Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Συμβολή της ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ στην Αντιπολεμική Πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ στήριξε και είδε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρωτοβουλία αυτή. Χωρίς εμμονή και με πραγματική συντροφική διάθεση. Η ανάγνωση μας για τον πόλεμο στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό είναι γνωστή, όπως γνωστή είναι η αντίληψη μας για την αναγκαιότητα του συνθήματος-στόχου «ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ για ελληνική ολιγαρχία-ΝΑΤΟ-ΕΕ» και την απαίτηση για ένα εργατικό διεθνιστικό αντικυβερνητικό αντικαπιταλιστικό κίνημα. Όμως η Πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνει μια προσπάθεια σύνθεσης και πραγματικά θέτει τα κρίσιμα ζητήματα της περιόδου!

Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις και στο περιεχόμενο της πρωτοβουλίας-αιτήματα, αλλά κυρίως στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: Εξαρχής τονίσαμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος μετατροπής του συνεχώς οξυνόμενου κοινωνικού πολέμου σε Διακρατική ελληνοτουρκική σύγκρουση-ιμπεριαλιστικό άδικο πόλεμο, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, με ιδιαίτερη στόχευση από τους εθνικούς-διεθνικούς πολεμικούς/κατασταλτικούς μηχανισμούς των ασύμμετρων λεγόμενων απειλών: κοινωνικά κινήματα, πρόσφυγες, μειονότητες κλπ. Θίξαμε το ζήτημα της μετατροπής της Ελλάδας σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο, την σημασία πλέον που έχει για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς η βάση της Λάρισας, τονίσαμε το πώς ο πόλεμος-το ενεργειακό ζήτημα-η πολεμική βιομηχανία εμπλέκεται και στην καπιταλιστική παραγωγική ανασυγκρότηση.

Αυτή η οπτική πρέπει να αποτυπώνεται και στα αιτήματα-στόχους της πρωτοβουλίας. Καταρχήν, δεν μιλάμε για μια Κίνηση Ειρήνης αλλά για μια Αντιπολεμική Πρωτοβουλία. Μια πρωτοβουλία που να είναι αναγνωρίσιμη και μαχητική. Κυρίως Ενωτική. Για αυτό προτείναμε ένα σύντομο όνομα- ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ και δικό της αναγνωρίσιμο σύμβολο.

Αντιπολεμική Πρωτοβουλία που όχι απλώς θα καλέσει σε κοινές δράσεις, αλλά θα απευθύνει ΤΩΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ Κάλεσμα Αγώνα σε αγωνιστές και συλλογικότητες του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, των Κινήσεων Πόλης, του αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού-αντιπολεμικού κινήματος, του Κινήματος κατά των εξορύξεων και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων.

1. Μια Πρωτοβουλία –που επιπλέον του αρχικού κειμένου της- θα πρέπει να στρέφεται κατά της Στρατιωτικοποίησης του λαού, την ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ και τις Λέσχες Εφέδρων, την Στράτευση των Γυναικών και την γενικευμένη Στράτευση στα 18. Να τονιστεί η ανάγκη της αγωνιστικής δράσης μέσα στον Στρατό!

2. Θα πρέπει να στρέφεται ενάντια στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τα δόγματα Πολέμου/Καταστολής, τις ασκήσεις Καταστολής Πλήθους και τις εξαγγελίες Καμμένου-Τόσκα για τους κοινούς κανόνες εμπλοκής Στρατού-Αστυνομίας-Λιμενικού.

3. Να καταγγελθούν τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Προσφύγων-Μεταναστών.

Συμφωνήσαμε απόλυτα ότι πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση ενάντια στο ΝΑΤΟ. Συμφωνήσαμε στην κινητοποίηση ενάντια στις βάσεις και προτείναμε να επικεντρώσουμε επιπλέον στη βάση της Λάρισας (είτε τον Ιούλιο είτε στη ΔΕΘ).

Προτείναμε οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ να αμφισβητήσουν από αντικυβερνητικές-αντικαπιταλιστικές-αντιπολεμικές θέσεις την προνομιακή σχέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΗΠΑ, που φτάνει φέτος να αφιερώνει τη ΔΕΘ στην αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα.

Επίσης προτείναμε: Να γίνει συμβολική κινητοποίηση ενάντια σε κάποια πετρελαϊκή και πολεμική εταιρεία ή στο Υπουργείο Ανάπτυξης όταν τέλος Ιουνίου θα δοθούν οι νέες άδειες σε Ιόνιο-Κρήτη.

Να ληφθεί πρωτοβουλία του εργατικού κινήματος ενάντια στους εξοπλισμούς.

Τέλος, ασκήσαμε κριτική στο Αντιπολεμικό Πατριωτικό Κίνημα που επιλέγει να υπερασπίσει τα «κυριαρχικά δικαιώματα».

Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου