Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ανακοίνωση της Ο.Κ.Δ.Ε. Για Την «Έξοδο Στις Αγορές»

Οι πανηγυρισμοί για την επιτυχία της «εξόδου στις αγορές» δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και πολύ περισσότερο με τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και φτωχά λαϊκά στρώματα. Πρόκειται για μια νέα εκδοχή του “success story”, ακόμα χειρότερη από το διαβόητο του Σαμαρά, με την οποία έχουν συνταχτεί σύσσωμοι όλοι οι μνημονιακοί, νέοι και παλιοί, για να αποπροσανατολίσουν, εξαπατήσουν και καθυποτάξουν τον ελληνικό λαό.

Η «επιτυχία» ήταν προεξοφλημένη, γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση είχε το «πράσινο φως» και την ώθηση απ’ τους «θεσμούς». Ο κύριος λόγος είναι οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο στις «αγορές ομολόγων» και στην παγκόσμια οικονομία. Από όλες τις προηγούμενες πολιτικές «ποσοτικής χαλάρωσης» και «ρευστότητας», δηλαδή γιγάντιας ενίσχυσης του κεφαλαίου με κρατικό χρήμα, έχουν συσσωρευτεί τεράστιες μάζες κεφαλαίων στα χέρια των διεθνών καπιταλιστών «επενδυτών», funds κ.λπ. – που χωρίς να βρίσκουν άλλη επικερδέστερη τοποθέτηση σε παραγωγικές επενδύσεις, λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, κατευθύνονται ξανά στην κερδοσκοπία και τον παρασιτισμό, μεταξύ άλλων στον δανεισμό χωρών. 


Η υπερπληθώρα/υπερπροσφορά τέτοιων κεφαλαίων οδηγεί το κόστος δανεισμού σε επίπεδα «ανεκτά», δηλαδή κάπως πιο χαμηλά σε σύγκριση με μια προηγούμενη περίοδο. Δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη επιτυχία ή προνόμιο της Ελλάδας (σίγουρα όχι η ανακάμπτουσα οικονομία!) στην προσέλκυση τέτοιων κεφαλαίων ή στους όρους του δανείου. Το ίδιο «πετυχημένος» ήταν ο αντίστοιχος πρόσφατος δανεισμός και άλλων χωρών (Αργεντινή, Αίγυπτος κ.ά.), που επίσης αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήμα ή κρίση.

Η «έξοδος» χρυσοπληρώθηκε ξανά από τον ελληνικό λαό με το πρόσφατο σκληρότατο 4ο Μνημόνιο, που συμπλήρωσε και επέκτεινε τα προηγούμενα, δίνοντας έτσι ως εγγύηση του δανείου την ταξική εξόντωση και δυστυχία των εργαζομένων, άνεργων, νέων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, την υποθήκευση κάθε μέλλοντος του λαού και της χώρας. Οι «αγορές» βέβαια δεν ξεχνούν την πραγματική κατάσταση χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού – γι’ αυτό το κόστος αυτού του νέου δανείου είναι πάνω από 4πλάσιο από το αντίστοιχο χωρών όπως οι Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία και πολύ παραπάνω από τα δάνεια μέσω των «θεσμών». Δηλαδή είναι αβάσταχτο και τοκογλυφικό.

Φυσικά, οι σύμβουλοι και μεσάζοντες της «εξόδου», γνωστές επιχειρήσεις–αρπακτικά του χρηματοπιστωτικού τομέα, έλαβαν για ακόμα μια φορά την παχυλή προμήθειά τους.

H «έξοδος» δεν κάνει άλλο παρά να αυξάνει το ήδη αστρονομικό δημόσιο χρέος – διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο χρέους και Μνημονίων, που τρέφεται από την δομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος στην Ελλάδα. Η αντιδραστικότητα και ταξική λύσσα της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των μνημονιακών, αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά, σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές: από τη μια, εξοντώνουν τον ελληνικό λαό με τα αιματηρά πρωτογενή πλεονάσματα – από την άλλη, αυτά δεν χρησιμοποιούνται παρά σαν εγγύηση για να ακουμπήσουν, ξανά, δισεκατομμύρια στους διεθνείς τοκογλύφους. Μάλιστα, πολλοί (με επικεφαλής τον μισητό Στουρνάρα) δεν διστάζουν να πουν ότι το χρέος είναι «βιώσιμο» ή δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα – δηλαδή ότι είναι πρόθυμοι να αποπληρώνεται, με το αίμα μας, στον αιώνα τον άπαντα!

Αποδεικνύεται επίσης ότι η «έξοδος στις αγορές» δεν έχει καμία σχέση με την απαλλαγή από την κηδεμονία και επιτροπεία της ΕΕ και του ΔΝΤ. Είχε άλλωστε την πλήρη υποστήριξη και επιδοκιμασία τους, ως δείγμα «επιτυχίας» και ως ευκαιρία για τους καπιταλιστές «επενδυτές» να ξεκοκαλίσουν λίγο ακόμα το κουφάρι της ελληνικής οικονομίας. Συμπληρώνει την επιτροπεία των «θεσμών», ως μοχλός για τις επόμενες, ακόμα πιο αντιδραστικές «Μεταρρυθμίσεις» και Μνημόνια. Το καθεστώς της Αποικίας Χρέους, όπου έχει βουλιάξει η χώρα, παίρνει κάθε μέρα όλο και χειρότερα χαρακτηριστικά.

Όλοι οι μνημονιακοί, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και παλιοί (ΝΔ/Μητσοτάκης, ΜΜΕ κ.λπ.), προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν μια «θετική» εικόνα  της ελληνικής οικονομίας, με στοιχεία πλαστά ή που δεν έχουν σχέση με την πραγματική κατάσταση (στατιστική και κάλπικη «μείωση» της ανεργίας, επιλεκτικές αναφορές στην αύξηση των εξαγωγών κ.λπ.). Στην πραγματικότητα, η χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού έχει συντελεστεί και η κρίση του συνεχίζεται αγιάτρευτη, όπως δείχνει η χειροτέρευση όλων των ζωντανών δεικτών: επενδύσεις, κατανάλωση, «κόκκινα δάνεια» και ιδιωτικά χρέη, απασχόληση, θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, παραγωγικότητα της εργασίας κ.λπ. Και κυρίως η κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων και λαϊκών μαζών – που στενάζουν κάτω από τον αντεργατικό μνημονιακό Μεσαίωνα, τα χαράτσια φόρων και εισφορών, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, την ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση.

Η «έξοδος» δεν είναι παρά ένα επεισόδιο σ’ έναν νέο γύρο κερδοσκοπίας και παρασιτισμού του διεθνούς κεφαλαίου. Σε μια επόμενη στροφή της διεθνούς συγκυρίας, η εξυπηρέτηση κι αυτού του επιπλέον μέρους του δημόσιου χρέους θα γίνει αδύνατη, σωρεύοντας νέες απειλές και καταστροφές στην καθημαγμένη ελληνική οικονομία. Είναι σίγουρο ότι όλη η μνημονιακή χορωδία, που σήμερα καγχάζει αυτάρεσκα για τις «επιτυχίες» της σε βάρος του ελληνικού λαού, θα αρχίσει ξανά να ψάλλει την γνώριμη επωδό: έχουμε υπερχρεωθεί, χρειάζονται μέτρα κ.λπ. Απ’ αυτό τον φαύλο κύκλο του χρέους και των Μνημονίων, που γεννά η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, από το θλιβερό καθεστώς μιας Αποικίας Χρέους που ο λαός της αργοσβήνει, μόνο μία διέξοδος υπάρχει: Στάση Πληρωμών στους ντόπιους και διεθνείς τοκογλύφους και Διαγραφή του Χρέους, μαζί μ’ ένα σύνολο ριζοσπαστικών, αντικαπιλιστικών μέτρων στην οικονομία (κύρια την έξοδο από Ευρώ/ΕΕ και την υιοθέτηση ενός εθνικού/δικού μας νομίσματος, τις εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο). Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου να σηκωθεί ένα νέο κύμα αγώνων, η δική μας Εξέγερση Παντού, για να σαρώσουμε όλους τους μνημονιακούς και την «σταθεροποίηση» που επιχειρούν στις πλάτες μας, για να επιβάλλουμε τις λύσεις και το δίκιο μας με μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων.
27.7.2017
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου