Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

ΑντιΝΑΤΟϊκή Διαδήλωση στην Αθήνα, 11/7/18 (Βίντεο)

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί, στιγμιότυπα από τη μεγάλη αντιπολεμική αντινατοϊκή αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018, πρώτη μέρη της νατοϊκής συνόδου στις Βρυξέλλες.

Η συγκέντρωση και πορεία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία οργανώσεων και συλλογικοτήτων ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΔΕΑ–Κόκκινο Δίκτυο, Κόκκινο Νήμα, ΟΚΔΕ).


Συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές ενώ πανό είχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ), η ΔΕΑ–Κόκκινο Δίκτυο, η ΟΚΔΕ, το Κόκκινο Νήμα, η Λαϊκή Ενότητα, η Λαϊκή Αντίσταση –Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία (ΛΑ-ΑΑΣ), η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το ΕΕΚ –ΟΕΝ, η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡ.Μ.Α.), η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Τουργκούτ Καγιά, απεργό πείνας επί 42 μέρες για να μην εκδοθεί στην Τουρκία και ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (ΠΑΚΣ).
Με κεντρικό σύνθημα «Έξω το ΝΑΤΟ και οι Βάσεις από τα Βαλκάνια –Όχι στους εξοπλισμούς –Ενάντια σε Πόλεμο, Ιμπεριαλισμό, Εθνικισμό», οι διαδηλωτές πορεύτηκαν από τα Προπύλαια στη Βουλή και στη συνέχεια στην αμερικάνικη πρεσβεία. Κυριάρχησαν αντινατοϊκά –αντιαμερικάνικα και αντιπολεμικά συνθήματα ενώ στο κάλεσμά τους οι οργανώσεις και συλλογικότητες που πήραν την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση, αναφέρουν μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιούλη αποτελεί ένα νέο μεγάλο βήμα κλιμάκωσης του πολεμικού κινδύνου και των πολεμικών προετοιμασιών από την πλευρά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, όξυνσης της επιθετικότητας απέναντι σε κάθε τάση αμφισβήτησης της πολιτικής τους, και του ανταγωνισμού τους με τα άλλα καπιταλιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα (Ρωσία-Κίνα κλπ.).

Η Σύνοδος αυτή θα αποφασίσει:

– Την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων και την αύξηση της δυνατότητας επεμβάσεων παντού στον πλανήτη μέσα από την δημιουργία δύο νέων διοικήσεων και της «Πρωτοβουλίας Ετοιμότητας» με την συγκρότηση δυνάμεων άμεσης επέμβασης σε στεριά, θάλασσα και αέρα.

– Την κατάργηση της δυνατότητας οποιασδήποτε χώρας να φέρει εμπόδια στην απρόσκοπτη διέλευση των νατοϊκών στρατευμάτων, συνολικά στις πολεμοκάπηλες και τυχοδιωκτικές επιλογές του ΝΑΤΟ.

– Την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών όλων των χωρών στο εξωφρενικό 2% του ΑΕΠ και το φόρτωμα των λαών με δισεκατομμύρια για την βιομηχανία του θανάτου, ενώ ήδη βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί αυξάνονται διαρκώς.

– Τα βήματα στην νατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων, με όχημα μετά την πρόσφατη συμφωνία Τσίπρα–Ζάεφ και την «σύσφιξη» των σχέσεών του με νέες χώρες σε Μ Ανατολή και Αφρική.

Με αυτή την επικίνδυνη πολεμοκάπηλη πολιτική ευθυγραμμίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι η πρώτη που δαπανά το 2% του ΑΕΠ για τις πολεμικές δαπάνες, επεκτείνει και αναβαθμίζει τις αμερικανονατοϊκές βάσεις στην περιοχή, οικοδομεί τον αντιδραστικό και επιθετικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ, πολλαπλασιάζει τις στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων (στέλνοντας μέσα και προσωπικό σε αποστολές φωτιά από την Αδριατική έως το Σουέζ και από την Κεντρική Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα), διεκδικεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωνατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων μέσα από την πρόσφατη συμφωνία Τσίπρα–Ζάεφ, επιδιώκοντας την αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου του ελληνικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή, εμφανιζόμενη σαν ο «καλός στρατιώτης του ΝΑΤΟ».

Γι αυτούς τους λόγους καλούμε κάθε δύναμη του κινήματος και της αριστεράς, τους εργαζόμενους, άνεργους και νέους να οργανώσουν-συμμετάσχουν σε:

ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΕΣ και ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου, πρώτη μέρη της νατοϊκής συνόδου στις Βρυξέλλες.

Οι διαδηλώσεις αυτές αποτελούν βήμα στην ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού, αντικυβερνητικού και αντιεθνικιστικού κινήματος.

Για να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και να ενθαρρυνθεί το αντινατοϊκό κίνημα σε όλες τις άλλες χώρες.

Για άμεση διακοπή κάθε ελληνικής υποστήριξης σε οποιοδήποτε πολεμικό μέτωπο, για την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών εκτός συνόρων.

Για την άμεση μείωση των στρατιωτικών δαπανών, και να μην υπάρξει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Ενάντια στην ευρωνατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων – υπέρ της κοινής πάλης όλων των λαών των Βαλκανίων ενάντια στους εθνικισμούς, τις αστικές τάξεις, τον ιμπεριαλισμό.

Ενάντια στους εθνικισμούς και σε κάθε μέτρο στρατιωτικοποίησης της κοινωνίας (στράτευση στα 18, γυναικών κ.λπ.).

Για τα δικαιώματα των φαντάρων, για μαζικό κίνημα μέσα και έξω από το στρατό.

Ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την αντιδραστική της πολιτική.

Πηγή : pandiera  

1 σχόλιο:

  1. Πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα η προγραμματισμένη διαδήλωση ενάντια στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ξεκινώντας από τα Προπύλαια, με λίγο παραπάνω από 600 άτομα, πορεύτηκε μέχρι το Σύνταγμα και ύστερα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, όπου και ολοκληρώθηκε φωνάζοντας αντιπολεμικά-αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και καταγγέλλοντας τους φονιάδες των λαών. Στη διαδήλωση συμμετείχαν με πανό οι αντιπολεμικοί συντονισμοί καθώς και οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, Λαϊκή Αντίσταση - ΑΑΣ, ΕΕΚ, ΑΔΚ, Επιτροπή Αλληλεγγύης Τουργκούτ Καγιά, Κόκκινο Δίκτυο κ.λπ. Την πρωτοβουλία για τη διαδήλωση αρχικά είχαν οι «Οργανώσεις συλλογικότητες ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΔΕΑ - Κόκκινο Δίκτυο, Κόκκινο Νήμα, ΟΚΔΕ) καθώς και η ΛΑ-ΑΑΣ που αποδέχτηκε άμεσα την πρότασή τους για την διαδήλωση. Τελικά ακολούθησε με κάλεσμα και «Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός» (ΠΑΚΣ) του οποίου το μπλογκ όμως οι δυνάμεις της ΛΑΕ -που συμμετέχουν και τον στηρίζουν- δεν το στήριξαν και διαδήλωσαν στο μπλογκ αυτών που είχαν την αρχική πρωτοβουλία με τη δικαιολογία ότι το Κόκκινο Δίκτυο, που συμμετέχει στη ΛΑΕ, ήταν από τους διοργανωτές!

    Κατά τα άλλα, σαν πρώτη απάντηση στις ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή, είναι ελπιδοφόρο το ότι καταφέρθηκε μετά από πολύ καιρό να πραγματοποιηθεί μια κεντρική διαδήλωση που να βάλει στο στόχαστρο τον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και τον εθνικισμό που καλλιεργείται στους λαούς. Από άποψη μαζικότητας ήταν φανερό ότι δεν αντιστοιχούσε ούτε στις απαιτήσεις των καιρών, ούτε και στα πολυάριθμα καλέσματα οργανώσεων που τυπικά συμμετείχαν.

    Έγινε φανερή για όσους θέλουν να κατανοήσουν τις ανάγκες του κινήματος, η αδυναμία πολλών οργανώσεων να ιεραρχήσουν εδώ και χρόνια σα πρώτο μέλημα την αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική κατεύθυνση μπροστά στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις. Αδυναμία που τα αποτελέσματά της φάνηκαν από τη δυσκολία να αποφασιστούν τέτοιες διαδηλώσεις αλλά και πρακτικά από τη δυσκολία να κινητοποιηθούν ακόμη και τα μέλη τους σε όλες τις αντίστοιχες των τελευταίων μηνών. Μένουν πολλά βήματα πρέπει να γίνουν ακόμα στην πορεία παρέμβασης στο λαό στην κατεύθυνση αποτροπής των εξελίξεων που συντελούνται από τους ιμπεριαλιστές στην περιοχή, με το λαό στο δρόμο κι όχι παρακολουθητή στα τεκταινόμενα. Ιδιαίτερα κι ενόψει της ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα φέτος είναι οι ΗΠΑ, πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα για να αποτελέσει ένα ακόμη γεγονός στην έκφραση της κόντρας του λαού με τους εμπρηστές του πολέμου και του εθνικισμού.

    Πηγή : Αντιγειτονιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή