Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Κάτω Αχαΐα: Η Frigoglass κλείνει το εργοστάσιο της Frigoglass, στην Ελλάδα. Τι θα γίνει με τους 90 εργαζομένους

Η διοίκηση της Frigoglass αποφάσισε να κλείσει τη μοναδική παραγωγική μονάδα που διαθέτει στην Ελλάδα στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας. Το εργοστάσιο δραστηριοποιείται στην επαγγελματική ψύξη με παραγωγικές μονάδες σε οκτώ χώρες και ανήκει στην οικογένεια Δαυίδ.

Το 2009 είχαν αποχωρήσει από το εργοστάσιο 120 εργαζόμενοι με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και οι περίπου 90 εναπομείναντες εργαζόμενοι είχαν υποχρεωθεί σε εκ περιτροπής εργασία (3 ημέρες την εβδομάδα), λόγω περιορισμένων παραγγελιών από την εγχώρια αγορά αλλά και από τις όμορες χώρες. Το 2013, αποφάσισε να μετατρέψει το εργοστάσιο στην Ελλάδα σε κέντρο παραγωγής ανταλλακτικών ψυγείων του ομίλου για την Ευρώπη, μεταφέροντας γραμμές παραγωγής από τη Ρουμανία και την Τουρκία. Μάλιστα είχε δεσμευτεί τότε για επαναφορά της πενθήμερης εργασίας αλλά με μειώσεις μισθών 24% ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου.

Για τους 90 εργαζόμενους η εταιρεία αναφέρει πως έχει καλέσει σε διαβούλευση τους εκπροσώπους τους στην Κάτω Αχαΐα, προκειμένου «να διαμορφωθούν από κοινού οι βέλτιστοι δυνατοί όροι και συνθήκες αποχώρησης των επηρεαζόμενων υπαλλήλων, σύμφωνα με τις δυνατότητες του oμίλου». Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα έχουν ως βάση τις απολαβές των εργαζομένων προ της μείωσης του μισθού τους. Επισημαίνεται πως οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο έχουν προσληφθεί ως υπάλληλοι και όχι ως εργάτες.
Πηγή : ergasianet

2 σχόλια:

  1. Αγωνιστικά απαντά το Σωματείο Εργαζομένων στη «Frigoglass» στην απόφαση της βιομηχανίας να σταματήσει άμεσα τη λειτουργία του εργοστασίου στην Πάτρα (Κάτω Αχαΐα) και να πεταχτούν στο δρόμο 90 άτομα.

    Οι εργαζόμενοι, με το που έγιναν γνωστά αυτά τα σχέδια, συγκεντρώθηκαν στο χώρο του εργοστασίου, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Αντιπροσωπεία του άλλωστε συναντήθηκε με το Σωματείο.

    Οι εργαζόμενοι τη Δευτέρα 10 Ιούνη στις 7 π.μ. θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση και αμέσως μετά θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

    Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζουν η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης.

    Πηγή : 902

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΤΡΑ | Κινητοποίηση για τους εργαζόμενους της Frigoglass

    ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

    Όλοι στο πλευρό των εργαζομένων της Frigoglass.

    Αγώνα για δουλειά με δικαιώματα.

    ΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!

    Όλοι στο Εργατικό Κέντρο Τρίτη 11 Ιούνη στις 19:30.

    ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή