Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Να Κάνουμε Τη Δική Τους Ζωή Κόλαση

«Όταν κανείς διαπραγματεύεται με σχέδιο, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και δεν δέχεται ό,τι η άλλη πλευρά του παρουσιάζει ως δεδομένο και επιμένει, καταφέρνει να πετυχαίνει νίκες».

Η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έγινε ακριβώς πάνω στο κλείσιμο των δύο χρόνων από την άνευ όρων συνθηκολόγηση με τους δανειστές τον Ιούλιο του 2015. Δεν αφορά βέβαια το χρέος άλλα την... κατοχύρωση της ελληνικής ονομασίας προέλευσης της φέτας στην Ιαπωνία!

Ακόμη και στα σοβαρά να έπαιρνε κανείς μια τέτοια δήλωση, η «τεράστια» αυτή επιτυχία της κυβέρνησης δεν έχει να κάνει σε τίποτε με τον απλό κόσμο. Πέρσι η συνεχιζόμενη πτώση της κατανάλωσης φέτας στην Ελλάδα άγγιξε το 6% λόγω της οικονομικης κρίσης. 


Ακριβώς το αντίθετο από τις εξαγωγές των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία – παρόλο που αγοράζουν το γάλα από τους κτηνοτρόφους σε ολοένα και χαμηλότερες τιμές.

Τα δώρα της κυβέρνησης είναι για τους βιομηχάνους. Είναι για τον ΣΕΒ που στις 10 Ιούλη πανηγύρισε ότι «οι προοπτικές για την εδραίωση της ανάκαμψης ισχυροποιούνται». Είναι για τους τραπεζίτες, για τους «δανειστές», που από την εκταμίευση της δόσης των 7.7 δις ευρώ που εγκρίθηκε τη Δευτέρα θα πάρουν μέσα στον Ιούλη τα 7,4 δις.

«Πέρασε η δεύτερη αξιολόγηση, λίγο ακόμη» λέει ο Τσίπρας, όπως πριν ο Σαμαράς «και βγαίνουμε στις αγορές». Και ποιον, ακόμη και αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα ωφελήσει αυτό; Απαντάει μετά το τελευταίο eurogroup, o επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρέκλινγκ: «η επιστροφή στις αγορές θα χρησιμεύσει μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους».

Απλήρωτοι

Στο μεταξύ άλλος ένας εργαζόμενος στους δήμους, μετά την Ντανιέλα Πρελορέντζου, ο 44χρονος Άγγελος Παντέλογλου, συμβασιούχος του Δήμου Θεσσαλονίκης έχασε τη ζωή του μετά από σοβαρό τραυματισμό την ώρα που εργαζόταν. Για τους «τυχερούς» που εργάζονται, η μόνη προοπτική είναι να πεθάνουν για ένα ψωρομεροκάματο «απασχολήσιμοι» μαζεύοντας σκουπίδια, απλήρωτοι σε κάποιο μέσο ενημέρωσης ή δουλεύοντας 32 Κυριακές το χρόνο αν είναι εμποροϋπάλληλοι.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, δίπλα στην άγρια συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται να μας χώσει πιο βαθιά στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς και τους σχεδιασμούς του Τραμπ στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς «απήυθυνε πρόσκληση στον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την πρόοδο της Ελλάδας προς την ανάκαμψη» και τον «ευχαρίστησε για τη συνεισφορά της στο NATO, και τη στρατιωτική συνεργασία της με τις ΗΠΑ».

«Σας καλωσορίζουμε στην κόλαση» έγραφε το σύνθημα στο πανό των εκατό χιλιάδων διαδηλωτών του Αμβούργου το περασμένο Σαββατοκύριακο ενάντια στη Σύνοδο των G20 αποτυπώνοντας ζοφερά σε τι μεταφράζονται οι πολιτικές των ισχυρών του πλανήτη. Αλλά ξεκαθαρίζοντας και ότι οι άνθρωποι από τα κάτω έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους, να κάνουμε τη δική τους ζωή κόλαση.

Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται, μετά τη Βρετανία και τη Γαλλία, και από τη Γερμανία τρεις μήνες πριν από τις επικείμενες εκλογές, αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται και από την Τουρκία, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν για δικαιοσύνη την περασμένη Κυριακή. Και φυσικά αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται και από τους εργαζόμενους στην Ελλάδα μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Aπό τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που αποφάσισαν απεργία διαρκείας ενάντια στη διάλυση του ασφαλιστικού τους ταμείου. Από τους απεργούς στο Βοήθεια στο Σπίτι που διαδήλωσαν πριν λίγες μέρες στην Αθήνα. Από τους εργαζόμενους του Βρεφοκομείου Αθήνας που παλεύουν να μην χάσουν τις δουλειές τους και όλους τους συμβασιούχους των δήμων που είναι στις μύτες των ποδιών τους. Αλλά και στα νοσοκομεία, στις 12 Ιούλη η ΠΟΕΔΗΝ έχει αποφασίσει απεργία για τους συμβασιούχους στα νοσοκομεία με αίτημα προσλήψεις και γίνεται η προσπάθεια αυτή να απλωθεί με αποφάσεις σωματείων σε όλους τους εργαζόμενους. Την Κυριακή 16 Ιούλη απεργούν οι εμπροϋπάλληλοι. Και στις 20 Ιούλη απεργεί ο επισιτισμός.

Εδώ βρίσκεται η μόνη ελπίδα, να στηρίξουμε, να απλώσουμε, να συντονίσουμε αυτούς τους αγώνες. Και να τους δώσουμε αντικαπιταλιστική προοπτική, κάνοντας πράξη το σύνθημα Αnticapitalista των διαδηλωτών του Αμβούργου σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. 
Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου