Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Το 9ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου-18-20 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Τρίτη 18 Ιουνίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις

7:00 μμ: Rodolfo Walsh, Επιχείρηση Σφαγή, εκδ. Ακυβέρνητες Πολιτείες.
Παρουσίαση: Κρίτων Ηλιόπουλος (μεταφραστής του βιβλίου), Χρίστος Μάης (ιστορικός), Βενετία Καίσαρη (επιμελήτρια).
«Ετούτη τη στιγμή είναι προφανές ότι στη Λατινική Αμερική όχι μόνο είναι σημαντικό, αλλά επίσης πάρα πολύ χρήσιμο να γράφονται βιβλία σαν του Ροδόλφο Ουόλς, για την ικανότητα του οποίου έχω αποδείξεις πολύ συγκεκριμένες. Αυτό δεν είναι μυθιστόρημα, θα μπορούσε να είναι ένα είδος φανταστικού ρεπορτάζ για την πραγματικότητα» - Julio Cortazar

8:00 μμ: Σταύρος Καραγεωργάκης, Ζώα - Στα πλοκάμια της ανθρώπινης ηθικής, εκδ. Ευτοπία.
«...οποιαδήποτε πρόοδος σημειωθεί στην ηθική, την κοινωνία ή την οικολογία, δεν μπορεί να μην αφορά την απελευθέρωση των ζώων. Και γι’ αυτό ο αγώνας, ή το κίνημα για την απελευθέρωση των ζώων, πρέπει να είναι κοινός με το κίνημα για την απελευθέρωση των ανθρώπων...»

9:00 μμ: Joe Sacco, Τέλος Πολέμου, Προφίλ από τη Βοσνία 1995-96, εκδ. Κινηματικό Αρχείο Ιωαννίνων.
Tο τρίτο και τελευταίο έργο του διεθνούς φήμης κομίστα Joe Sacco για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Το κόμικ «σκιαγραφεί» δύο ιστορίες. Η πρώτη αφορά τον Σόμπα, έναν Βόσνιο καλλιτέχνη που προσπαθεί να προβάρει με την μπάντα του, όσο οι εξελίξεις «τρέχουν» στο μέτωπο και στην πόλη του Σαράγεβο στο τέλος του πολέμου, ενώ η δεύτερη τον εθνικιστή-φασίστα Ράντοβαν Κάρατζιτς. Άραγε, πώς είναι να περνάς Χριστούγεννα με τον ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, σύμμαχο του ελληνικού εθνικού κορμού στα σχέδια για αναδιάταξη του χάρτη των Βαλκανίων, ο οποίος έχει διακηρύξει ανοιχτά την πρόθεσή του να προσαρτήσει μια «καθαρή εθνικά» Βοσνία στην αγκαλιά της μαμάς Σερβίας;
Η έκδοση στοχεύει τόσο στη διατήρηση της μνήμης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον των μουσουλμάνων της Βοσνίας, όσο και στη στήριξη των ολικών αρνητών στράτευσης με πολιτικούς και υλικούς όρους.

10:00 μμ: LIVE
Τραγούδια του Παντελή Χατζηκυριάκου για παλιές και νέες τεχνολογίες. Παίζουν οι μουσικοί Νίκος Γεωργάκης (κιθάρα), Δημήτρης Εσερίδης (πλήκτρα), Γιάννης Παπαστεργίου (βιολί), Παντελής Χατζηκυριάκος (μπουζούκι).

Τετάρτη 19 Ιουνίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις

7:00 μμ: Jean Grave, Οι περιπέτειες του Νονό, εκδ. Στάσει Εκπίπτοντες.
Εισαγωγή, πρόλογος: Fransisco Ferrer i Guardia, Anselmo Lorenzo.
Ήταν ένα βράδυ όπως όλα τα υπόλοιπα στη ζωή του Νονό, ενός εννιάχρονου αγοριού μιας φτωχής οικογένειας που μοχθούσε για να τα βγάλει πέρα, όπως εξάλλου όλες οι φτωχές οικογένειες. Ο Νονό έπεσε να κοιμηθεί και το επόμενο πρωί ξύπνησε σε ένα μέρος όπου δεν είχε ξαναβρεθεί.
Περιπλανώμενος, εξερευνώντας το μέρος στο οποίο βρέθηκε, μάλλον με μαγικό τρόπο, μαθαίνει πως είναι στη χώρα της Αυτονομίας, όπου οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τα έντομα, τα πουλιά, και όλα τα υπόλοιπα ζώα, όπου μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τα πάντα, δουλεύουν από κοινού, αποφασίζουν μαζί για τα ζητήματα της κοινότητάς τους συνδυάζοντας το παιγνίδι και την εργασία.
Παρουσίαση: ΕΣΕ εκπαιδευτικών / αυτοοργανωμένο παιδαγωγικό εγχείρημα «Μικρό Δέντρο».

8:00 μμ: Αντιγόνη Ηλιάδη, Στον καιρό των ζωντανών, εκδ. Ακυβέρνητες Πολιτείες.
Οι ήρωες του βιβλίου κινούνται ασθμαίνοντας στις δυτικές συνοικίες και στα μισοσκότεινα στενά της πόλης της Θεσσαλονίκης. Στιγματισμένοι από την τάξη, τον τόπο και το φύλο τους, οραματίζονται και πραγματοποιούν άλματα μιας ποιητικής απόδρασης.

9:00 μμ: Εκδήλωση με τη Silvia Federici με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της Το κυνήγι των μαγισσών χθες και σήμερα, από τις εκδόσεις των ξένων.
«Κάθε φορά που επιστρέφω στο παρελθόν και εξετάζω το κυνήγι των μαγισσών του 16ου και του 17ου αιώνα, η μελέτη μου διακόπτεται από την πιεστική ανάγκη να κατανοήσω τις αιτίες της νέας έξαρσης της βίας κατά των γυναικών που βιώνουμε σήμερα.»
Το βιβλίο αφιερώνεται σε όλες αυτές που φωνάζουν περήφανα το σύνθημα «somos las nietas de todas las brujas que no pudiste quemar»: Είμαστε οι εγγονές όλων των μαγισσών που δεν μπορέσατε να κάψετε.

10:00 μμ: LIVE - πολιτικά επαναστατικά τραγούδια απ΄ όλο τον κόσμο.

Πέμπτη 20 Ιουνίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις

7:00 μμ: Κοινωνικός Αναρχισμός #6, «Εμμένοντας στην άρνηση να συνηθίσουμε το τέρας», ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το κεφάλαιο προετοιμάζεται να χύσει πολύ περισσότερο αίμα από όσο χύνει ήδη, προκειμένου να διασφαλίσει την κυριαρχία και αναπαραγωγή του. Αυτό που μένει να φανεί είναι το τι επιλέγουμε να κάνουμε εμείς, μπροστά σε αυτόν τον ζόφο. Αν θα αφεθούμε να συνηθίσουμε το τέρας ή αν θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το στείλουμε μια και καλή στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

8:00 μμ: Γκούσταβ Λαντάουερ, Η κοινότητα ενάντια στο κράτος, εκδ. Πανοπτικόν.
Παρουσίαση: Γιώργος Περτσάς - Στέφανος Ρέγκας.
100 χρόνια από τη δολοφονία του Λαντάουερ κατά την καταστολή της «Δημοκρατίας των εργατικών συμβουλίων» της Βαυαρίας του 1919, οι εκδ. Πανοπτικόν κυκλοφορούν μια συλλογή κειμένων ενός αγωνιστή που υπήρξε όχι μόνον ένας από τους σημαντικότερους αναρχικούς στοχαστές αλλά και μια από τις ευγενέστερες φυσιογνωμίες του κινήματος.

9:00 μμ: Εκδήλωση με τον Anselm Jappe: «Ναρκισσισμός και φετιχισμός του εμπορεύματος. Η παθολογία της καπιταλιστικής κοινωνίας».
Κάτω από την ορθολογική επίφαση του θεμιτού της επιδίωξης ιδιωτικών συμφερόντων, ο καπιταλισμός συγκροτεί μια εξαιρετικά παράλογη και αντιπαραγωγική κοινωνία. Τι είδους υποκειμενικότητες παράγει ο καπιταλισμός; Πώς συνδέονται τα όλο και συχνότερα περιστατικά μαζικών δολοφονιών και ακραίας βίας με το «ένστικτο του θανάτου» του καπιταλισμού, το οποίο κατακλύζει τον κόσμο των ανθρώπων καθώς ο ίδιος οδεύει προς την πτώση του;

10:00 μμ: LIVE - Ilijana <Rosenquarzexpress>

Στον χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργούν καθημερινά (μετά τις 7μμ): παιδική γωνιά ανάγνωσης (επιμέλεια: Μικρό Δέντρο), vegan κουζίνα από το Room39, διάθεση προϊόντων της ΒΙΟΜΕ και φυσικά οι πάγκοι με τα βιβλία!

Σε περίπτωση βροχής, οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες του φεστιβάλ θα μεταφερθούν στη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) στο ΑΠΘ.

 Στο πάρκο ρωμαϊκής αγοράς θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 9ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου που θα διαρκέσει από τις 18 μέχρι τις 20 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου