Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Η κρίση στην ΕΕ του ρατσισμού και των μνημονίων αγριεύει

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καμαρώνει για τα χειροκροτήματα που δέχεται από την ηγεσία της ΕΕ για τη Συμφωνία που υπέγραψε με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ελπίζει ότι στο Eurogroup της Πέμπτης 21 Ιούνη και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ακολουθεί, θα εισπράξει ανταλλάγματα για την προώθηση των θέσεων της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Η ΕΕ οδεύει προς σκλήρυνση της πολιτικής της τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Η πολιτική κρίση μεταφέρεται από την Ιταλία στην Γερμανία και οι λύσεις που ψάχνουν τα εκεί κυβερνητικά επιτελεία μεταφράζονται σε νέες αντεργατικές επιθέσεις.

Στην Ιταλία, η συγκυβέρνηση των “5 αστέρων” με τη Λέγκα, αφού έκανε γαργάρα τις προεκλογικές υποσχέσεις της για χαλάρωση της λιτότητας που επιβάλει η συμμετοχή στο Ευρώ αλλάζοντας το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, προσπαθεί να καλύψει την στροφή της παίζοντας το χαρτί του ρατσισμού. Ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι απαγόρεψε σε ένα πλοίο με 600 πρόσφυγες, το Ακουάριους, να πιάσει ιταλικό λιμάνι.

Άσυλο

Το Ακουάριους και οι πρόσφυγες βρήκαν τελικά καταφύγιο στη Βαλένθια της Ισπανίας που έκανε μια θετική χειρονομία μετά την πτώση του Ραχόι. Αλλά η κρίση δεν εκτονώθηκε. Στη Γερμανία, ο υπουργός εσωτερικών και επικεφαλής του αδελφού κόμματος της Μέρκελ στη Βαυαρία, ο Χορστ Ζεεχόφερ της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης πρόβαλε την απαίτηση να μπορεί η γερμανική αστυνομία να μπλοκάρει πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η απάντηση της Μέρκελ είναι ότι θα φέρει το ζήτημα στην ΕΕ, ίσως και με έκτακτη συνάντηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, με πρόταση ως “λύση” να σκληρύνουν τα μέτρα αποτροπής των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και όχι στα εσωτερικά σύνορα κάθε χώρας μέλους. Έτσι η ΕΕ θα διαφυλάξει την “ελευθερία κίνησης” στο εσωτερικό της ορθώνοντας νέα ρατσιστικά τείχη γύρω της.

Ταυτόχρονα, μια πανευρωπαϊκή ευθυγράμμιση με τον ρατσισμό του Σαλβίνι στην Ιταλία δεν θα σημάνει ως “αντάλλαγμα” καμιά χαλάρωση της λιτότητας. Συνεχίζονται αφόρητες οι πιέσεις της ΕΕ πάνω στην ιταλική κυβέρνηση να αποφύγει οποιοδήποτε μέτρο που προκαλεί αναταράξεις στις αγορές οι οποίες ανησυχούν για τη βιωσιμότητα των ιταλικών τραπεζών. Τα κόκκινα δάνεια του ιταλικού τραπεζικού συστήματος είναι εφιάλτης για όλους τους τραπεζίτες και τις κυβερνήσεις της ΕΕ.
Μέσα σε τέτοιες συνθήκες οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην καρδιά της ΕΕ, οι προσδοκίες του Τσίπρα για ανταλλάγματα επειδή ευθυγραμμίζεται μαζί τους είναι απλά αντιδραστικές. Δίπλα στα αιματηρά υπερπλεονάσματα των μνημονίων αυτό που έρχεται δεν είναι “ελαφρύνσεις” αλλά νέα βάρη με τη μορφή θωράκισης των συνόρων και νέων κέντρων κράτησης για τους πρόσφυγες. Βάρη αντεργατικά, οικονομικά αλλά κυρίως πολιτικά. Μια Ελλάδα συνοριοφύλακας της ρατσιστικής ΕΕ είναι μια Ελλάδα τροφοδότης της ακροδεξιάς και του φασισμού στην Ευρώπη.
Όσο και να προσπαθεί ο Κοτζιάς (και ο Καμμένος) να προβάλουν αυτές τις εξελίξεις σαν “αναβάθμιση της στρατηγικής θέσης της χώρας”, το μόνο που προωθούν με αυτόν τον τρόπο είναι την κλιμάκωση των ανταγωνισμών με την Τουρκία κάνοντας ακόμη πιο ζοφερή την προοπτική. Όσο για τις προοπτικές “ειρήνης και ευημερίας” με τους γείτονες της Δημοκρατίας της (Βόρειας) Μακεδονίας επειδή αρχίζουν ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ, ο καθένας μπορεί να καταλάβει από πόσα κόσκινα περνάει αυτή η πορεία προς την ΕΕ-φρούριο.
Είναι επείγον να προβάλουμε γνήσια αριστερή εναλλακτική λύση απέναντι σε όλα αυτά.
• Δεν περιμένουμε “ελάφρυνση” του χρέους από τους ρατσιστές δανειστές, παλεύουμε για τη διαγραφή του.
• Δεν αστυνομεύουμε τα σύνορα παρέα με τους Σαλβίνι και τους Ζεεχόφερ της ΕΕ, παλεύουμε για ανοιχτά σύνορα γιατί οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι.
• Δεν έχουμε αυταπάτες ότι οι Μέρκελ και οι Μακρόν θα “εξημερώσουν” την ακροδεξιά, παλεύουμε για να τσακίσουμε τους φασίστες πριν σηκώσουν κι άλλο κεφάλι.

Και καλούμε κάθε μαχητικό εργάτη και εργάτρια να πυκνώσει τις γραμμές της επαναστατικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς για να δώσουμε μαζί αυτές τις κρίσιμες μάχες.
Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου