Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Δουλειές, Όχι Φρεγάτες

Κάθε μέρα που περνάει, ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του επιβεβαιώνουν στην πράξη ότι η “καθαρή έξοδος” για την οποία μιλάνε οδηγεί σε ένα μέλλον γεμάτο θυσίες από τη μεριά της εργατικής τάξης και της νεολαίας για χάρη όχι μόνο της οικονομικής ανταγωνιστικότητας των καπιταλιστών, αλλά και στο βωμό των πολεμικών φιλοδοξιών τους.

Σε προηγούμενο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης γράφαμε σε αυτές τις στήλες: «Το δόγμα ότι η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ενισχύει τη θέση της χώρας στις οικονομικές διαπραγματεύσεις με τους “εταίρους και συμμάχους” δεν είναι καινούργιο. Όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια φρόντιζαν να ντύνουν την πολιτική τους με τέτοιες δικαιολογίες. Χάρη στη βάση της Σούδας “εξασφαλίζουμε” τη στήριξη των αμερικάνων και επειδή είμαστε “μπαλκόνι της Ευρώπης” στη Μέση Ανατολή αναβαθμίζεται η θέση “μας” στην ΕΕ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κληρονόμησε και αγκάλιασε θερμά αυτό το δόγμα σε μια περίοδο όπου η όξυνση των ανταγωνισμών κλιμακώνει επικίνδυνα το κόστος της “γεωστρατηγικής σημασίας”.»

Βρόμικος συνδυασμός

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτόν τον βρόμικο συνδυασμό. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήρθε μέσω... Γαλλίας. Ακόμη και η φιλοκυβερνητική Εφημερίδα των Συντακτών είχε τίτλο “Σύμμαχοι με το αζημίωτο” καθώς οι “φιλελληνικές” δηλώσεις Μακρόν στην ομιλία του στην Ευρωβουλή συνδυάστηκαν με την αγορά γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση καμαρώνει ότι τάχα η προοπτική “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια ενισχύεται με τη στήριξη της Γαλλίας. Ο γάλλος επίτροπος της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, έπλεξε το εγκώμιο της εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων καθώς ανακοινώθηκε επίσημα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 έφτασε στο 4,2% του ΑΕΠ ξεπερνώντας ακόμη και το διπλάσιο του στόχου που είχαν βάλει. Θα μπορούσε να προσθέσει ότι έτσι είναι σίγουρο από πού θα βρεθούν τα λεφτά για τις φρεγάτες. Άγρια λιτότητα με απολύσεις, απαγόρευση προσλήψεων, ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές μισθών και συντάξεων σε συνδυασμό με μεγαλύτερη εμπλοκή στους πολεμικούς ανταγωνισμούς που απλώνονται από τη Μέση Ανατολή στην ανατολική Μεσόγειο. Οι νέες φρεγάτες από τη φύση τους προορίζονται για δράση σε εκείνη την περιοχή.

Είναι, λοιπόν, αναγκαίο και επείγον η εργατική απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις να είναι επίσης συνδυασμένη. Η παλη για να ξηλώσουμε τα μνημόνια δένεται με την αντίσταση στον πόλεμο και τους εξοπλισμούς. Θέλουμε δουλειές, όχι φρεγάτες.

Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η στήριξη και κλιμάκωση των απεργιών όπως αυτές που οργανώνουν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και στη ΔΕΗ αυτές τις μέρες. Και το επόμενο βήμα έρχεται με τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς ενάντια στον πόλεμο, τον ρατσισμό και τα μνημόνια. Η συνδυασμένη επίθεση φασιστών και αστυνομίας στους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη πρέπει να μας ξεσηκώσει όλους.

Τέλος, για να στηρίξουμε τα προχωρήματα του κινήματος σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε ανάγκη την Αριστερά που είναι ξεκάθαρη για αυτή την αναγκαιότητα. Η 4η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο έστειλε το μήνυμα που μας καλεί να συσπειρωθούμε όλοι και όλες σε αυτή την προσπάθεια.
Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου