Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Ανακοίνωση της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Απεργιακή κλιμάκωση για να πάρουμε πίσω όσα μας λεηλάτησαν!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. O απεργιακός κύκλος άνοιξε με μεγάλη απεργία και πανελλαδική κινητοποίηση στο «Βοήθεια στο σπίτι» την Τρίτη 2 Οκτώβρη για μονιμοποίηση των εργαζόμενων που δουλεύουν ήδη και όχι απολύσεις. Οι εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους της ΑΔΕΔΥ πήραν τη σκυτάλη στις 3 Οκτώβρη διεκδικώντας την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, ένα αίτημα που ανέδειξαν και οι εργαζόμενοι της COSCO με την απεργία τους το καλοκαίρι. Και ακολούθησαν οι εργαζόμενοι στην Υγεία, με τη 48ωρη απεργία στις 4-5 Οκτώβρη στον ΕΟΠΥΥ και την απεργία στις 5/10 της ΟΕΝΓΕ, ενώ την ίδια μέρα κινητοποιήθηκαν και οι εκπαιδευτικοί με αίτημα μαζικούς μόνιμους διορισμούς, με διαδήλωση στο υπουργείο Παιδείας. Κινητοποιήσεις των συνταξιούχων πραγματοποιήθηκαν και προγραμματίζονται και επόμενες κόντρα στην περικοπή των συντάξεων και τη διάλυση των ταμείων.

Στις 10 Οκτώβρη η μάχη στα νοσοκομεία κλιμακώνεται με πανελλαδική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ και πορεία στην Αθήνα διεκδικώντας μόνιμες μαζικές προσλήψεις και μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την Υγεία. Και ακολουθούν τη 1η Νοέμβρη διακλαδική απεργία πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού τομέα που διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, μείωση του χρόνου εργασίας κλπ αλλά και μάχες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις (ΥΠΠΟ, συγκοινωνίες κλπ). Ανοιχτή είναι η προοπτική κήρυξης πανεργατικής απεργίας το Νοέμβριο.

Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι η έμπρακτη απάντηση στις υποσχέσεις της κυβέρνησης, με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, για ένα «νέα μείγμα» δημοσιονομικής πολιτικής και την «αντιμετώπιση των χρόνιων ελλειμμάτων κοινωνικής προστασίας». Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα εφαρμόσει το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Την ίδια στιγμή, όμως, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτυπώνεται με σαφήνεια η πολιτική των περικοπών και της ενίσχυσης των καπιταλιστών με κάθε είδους φοροαπαλλαγές και «ελαφρύνσεις»: μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, σταδιακή μείωση φορολογίας νομικών προσώπων (δηλαδή εταιρειών) από 29% σε 25% είναι κάποιες από αυτές. Η πολιτική των αιματοβαμμένων πλεονασμάτων για την εξυπηρέτηση του χρέους στους τραπεζίτες και για ενίσχυση των «επενδυτών» συνεχίζεται, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να την πασπαλίσει με επιδείξεις κοινωνικής ευαισθησίας.

Οι κινητοποιήσεις αυτών των ημερών μπορούν να γίνουν προάγγελος ενός μεγάλου απεργιακού ποταμιού και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα: θα πάρουμε πίσω με τους δικούς μας αγώνες αυτά που μας λεηλάτησαν!

Η πάλη για άμεση ριζική βελτίωση της ζωής της εργατικής τάξης και του λαού, για ανατροπή και ξήλωμα όλου του αντιδραστικού μνημονιακού πλαισίου και συνολικά της επίθεσης του κεφαλαίου είναι η μόνη λύση. Μόνο η εργατική τάξη και το εργατικό και λαϊκό κίνημα μπορούν να επιβάλλουν μια τέτοια πολιτική. Με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, εθνικοποιήσεις τραπεζών και επιχειρήσεων, κάτω από εργατικό έλεγχο. Με δημόσιες επενδύσεις και όχι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Για μαζικές προσλήψεις και όχι δισεκατομμύρια για το χρέος και τους πολεμικούς εξοπλισμούς. Για να φορολογηθούν οι καπιταλιστές και όχι νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως προωθούν τόσο ο Τσίπρας όσο κι ο Μητσοτάκης.

Αυτά τα αιτήματα είναι στόχοι μάχης για τους κρίσιμους εργατικούς αγώνες που αναπτύσσονται σήμερα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για την στήριξη, το άπλωμα και την κλιμάκωσή τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου