Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

ΕΠΠΔ : Σκάνδαλο Novartis: Βρώμικο Σύστημα, Βρώμικη «Αυτοκάθαρση»!

Στον αστερισμό της Novartis κινείται πια η πολιτική ζωή της χώρας. Εντυπωσιάζει η έκπληξη των πολιτικών και των ΜΜΕ που μόνον τώρα «ανακάλυψαν» πως υπάρχουν σχέσεις βρώμικης συναλλαγής ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Τέτοια σκάνδαλα είναι στην ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος, όλοι τους τα γνώριζαν και μάλιστα τα αξιοποιούσαν. Όλοι τους σιτίζονται στη Novartis ή στις ανταγωνιστικές της καπιταλιστικές πολυεθνικές, αλλιώς δεν θα μπορούσαν σήμερα να είναι πολιτικοί. Η μεγάλης κλίμακας διαφθορά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας του καπιταλισμού. Άλλωστε η Novartis δεν «λαδωνε» μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε αρκετές μητροπολιτικές χώρες του καπιταλισμού μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ!

Δεν διασκεδάζουν με την κατάσταση τα εκατομμύρια των εργαζόμενων, των άνεργων, των συνταξιούχων. Ενώ πολιτικοί και δημοσιογράφοι χρηματίζονταν από τη –βραβευμένη με βραβείο αριστείας (!) – Novartis, εμείς είδαμε τη ζωή μας να διαλύεται από τα μνημόνια. Ενώ οι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μας κουνούσαν το δάχτυλο κατηγορώντας μας πως δήθεν εμείς ήμασταν που «ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας», και πως δήθεν «μαζί τα φάγαμε» , οι ίδιοι βοηθούσαν τις φαρμακευτικές εταιρείες να μάς αρπάξουν, μετρημένα, τουλάχιστον 23 δισεκατομμύρια. «Δικαιώθηκε» ο -αλήστου μνήμης- πρωθυπουργός του ΔΝΤ, που έλεγε από το Καστελλόριζο πως «λεφτά υπάρχουν»! Πράγματι υπάρχουν, αλλά τα άρπαζαν από τον ελληνικό λαό οι πολυεθνικές και οι τράπεζες. Φυσικά με το αζημίωτο για το πολιτικό και μιντιακό προσωπικό αυτού του βρώμικου, απάνθρωπου συστήματος, που δεν αλλάζει αλλά ανατρέπεται. Δεν διασκεδάζουν επίσης και δεν αποτελεί έκπληξη το σκάνδαλο για τους μαχόμενους γιατρούς και υγειονομικούς, που εδώ και χρόνια αναδεικνύουν τη διαπλοκή πολιτικής εξουσίας, φαρμακευτικών εταιριών και δημοσιογράφων.

Είναι μήπως διασκεδαστική και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει «αρχάγγελος της κάθαρσης»; Του ίδιου μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το υπάκουο παιδί της ΕΕ, του ΔΝΤ και των Αμερικάνων, που δηλώνει πως έχει κοινές αξίες με τον Τραμπ; Του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί το νόμο περί (μη) ευθύνης Υπουργών για να τους προστατεύει –όπως άλλωστε έκανε και σε άλλα σκάνδαλα (Siemens, Βατοπαίδι κλπ)- και έθαψε ακόμη και την ιδέα της κατάργησής του; Προφανώς επειδή τον χρειάζονται και οι δικοί του υπουργοί; Του ίδιου ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει την δολοφονική μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων παντού, και φυσικά και στο χώρο των φαρμάκων και της υγείας; Του ίδιου Σύριζα που προωθεί την απαλλοτριωτική συσσώρευση μεταφέροντας συστηματικά πόρους και εξουσία από τους πολλούς στους λίγους, από τους φτωχούς στους πλούσιους, από τους αδύνατους στους δυνατούς;

Η φιλολαϊκή πρόταση είναι απλή και δεν εξαντλείται φυσικά στην – αυτονόητη - απαίτηση για τιμωρία των στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πάνω από όλα είναι η απαίτηση για Δημόσια, ποιοτική και δωρεάν υγεία και φαρμακευτική αγωγή για όλες και όλους. Η δήθεν φτωχή Ελλάδα έχει την υποδομή και τους πόρους για να την παρέχει, ξοδεύοντας κλάσμα της μέχρι τώρα δαπάνης. Με τα 23 δις που άρπαξε η Novartis θα ήταν διαφορετική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ορθολογική κατανομή των πόρων και απελευθέρωση του χώρου της υγείας από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Επανασύσταση και στελέχωση του ΕΟΦ με πλήρη επιστημονικό έλεγχο των φαρμάκων για την προστασία των ασθενών και ανάπτυξη της έρευνας ιδίως στα πεδία που συνδέονται με τις ανάγκες του λαού.

Για αυτόν το σκοπό χρειαζόμαστε κρατικοποίηση των φαρμακοβιομηχανιών, χωρίς αποζημίωση, με εργατικό έλεγχο και κεντρικό σχεδιασμό στην παραγωγή και στην έρευνα. Η Ελλάδα έχει κορυφαίων προδιαγραφών φαρμακοβιομηχανία που, αν ο λαός την πάρει από τα χέρια των καπιταλιστών, όχι μόνο θα καλύψει τις ανάγκες μας, αλλά και θα σώσει ζωές πολύ πέρα από τα σύνορά μας. Έχουμε κάθε δυνατότητα παραγωγής νέων φαρμάκων, όπως κάνει με τεράστια επιτυχία η Κούβα, με κριτήριο όχι το επιχειρηματικό κέρδος αλλά την αντιμετώπιση πολλών γνωστών ασθενειών, με κριτήριο τις ανάγκες μας.

Είναι η ώρα να τεθεί ανοιχτά στην ελληνική κοινωνία αφ’ ενός το ζήτημα του πως θρέφεται το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό, αφ’ ετέρου το θέμα του ρόλου των πολυεθνικών του φαρμάκου που με νόμιμες ή παράνομες υπερτιμολογήσεις κάνουν αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία τροφοδοτούν οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους. Να τεθεί το θέμα των εταιρειών που μέσω των πατεντών απαγορεύουν την πρόσβαση ασθενών σε θεραπείες που εδώ και χρόνια έχουν ανακαλυφθεί καταδικάζοντάς τους σε θάνατο, που μετατρέπουν το φάρμακο σε μια επικερδή μπίζνα για τους ίδιους και το πολιτικό σύστημα που τους υπηρετεί. Μόνο με την ανοιχτή συζήτηση σε επίπεδο κοινωνίας θα τεθούν τα ζητήματα στην πραγματική τους βάση, θα αποκαλυφθεί η ουσία τους και οι ευθύνες, και όχι με μιντιακού τύπου πυροτεχνήματα που όπως έχει γίνει στο παρελθόν στο τέλος της ημέρας θα καταλήξουν σε νομικίστικα τερτίπια απαλλαγής των εμπλεκομένων.

Την ίδια στιγμή η αριστερά πρέπει να αποκαλύψει και να συγκρουστεί με τις επιδιώξεις όσων δήθεν «αποκαλύπτουν» το σκάνδαλο. Κανείς φυσικά δεν πιστεύει πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και οι εντολοδόχοι τους στην Ελλάδα διοχετεύουν επιλεκτικά πληροφορίες για να υπηρετήσουν την … «κάθαρση»! Άλλωστε υπάρχει μνήμη και θυμόμαστε καλά πόσες φορές οι μηχανισμοί του συστήματος την εξήγγειλαν. Φυσικά ποτέ δεν έγινε, ούτε μπορούν ούτε θέλουν να καθαρίσουν το σύστημα. Με μοχλό τη δήθεν «κάθαρση» παίζεται ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης οι ανταγωνισμοί κλιμακώνονται και η μια πλευρά βγάζει στη φόρα τα άπλυτα της άλλης. Πρόσφατα είχαμε αποκαλύψεις των αμερικάνων για τη Volkswagen και τη Siemens, αλλά και τα ευρωπαϊκά πρόστιμα στην Google και την Apple. Στην προκειμένη περίπτωση οι αμερικάνοι «δίνουν» τη γερμανοελβετική Novartis και ταυτόχρονα αξιοποιούν επιλεκτικά τις αποκαλύψεις, κατά την πάγια συνήθειά τους, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις εκείνες που σήμερα εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντά τους, τόσο τα επιχειρηματικά όσο κυρίως τα γεωστρατηγικά.

Άλλωστε δεν το κρύβουν. Το «Νέο Δόγμα Ασφαλείας» του Τραμπ δηλώνει ότι στη «νέα εποχή του στρατηγικού ανταγωνισμού» οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν «όλα τα εργαλεία - διπλωματικά, στρατιωτικά, οικονομικά, πληροφορικά - για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους» και να διασφαλίσουν ότι «η ισορροπία δυνάμεων παραμένει προς το συμφέρον των ΗΠΑ σε περιοχές - "κλειδιά" του κόσμου». Η περιοχή μας είναι σήμερα κλειδί για αυτά ακριβώς τα συμφέροντα, στο σταυροδρόμι των δυο από τις τρεις ανοιχτές στρατηγικές συγκρούσεις (Μαύρη Θάλασσα και Μέση Ανατολή).

Στο εσωτερικό της χώρας το αστικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε περίοδο σημαντικών ανακατατάξεων σε κόμματα και στρατηγικές συμμαχίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς στον έναν πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος με τις ευλογίες Αμερικανών, ΣΕΒ, ΕΕ, ενώ οι μέχρι τώρα κατ’ εξοχήν εκπρόσωποι του, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται σε βαθιά κρίση. Αυτό το κενό σύντομα θα καλυφτεί με καταλύτη το σκάνδαλο της Novartis. Τα ΜΜΕ, πάντα «ευαίσθητα» στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα πήραν αμέσως το μήνυμα: Πάνε από τα δελτία των 8 οι μακεδονομάχοι και τα συλλαλητήρια, η ατζέντα άλλαξε δραματικά.

Η αριστερά είναι ώρα να σημάνει συναγερμό. Είναι ώρα να ξεκινήσουμε καθημερινό και ανυποχώρητο αγώνα σε κάθε χώρο για τη δημόσια υγεία, βασική πλευρά του αγώνα για επιβίωση του λαού, εξίσου σημαντική με τον αγώνα για ψωμί, δουλειά, μόρφωση, περιβάλλον. Και συνάμα αγώνα για ειρήνη και απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που φέρνουν πιο κοντά τον μεγαλύτερο εφιάλτη, τον πόλεμο. Οι αλληλένδετοι αυτοί στόχοι και ο αγώνας για την επίτευξή τους είναι η καρδιά ενός μεγάλου, κοινωνικού και πολιτικού, μετώπου ανατροπής, που μπορούμε και επείγει να συγκροτήσουμε. Ενός μετώπου που θα ενώνει μέσα από τους αγώνες τις σημερινές κουκίδες. Που θα συγκεντρώσει όλες τις μαχόμενες δυνάμεις για να σωθεί ο λαός από τον εφιάλτη των μνημονίων και της φτώχειας. Που θα προωθήσει το μεταβατικό πρόγραμμα για τη μόνη ρεαλιστική λύση, την αντικαπιταλιστική ανατροπή.

Ελπίδα μας, στη δύσκολη αυτή συγκυρία, οι διεργασίες που κλιμακώνονται σε όλους τους χώρους για την ανασυγκρότηση της αριστεράς και του κινήματος, και την επαναφορά στο προσκήνιο των ταξικών και αντιιμπεριαλιστικών αγώνων. Ως Ενωτική Πρωτοβουλία Παρέμβασης και Διαλόγου θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Ενωτική Πρωτοβουλία Παρέμβασης και Διαλόγου (τάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου