Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μάχη Για Την Επιβίωση Του Πλανήτη Ενάντια Στις Πολυεθνικές Και Τον Καπιταλισμό

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 

Οι συνεχιζόμενες, για τρεις βδομάδες, πυρκαγιές στον Αμαζόνιο αποτελούν την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία καθώς ο Αμαζόνιος αποτελεί τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα άνθρακα και τον μεγαλύτερο παραγωγό οξυγόνου στον πλανήτη.

Η καταστροφή του Αμαζόνιου δεν είναι "φυσικό φαινόμενο". Είναι αποτέλεσμα του καταστροφικού χαρακτήρα του καπιταλισμού, ιδιαίτερα κάτω από την κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων ακροδεξιών κυβερνήσεων τύπου Μπολσονάρο.


Ο Αμαζόνιος και ολόκληρος ο πλανήτης είναι θύμα της κλιματικής αλλαγής και της πολιτικής που βάζει πάνω απ όλα το κέρδος και την καπιταλιστική "ανάπτυξη". Είναι θύμα της εξορυκτικής βιομηχανίας, των πολυεθνικών που εκμεταλλεύονται την γη, του κατασκευαστικού κεφαλαίου που ετοιμάζεται με φαραωνικά τεχνικά έργα να κομματιάσει και να διαλύσει το πιο σπουδαίο πνεύμονα της γης!

Η αποψίλωση και η καύση των δασών του Αμαζονίου είναι συστηματική πολιτική που εξυπηρετεί μεγάλες εταιρίες που έχουν ανάγκη νέα βοσκοτόπια και νέα εδάφη για ζώα και καλλιέργειες, καθώς η Βραζιλία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς βοδινού κρέατος και μεταλλαγμένης σόγιας παγκοσμίως, αλλά και εταιρίες υλοτομίας και εξορύξεων. Ο Μπολσονάρο είναι ο καλύτερος εκπρόσωπός τους. Η προεδρία του ισοδυναμεί με πόλεμο κατά του Αμαζονίου και των ιθαγενών κατοίκων του. Μόνο τον Ιούλιο πάνω από 2.250 τετραγωνικά χιλιόμέτρα του Αμαζόνιου αποψιλώθηκαν για καλλιέργειες, υλοτομία και εξορύξεις.
Το ρατσιστικό δηλητήριο του φασίστα Μπολσονάρο ενάντια στους ιθαγενείς δεν είναι "αθώο". Όπως και στην ¨πολιτισμένη Ευρώπη" ο ρατσισμός ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες δεν είναι παρά το αναγκαίο προκάλυμμα της πιο βάρβαρης εκμετάλλευσής τους έτσι και στην περίπτωση Μπολσονάρο ο ρατσισμός ενάντια στους ιθαγενείς δεν είναι παρά το αναγκαίο προκάλυμμα για την εξολόθρευση τους, που αποτελεί προϋπόθεση για την καταστροφή της γης τους!!

Η λύση δεν θα έρθει από τους G7 και την "πολιτισμένη Ευρώπη". Είναι οι ίδιοι και οι πολιτικές τους, υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών, που ευθύνονται για την καταστροφή του πλανήτη. Μπορεί, π.χ., ο Μακρόν να παριστάνει στα λόγια τον πολέμιο του Μπολσονάρο και της κλιματικής αλλαγής αλλά γαλλικές εταιρίες συμμετείχαν στα έργα για την αποψίλωση του Αμαζόνιου και η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που ξοδεύει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο σε επενδύσεις ορυκτών καυσίμων.


Η λύση θα έρθει από τα κινήματα και τον κόσμο που διαδηλώνουν και αγωνίζονται για τη σωτηρία του Αμαζόνιου και του πλανήτη.

Εδώ και μήνες τα κινήματα καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα για το περιβάλλον με μια συντονισμένη παγκόσμια ημέρα δράσης την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη απευθύνοντας και έκκληση στα συνδικάτα να προχωρήσουν σε παγκόσμια απεργιακή κινητοποίηση με κεντρικό αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για τη σωτηρία του πλανήτη. Η νέα τεράστια οικολογική καταστροφή αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο αυτή την πρωτοβουλία.

Όλοι μαζί στους δρόμους ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Γιατί ο αγώνας ενάντια στην δολοφονική εκμετάλλευση ανθρώπου και φύσης είναι ενιαίος. Η πάλη για τον επιβίωση του πλανήτη δεν έχει αποτέλεσμα αν δεν στρέφεται και ενάντια στο καθεστώς της εκμετάλλευσης που την δημιουργεί. Ο αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό δεν έχει νόημα αν δεν έχει σαν βασικό του στόχο την επιβίωση του κοινού μας σπιτιού, του πλανήτη γη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου