Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Το νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δείχνει νέο ευρωμνημόνιο διαρκείας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ενώ η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ παραμύθιαζαν τον κόσμο με τις "παροχές" που θα σηματοδοτούσαν την πολυπόθητη "έξοδο από τα μνημόνια", η ομιλία και η συνέντευξη Τσίπρα στην ΔΕΘ σηματοδότησε και βάθυνε ακόμα περισσότερο την οικονομική αλλά και την πολιτικοιδεολογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση όχι μόνο της αποδοχής αλλά και της "ιδιοκτησίας" του προγράμματος.. Πράγματι από την ομιλία μάθαμε ότι ότι «η επιλογή μας να μην διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τους δανειστές μας εκείνο το καλοκαίρι αποδείχθηκε η μόνη ορθή επιλογή» και ότι η "ευρωπαϊκή κανονικότητα" του μόνιμου ελέγχου των προυπολογισμών από τις Βρυξέλλες, του δημοσιονομικού τρελοκομείου, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της ενισχυμένης επιτροπείας είναι το κυβερνητικό όραμα.

Ο Τσίπρας με την ομιλία του στην ΔΕΘ απευθύνθηκε στην αστική τάξη. Εμφανίστηκε σαν ο ηγέτης που μόνο αυτός μπορεί να προχωρήσει αναίμακτα τις "μεταρρυθμίσεις" και να διαμορφώσει το κατάλληλο "επενδυτικό περιβάλλον". Διαφήμισε με γλοιώδη τρόπο την "στρατηγική σχέση" με τις ΗΠΑ ανακαλύπτοντας τους "κοινούς δημοκρατικούς αγώνες" με τις ΗΠΑ!!, σε ένα κρεσέντο τέτοιο που δεν είναι μακριά το να ακούσουμε το αμίμητο "στρατηγέ ιδού ο στρατός σας".

Άλλωστε οι ΗΠΑ ως η φετινή «τιμώμενη χώρα» στην ΔΕΘ φρόντισαν να δείξουν ποιος κάνει κουμάντο. Η ΔΕΘ ξεκίνησε με την παρουσία της ναυαρχίδας του 6ο στόλου USS Mount Whitney στον Θερμαϊκό, με τους πράκτορες του FBI, να παρευλάνουν, με τις συζητήσεις για επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας να δίνει και να παίρνει με κερασάκι την δήλωση Καμμένου πως χάρη στις ΗΠΑ υπάρχει Ελλάδα!! .

Στις εξαγγελίες του μίλησε για τις "αυξήσεις στον κατώτερο μισθό" που, μάλλον εννοεί τα ψίχουλα των 20-30 ευρώ, σε μισθούς που έχουν περικοπεί 30-40%, για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που θα χρηματοδοτηθεί από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία (για να μην θιχτεί η "ανταγωνιστικότητα"), για την επαναφορά των ΣΣΕ, με τρόπο που εξαρτάται από τις εργοδοτικές οργανώσεις και περιεχόμενο "αυξήσεις" 1,5% σαν αυτές που έδιναν οι εφοπλιστές στους ναυτεργάτες.

Δεν αναφέρθηκε στο ξήλωμα έστω και ενός από τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που έχουν κάτσει σαν ταφόπλακα πάνω στα τα εργατικά δικαιώματα. Δεν αναφέρθηκε, ούτε σαν μακρινό ενδεχόμενο, στην επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για το δημόσιο τομέα και της 13ης και 14ης σύνταξης. Δεν είπε κουβέντα για το υπερταμείο και την καταιγίδα του ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ-Οικολόγων.

Δεν μίλησε για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ (αλλά για κάποια μείωση με αυτή που υπόσχεται ο Μητσοτάκης), δεν αναφέρθηκε στην αύξηση του επιδόματος ανεργίας ή έστω την αλλαγή των προϋποθέσεων ώστε να καλύπτονται όλοι οι άνεργοι και όχι μόνο το 13%, δεν είπε τίποτα έβγαλε άχνα για τη συνεχή μείωση του αφορολόγητου ορίου, δεν είπε τίποτα για τις εκατοντάδες χιλιάδες απλήρωτων εργαζόμενων. Δεν ανέφερε ούτε μια λέξη για το ξεκλήρισμα των φτωχών και μεσαίων αγροτών, ούτε φυσικά για το αίσχος της εργασίας με όρους δουλείας των μεταναστών στις αγροτικές δουλειές. Δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στα χρέη των νοικοκυριών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και τις κατασχέσεις μισθών και λογαριασμών που πολλαπλασιάζονται, στους πλειστηριασμούς κατοικίας και λαϊκής περιουσίας. Μίλησε όμως για την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29 στο 25% και πρόλαβε να χαρίσει 21,7 στρέμματα στον Ι Σαββιδη, για το «νέο γήπεδο» του ΠΑΟΚ σε συνέχεις φυσικά των διευκολύνσεων σε Μελισσανίδη και των επερχόμενων σε Γιαννακόπουλο, Μαρινάκη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης μας ξεδίπλωσε το δικό του «όραμα». Τα πάντα για τους επιχειρηματίες! Σοφόν το σαφές. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «λαϊκίστικες παροχές»!, απευθύνθηκε στο κεφάλαιο λέγοντας ότι αυτός δεν θα δώσει τίποτα. Επανέλαβε τις εξαγγελίες περί κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά τα στελέχη της φρόντισαν να μας εξηγήσουν ότι θα αντικατασταθεί από τις ιδέες του ..Πινοσέτ!

Η συγκέντρωση της ακροδεξιάς στην παραλία της Θεσσαλονίκης ήταν πολύ κάτω από τις προσδοκίες των διοργανωτών της , παρά την ανοιχτή στήριξη από την Εκκλησία, μεγάλα ΜΜΕ όπως ο Σκάϊ και την κάλυψη / στήριξη από την ηγεσία της ΝΔ και τον Κ Μητσοτάκη. Πάει πολύ όμως για την κυβέρνηση να επικαλείται τον «ακροδεξιό κίνδυνο» και να μας καλεί σε μέτωπο με την ..Μέρκελ και τον Μακρόν «ενάντια στην ακροδεξιά την ίδια ώρα που υπογράφει και εφαρμόζει ρατσιστικές συμφωνίες, που αφήνει να σέρνεται η δίκη της ΧΑ, που με την πολιτική που εφαρμόζουν στο όνομα της αριστεράς την εξευτελίζουν.

Οι δύο ομιλίες ενισχύουν το βασικό συμπέρασμα της περιόδου. Και οι δύο δήθεν μονομάχοι ορκίζονται στην διατήρηση και στην εμβάθυνση σε βάθος χρόνου του «καθεστώτος» που οικοδομήθηκε στα χρόνια των ευρωμνημονίων, ανεξάρτητα από τον τρόπο που το «ντύνει» ο καθένας. Πάνω σε αυτή την βάση αναπτύσσεται η αντιπαράθεση για το πόσο «ακροδεξιός» ή πόσο «λαϊκιστής» είναι ο καθένας.

Η πραγματική αντιπολίτευση έρχεται από τους δρόμους, από τις ανυπότακτες δυνάμεις του κινήματος και της αριστεράς. Από αυτούς που δεν συμβιβάζονται με την μόνιμη λιτότητα και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, με τα ευρωμνημόνια, την νέα αμερικάνικη κυριαρχία, τους αντιδραστικούς άξονες. Έρχεται από τους χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους που με μαχητικότητα και οργάνωση πορεύθηκαν από την μαζική συγκέντρωση της Καμάρας και τις άλλες εργατικές συγκεντρώσεις προς την ΔΕΘ.

Ο κόσμος της δουλειάς δεν έχει καμιά σχέση με αυτή την πολιτική, ούτε με τα κόμματα που την εκφράζουν ούτε με τα ψεύτικα διλήμματά τους. Με την δική του αυτοτελή παρέμβαση θα πετάξει από πάνω όλο αυτό το βαρύ φορτίο των ευρωμνημονίων και του κεφαλαίου, για να διεκδικήσει ουσιαστική βελτίωση της ζωής του εδώ και τώρα, θα γυρίσει την πλάτη στα ψευτοδιλήμματα, θα ανοίξει τον δρόμο για την συνολική αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου