Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

ΕΕΚ - «ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΠΑΛΑΤΙΑ – ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ!»

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα-Τροτσκιστές, καταγγέλλει το σκηνικό εθνικισμού και πολεμοκαπηλείας που διαμορφώνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από την Ελληνική κυβέρνηση, τον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό, κυρίως Γαλλία και Ιταλία και την υπόλοιπη ΕΕ.
 
Είναι οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αυτές που έχουν υπογράψει με τη Λευκωσία και την Αθήνα συμβόλαια έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Μια κίνηση που έγινε εφικτή τα τελευταία χρόνια με την συγκρότηση του αντιδραστικού άξονα Ελλάδας –Κύπρου –Ισραήλ -Αιγύπτου προσπαθώντας να μπει ένα ανάχωμα στη Ρωσία και να πιεστεί η Τουρκία του Ερντογάν να περιορίσει τις δικές της ιμπεριαλιστικές βλέψεις.
Η υπαρκτή ή απειλούμενη από μεριάς Ερντογάν και τουρκικής κυβέρνησης, έρευνα του ερευνητικού πλοίου, εντός της μονομερώς ανακηρυγμένης ΑΟΖ της Κύπρου που δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς παρά μόνο εν μέρει, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο γεωπολιτικών ανακατατάξεων της περιοχής, στο φόντο και της επαπειλούμενης πολεμικής ανάφλεξης στον Περσικό κόλπο. Με την Τουρκία σε οικονομική κατάρρευση και εσωτερική διαρκή κοινωνική, πολιτική και πολιτειακή κρίση, να προσπαθεί εναγωνίως να ακροβατήσει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, έχοντας στο μαλακό υπογάστριό της, την ανοιχτή πληγή του Κουρδικού, και την στρατηγική αποτυχία της το προηγούμενο διάστημα στη Μέση Ανατολή. Η πολιτική Ερντογάν με όλα τα μέτωπα ανοιχτά περισσότερο φαντάζει ως μια ριψοκίνδυνη διαπραγμάτευση εφ' όλης της ύλης, με εχθρούς, συμμάχους και «συμμάχους» - που όμως μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες αιματηρές καταστάσεις.
 
Από την από εδώ μεριά του Αιγαίου, στον ρόλο του "χρήσιμου ηλίθιου" για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού η πολιτικά χρεοκοπημένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει σκηνικό πολεμοκαπηλείας και εθνικισμού λίγο πριν δώσει την σκυτάλη στους μαιτρ του είδους, τη ΝΔ της ακροδεξιάς ρητορικής και τα φασιστικά δεκανίκια της...
Στο σύνολό της, ο επαρχιωτισμός και η μικρονοϊκή αλαζονεία της ελληνικής άρχουσας τάξης φαίνεται ανάγλυφα αυτές τις μέρες που ονειρεύεται ένα «νέο 1919» και ζητάει περισσότερη επιθετικότητα έναντι της Τουρκίας, καλώντας ακόμη και για ένα «πρώτο προληπτικό στρατηγικό πλήγμα», πιστεύοντας ότι διαθέτει τις πλάτες του ιμπεριαλισμού και αδιαφορώντας για το γεγονός ότι αυτό μπορεί να ακολουθηθεί από ένα «νέο 1922».
Ανεξάρτητα από το ποιος άρξετε χειρών αδίκων ένας πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας θα είναι άδικος και από τις δύο μεριές. Θα είναι ένας πόλεμος για τα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιριών και μόνο αυτών, ντόπιων και πολυεθνικών. Είναι ακριβώς τώρα που πρέπει οι διεθνιστές και οι κομμουνιστές στις δύο μεριές του Αιγαίου να βγουν μπροστά θαρραλέα και να κηρύξουν ρητά πέρα και ενάντια σε κάθε παραχώρηση στον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλεία:

• Δεν πολεμάμε για την Mobil, την Total, την BP, την ENI και τα ΕΛΠΕ του Λάτση και του Βαρδινογιάννη. Όχι στις έρευνες για εξορύξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ανακληθούν όλες ανεξαιρέτως οι άδειες.
• Άμεση δημιουργία αντιπολεμικού κινήματος και στις δύο μεριές του Αιγαίου και την Κύπρο. Απεργιακή δράση για να σταματήσουν οι πιθανές πολεμικές προετοιμασίες. Για την συναδέλφωση των λαών Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου.
• Έξω το ΝΑΤΟ, ο Ευρωστρατός, οι βάσεις και όλοι οι πολεμικοί στόλοι.
• Όχι στο καθεστώς εγγυήσεων στην Κύπρο. Ανάκληση των Ελληνικών, Τουρκικών, Βρετανικών στρατευμάτων και βάσεων από το νησί. Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη σοσιαλιστική στα πλαίσια μιας Βαλκανικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας.


Aθήνα 18-6-2019
 EPΓATIKO EΠANAΣTATIKO KOMMA
eek@eek.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου