Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

νΚΑ AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η νΚΑ καταγγέλει την τραμπούκικη, απρόκλητη και προσχεδιασμένη επίθεση της ΑΡΑΣ στο συντονιστικό της ΕΑΑΚ Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 25/10, με αποτέλεσμα τη διάλυση του. Είναι γεγονός ότι έχουν παρουσιαστεί και στο παρελθόν φαινόμενα βίαιου τρόπου παρέμβασης στην ΕΑΑΚ, αλλά το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί κλιμάκωση άνευ προηγουμένου.

Η ομάδα αυτή επιτέθηκε με εξοπλισμό και μεθοδολογία που αναλογεί σε συμμορία χτυπώντας αδιάκριτα τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ΕΑΑΚ ενώ συζητούσαν για την αναγκαία επανεξόρμηση της πτέρυγας στο φοιτητικό κίνημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω ομάδα πραγματοποιεί αντίστοιχη επίθεση. Χρέος μας είναι να φροντίσουμε να είναι η τελευταία! Για μας η ομάδα αυτή όπως και κάθε λογική τυφλής βίας, ή τραμπουκισμού ως μέσο για την ηγεμονία επί των άλλων απόψεων, αποτελεί παρελθόν από την ΕΑΑΚ και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τα σχήματα, τους ανένταχτους αγωνιστές να περιφρουρήσουν την ΕΑΑΚ και τις διαδικασίες της από την διάλυση, τον αποπροσανατολισμό και τον εκφυλισμό. Σε τόσο κρίσιμα γεγονότα δεν χωράνε μισόλογα, λογικές ίσων αποστάσεων, ή αδιέξοδα οργανωτικά ξεκαθαρίσματα και ανταπαντήσεις. Για να ξεκινήσει η νέα εποχή της ΕΑΑΚ χρειάζεται θαρρετές και καθαρές αποφάσεις.

Για μας τα φαινόμενα αυτά είναι αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης της ΕΑΑΚ του προηγούμενου διαστήματος, του εκφυλισμού της πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της, όπως και της ευρύτερης υποχώρησης του κινήματος που οδηγούν στην ατέρμονη εσωστρέφεια. Είναι φορείς του παλιού τρόπου αντίληψης της πολιτικής, εξυπηρετούν σχέδια «έξω» από τις στοχεύσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, ευνοούν τα σχέδια της δυσφήμησης του κινήματος και των αγωνιστών του, που περιμένουν στην γωνία για να καταγγείλουν «την βία και την ανομία στα ελληνικά πανεπιστήμια». Είναι κομμάτι ενός σχεδίου που ντε φάκτο επιθυμεί την διάλυση και την διάσπαση της ΕΑΑΚ και καταλήγει σε τέτοιου τύπου ενέργειες που είναι εκτός του ήθους της Αριστεράς. Είναι λυπηρό που οι ενέργειες αυτές συμβαίνουν -με τόσο προβοκατόρικο τρόπο, που ακόμα και η ΟΝΝΕΔ θα ζήλευε- σε μια φάση που υπάρχει προσπάθεια επανεμφάνισης της μαχητικής πάλης των φοιτητών, τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και πανελλαδικά.

Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για τα εκφυλιστικά φαινόμενα της ΕΑΑΚ. Δεν προχωρήσαμε με θάρρος την αναγκαία επανίδρυση της ΕΑΑΚ και την διεύρυνση της. Δεν συγκρουστήκαμε αποτελεσματικά με την αδιέξοδη λογική της οργανωτικού τύπου διευθέτησης των διαφωνιών από όπου και αν προέρχεται. Δεν καταθέσαμε εγκαίρως και με τεκμηριωμένο τρόπο έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη υπέρβασης των δυσκολιών του φοιτητικού κινήματος και το πλάνο για το φοιτητικό κίνημα της νέας εποχής. Δεν θέσαμε ξανά το νέο τοπίο στο οποίο η Αντικαπιταλιστική Αριστερά πρέπει να συζητά, να οργανώνει, να συνθέτει, να αποφασίζει.

Είμαστε αποφασισμένοι από δω και στο εξής να θέσουμε τον πήχη ψηλότερα. Δεν θα ανεχτούμε ξανά τραμπούκους, σεξιστική ή άλλου τύπου βία, και λογικές που αποπροσανατολίζουν την ΕΑΑΚ από τα κύρια της καθήκοντα, από όπου και αν προέρχονται. Μέσα από μια νέα βαθιά δημοκρατική ΕΑΑΚ στα χέρια των αγωνιστών της, με κριτήριο συμμετοχής όχι το όποιο «κομματικό διαβατήριο», αλλά την δέσμευση ουσιαστικής συμβολής σε μια πτέρυγα που θα συζητάει δημοκρατικά και πολιτικά για την πρωτοπόρα παρέμβαση στο κίνημα και την αριστερά που έχει ανάγκη η εποχή μας στις σχολές και τη κοινωνία. Η ΕΑΑΚ θα ξεπεράσει την δυσκινησία της, θα συγκρουστεί με την λογική του «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε» θα κάνει βήματα στην ανώτερη πολιτική της ενοποίηση (διακήρυξη), θα συζητάει με ανοιχτά αυτιά και διάθεση συμβολής (φόρουμ), μέσα από αναβαθμισμένες δημοκρατικές διαδικασίες με αποφάσεις που θα την φέρουν στο ύψος των αναγκών της εποχής. Θα δράσει αντικαπιταλιστικά, μαχητικά, ριζοσπαστικά, για τις ανάγκες των φοιτητριών και φοιτητών. Θα συμβάλλει στην ανατρεπτική κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς και θα διευρύνει συνεχώς το δυναμικό της με την ένταξη νέων δυνάμεων και αγωνιστών. Μια σύγχρονη αντικαπιταλιστική κίνηση όπλο στα χέρια των φοιτητών και των σπουδαστών. Σε αυτό το σχέδιο επιδιώκουμε την μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων, την δημιουργία μιας ευρύτερης πλειοψηφίας που θα υλοποιήσει το σχέδιο της επανίδρυσης της ΕΑΑΚ σε όλα τα επίπεδα από κοινού, μακριά από μικροηγεμονισμούς και εσωστρέφεια!

Καλούμε τις οργανώσεις και τους αγωνιστές της ΕΑΑΚ να βάλουν πλάτη και μεράκι για την αναγκαία επανεμφάνιση του φοιτητικού κινήματος! Άλλωστε γνωρίζουμε καλά πως τα ζητήματα αυτά λύνονται πρώτα και κύρια με τα μάτια στραμμένα στο κίνημα και στους αγώνες. Τα πρώτα σκιρτήματα του φοιτητικού κινήματος πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα σύγκρουσης με την πολιτική ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η ΕΑΑΚ ως ώριμο τέκνο του φοιτητικού κινήματος πρέπει να κάνει μια θαρρετή τομή και ένα ακόμα πιο αποφασιστικό άλμα προς τα μπρος.

30/10/2017
νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου