Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Νέοι /ες ΛΑΕ: ΌΧΙ Στις Συγχωνεύσεις Και Καταργήσεις Τμημάτων, Όχι Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παράλληλα με τη ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου το καλοκαίρι με κλειστές σχολές, τακτική που συνήθιζαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ανακοίνωσε μια σειρά αναδιαρθρώσεων στα ΤΕΙ. Κύριος άξονας της αναδιάρθρωσης που επιχειρείται είναι οι συγχωνεύσεις τμημάτων ΤΕΙ ή ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά γεωγραφική περιφέρεια (όπως η συγχώνευση ΑΕΙ-ΤΕΙ Ιονίου, ενάντια στην οποία έχουν υπάρξει ήδη αντιδράσεις). Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηριστική είναι η επικείμενη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ), που προκύπτει από τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ Αττικής (Αθήνας-Πειραιά), καθώς και από μια σειρά συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων.


Σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής λέγεται ότι θα περιλαμβάνει 21 τμήματα, από τα 37 που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και στα δύο ΤΕΙ. Η κίνηση αυτή δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί συνέχεια του σχεδίου «Αθηνά», μόνο που σήμερα επιχειρείται να αποσπαστεί πολύ βαθύτερα συναίνεση και από τους φοιτητές και από τους καθηγητές. Δεν αποτελεί απλώς μια κίνηση κατάργησης ή/και συγχώνευσης σχολών, αλλά το υπουργείο υπόσχεται μια «ποιοτική αναβάθμιση» σε πανεπιστήμιο. Μια αναβάθμιση βέβαια μόνο στα λόγια καθώς ούτε το επίπεδο σπουδών αναβαθμίζεται αφού μειώνεται σημαντικά η χρηματοδότηση, μα ούτε και τα πτυχία ενισχύονται την στιγμή που συγχωνεύονται τμήματα διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου (όπως εργοθεραπεία και φυσικοθεραπεία) και γίνεται μετακύλιση των μαθημάτων από τα τωρινά προγράμματα σπουδών μας σε νέους κύκλους σπουδών επί πληρωμή (μεταπτυχιακά και σεμινάρια μετεκπαίδευσης), με στόχο την αφαίρεση επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο στο όνομα της “επανακατάρτισης”. Μάλιστα τα τμήματα «που δεν προϋποθέτουν τα κριτήρια για την ανωτατοποίηση» ενδέχεται να αποτελέσουν ένα «μικρό ΤΕΙ», με τη μορφή διετών προγραμμάτων σπουδών.

Απέναντι σε αυτή την κίνηση του υπουργείου για υποβάθμιση των σπουδών και της επαγγελματικής-εργασιακής προοπτικής των σπουδαστών των ΤΕΙ, ξεκίνησαν μεγάλοι αγώνες από τους σπουδαστικούς συλλόγους με καταλήψεις, κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Παιδείας(όπου βρήκαν κλειστές πόρτες), πορείες στο κέντρο και σε γειτονιές της Αθήνας, δράσεις ενημέρωσης της κοινωνίας και ανυποχώρητη διάθεση απέναντι στη διάλυση του ονείρων τους.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους απέναντι στις συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων και στον νόμο Γαβρόγλου. Διεκδικούμε να παρθεί πίσω το απαράδεκτο σχέδιο για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την παιδεία και το πτυχίο μας να είναι η μόνη προϋπόθεση για να βρούμε αξιοπρεπή δουλειά σε αυτό τον τόπο.


Νέοι/ες ΛΑΕ

1 σχόλιο:

  1. Νέα πενθήμερη κατάληψη αποφάσισε ο σπουδαστικός σύλλογος της ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας στη μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 18 Δεκέμβρη. Υπερψηφίστηκε το κοινό πλαίσιο του συντονιστικού κατάληψης ενώ αποφασίστηκαν μια σειρά δράσεις για τις επόμενες μέρες.

    Το αγωνιστικό κλίμα που υπάρχει στη σχολή ενισχύθηκε από τη μαζική παρουσία του συλλόγου στην επιτυχημένη πανεργατική απεργία της 14 Δεκέμβρη μαζί με όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αλλά και από τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, οι καταλήψεις της ΣΓΤΚΣ και της ΣΕΥΠ μαζί με φοιτητές από το Πολυτεχνείο και το ΕΚΠΑ διαδήλωσαν από το Σύνταγμα μέχρι το Ζάππειο, όπου γινόταν η σύνοδος των πρυτάνεων με βασικό θέμα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

    Εκεί όλοι μαζί απαίτησαν να επιτραπεί η παρουσία των φοιτητών στη σύνοδο αλλά οι διαθέσεις της κυβέρνησης ήταν διαφορετικές. Όχι απλά δεν άκουσαν τους φοιτητές που συγκεντρώθηκαν ειρηνικά, όχι μόνο αποφάσιζαν χωρίς καμιά ενημέρωση στους Συλλόγους με απόλυτα αντιδημοκρατικό τρόπο, αλλά έφτασαν στο σημείο τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τη συγκέντρωση με γκλομπ και χημικά. Την επόμενη μέρα, Κυριακή 17 Δεκέμβρη, φοιτητές και σπουδαστές πραγματοποίησαν διαδήλωση στην Ελευσίνα, στο “8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Αττικής” με ομιλητή τον Τσίπρα, όπου συνάντησαν ξανά μπροστά τους ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που τους περικύκλωσε προκλητικά. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική και δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

    Έτσι τη Δευτέρα 18 Δεκέμβρη, η Γενική Συνέλευση της ΣΓΤΚΣ ανανέωσε την πενθήμερη κατάληψη της σχολής αποφασίζοντας παράλληλα παρουσία του Συλλόγου στη δίκη της Χρυσής Αυγής στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού την επόμενη μέρα με αίτημα να καταδικαστούν οι δολοφόνοι νεοναζί. Επίσης το Συντονιστικό Κατάληψης προτείνει συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη 21 Δεκέμβρη καλώντας όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να συμμετέχουν. Την Τετάρτη 20/12 οργανώνει συζήτηση στη σχολή για το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 18/12 για διαβούλευση. Νέα γενική συνέλευση θα γίνει τη Δευτέρα 8 Γενάρη με κατειλημμένη σχολή.

    Οριακά, για μόλις 10 ψήφους, η πρόταση για συνέχιση της κατάληψης δεν πέρασε στη ΣΕΥΠ στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης συντάχτηκε με τις δύο προτάσεις για κατάληψη από την Πρωτοβουλία Φοιτητών και το ΜΑΣ που κατέβηκαν ξεχωριστά. Η Πρωτοβουλία Φοιτητών καλεί στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 21/12 στο κέντρο της Αθήνας και προσανατολίζεται να καλέσει νέα γενική συνέλευση τις πρώτες μέρες μετά τις διακοπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή