Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Καταγγελία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κεφαλονιάς για τον βανδαλισμό του μνημείου εκτελεσθέντων αγωνιστών

Χθες το πρωί οι κάτοικοι του Αργοστολίου και λίγες μέρες πριν οι κάτοικοι των Ζερβάτων, των Βαλσαμάτων κ.α. είδαν μνημεία της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ να είναι βεβηλωμένα με μαύρες μπογές και σβάστικες. Οι θρασύδειλοι νοσταλγοί του Χίτλερ προσπάθησαν να σβήσουν την ιστορία, αμαυρώνοντας τα μνημεία αγώνα και θυσίας που στήθηκαν για να μην ξεχνάμε.

Αυτές οι ενέργειες δεν είμαι τυχαίες, ούτε είναι τυχαίος ο χρόνος που εξελίσσονται.

΄Εκλεισαν 5 χρόνια από την δολοφονία του Π. Φύσσα και η δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται, αποθρασύνοντας διάφορες φασιστικές συμμορίες , οι οποίες επιτίθενται σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνδικαλιστές, σε αγωνιστές, σε κινηματικές συλλογικότητες, βανδαλίζουν μνημεία και κτίρια. Παράλληλα ακροδεξιές και εθνικιστικές αντιλήψεις στη χώρα μας και στις άλλες χώρες της ΕΕ, αυξάνουν την επίδραση είτε για επί μέρους ζητήματα είτε ως συνολική θεώρηση για την κοινωνία.

Οι δυνάμεις του κατεστημένου αστικού συστήματος τροφοδοτούν την ακροδεξιά επίδραση με την ρητορική τους και την δική τους αναδίπλωση σε όλο και πιο εθνικιστικές, ξενοφοβικές και σκοταδιστικές θέσεις. Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οξύνει την φτώχεια, την ανεργία, την κοινωνική ανασφάλεια, τις ανισότητες, την εκμετάλλευση και τις διακρίσεις, διασύρει την έννοια της αριστεράς, καπηλευόμενη το όνομα της και συμβάλλει στην άνοδο της ακροδεξιάς και φασιστικής επιρροής. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια περιοχή όπου υπάρχει ο κίνδυνος πολέμου ή γενικότερης ανάφλεξης, που οξύνουν οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας, και ο αυξανόμενος ρόλος των πολυεθνικών γιγάντων εξόρυξης πετρελαίου καθώς και η κατασκευή αγωγών μεταφοράς με την συνοδεία πολεμικών στόλων. Η κυβέρνηση συνδράμει σ’ όλα αυτά με αντίστοιχες αποφάσεις και συμφωνίες. Στον παγκόσμιο λοιπόν αυτό ανταγωνισμό για τα καπιταλιστικά υπερκέρδη και το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, χρησιμοποιούν και τον εθνικισμό ο οποίος είναι απαραίτητος για να σφαχθούν πρόθυμα οι λαοί και να νομιμοποιηθεί το υπόστρωμα του πολέμου.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί αφορούν άμεσα και την περιοχή μας για την εξόρυξη πετρελαίου στο Ιόνιο και την ΄Ηπειρο. Σύμφωνα με καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στις Εξορύξεις στην ΄Ηπειρο την Κυριακή 23-09-2018, οι ορεινές περιοχές των Ιωαννίνων που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εκχωρήσει γι α έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων, παρουσίασαν εικόνα κατεχόμενων εδαφών με ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι, συνεπικουρούμενες από την αστυνομία της Γεροβασίλη και της Παπακώστα, τρομοκρατώντας τους κατοίκους και τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημα τους για να σταματήσουν τη λειτουργία των 5 γεωτρύπανων.

Σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσονται και οι βανδαλισμοί των μνημείων στο νησί μας. Θα πρέπει λοιπόν να ενθυμήσουμε στους νοσταλγούς του Χίτλερ, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου με Δήμαρχο τον κ. Κοσμετάτο το1982 ύστερα από μεγάλες κινητοποιήσεις του Κεφαλλονίτικου Λαού αποφάσισε να πετάξει το άγαλμα του Μεταξά που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου ακριβώς για να θυμίζει σε όλους ότι η Κεφαλονιά είναι ένα προοδευτικό νησί που ήταν πάντα πρώτο σ’ όλους τους αντιφασιστικούς αγώνες. Πολλοί Κεφαλονίτες φυλακίσθηκαν, εξορίστηκαν και έδωσαν το αίμα τους, και πολλές γωνιές και χωριά έχουν να διηγηθούν ιστορίες αγώνα και θυσίας.

Η Κεφαλονιά είναι το νησί του Παπά-Ληστή, του Μαρίνου Αντύπα, του Αστραπόγιαννου, των εκτελεσμένων από την Αγία Θέκλη, του ΔΣΕ και θα συνεχίσει να είναι γιατί οι νέοι του συνεχίζουν τους αγώνες των προγόνων τους. Θυμίζουμε επίσης ότι οι Κεφαλονίτες αγωνιστές του ΕΛΛΑΣ κατάφεραν να μετατρέψουν μια από τις πιο μαύρες σελίδες του Β. Παγκόσμιου Πολέμου (την σφαγή των 5200 στρατιωτών της Μεραρχίας ‘ Ακουϊ από τους φασίστες της Βέρμαχτ), σε μια συγκινητική και ταυτόχρονα ηρωϊκή πράξη όταν προστάτευσαν τους υπόλοιπους Ιταλούς στρατιώτες, οι οποίοι ενώ είχαν έλθει στο νησί ως κατακτητές συνδέθηκαν με τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ στον κοινό αγώνα εναντίον του φασισμού.

Τον φασισμό μπορεί να τσακίσει το λαϊκό και εργατικό κίνημα με την καθημερινή πάλη και τις αξίες της αλληλεγγύης, της φιλίας της ισότητας, της υπεράσπισης του δίκιου και των αδύναμων, της κατάργησης της εκμετάλλευσης και των διακρίσεων κόντρα στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

ΑΝΤ. ΑΡ. ΣΥ.Α ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου