Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

«Δεκέμβρης 2008» : Ταυτόχρονη Κυκλοφορία Του Βιβλίου Και Παρουσίαση Στο Nosotros

Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων κυκλοφορούν και παρουσιάζουν ταυτόχρονα το βιβλίο Δεκέμβρης 2008. Ανάλυση και ερμηνεία: Οι αιτιώδεις μηχανισμοί πίσω από τα συγκρουσιακά γεγονότα.

Στις 23 Ιουνίου στα βιβλιοπωλεία. Την ίδια μέρα στις 8 το βράδυ θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια).

Θα μιλήσουν οι:

Νίκος Γιαννόπουλος
(μέλος Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα)
Νίκος Σούζας
(πολιτικός επιστήμονας)
Βασίλης Ρόγγας
(κοινωνιολόγος)
Δημήτρης Παπανικολόπουλος
(συγγραφέας του βιβλίου)

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Δεν είναι και λίγες οι δολοφονίες νέων ανθρώπων που προκάλεσαν έντονα συγκρουσιακά γεγονότα. Το να μετατραπεί, όμως, μια δολοφονία σε σημαντικό σταθμό για μια γενιά που από το 2006 βρίσκεται συνεχώς στους δρόμους χρειάζεται να συναντηθούν πολλοί παράγοντες. Οι εξεγέρσεις δεν προκύπτουν επειδή απλώς «τα πράγματα είναι άσχημα», επειδή η κρατική καταστολή ξεπέρασε κάποιο όριο, ή επειδή ούτως ή άλλως ριζοσπαστικές μειοψηφίες απεργάζονται εξεγέρσεις. Όλα αυτά μπορεί να υπάρχουν και οι εξεγέρσεις να λείπουν. Γιατί, λοιπόν, τα συ­γκρουσιακά γεγονότα πήραν τον χαρακτήρα εξέγερσης; Γιατί η εξέγερση είχε τέτοια έκταση και ένταση; Γιατί την εξέγερση ακολούθησε ύφεση ύστερα από δύο εβδομάδες; Πόση έκταση είχε πραγματικά η βία και πώς ερμηνεύεται; Τι άφησε ο Δεκέμβρης; Ηταν τελικά ή δεν ήταν εξέγερση; Όλα αυτά εξετάζονται αναλυτικά.
Η ιστορία αρχίζει κάπως έτσι: «Ένας μαθητής δολοφονήθηκε από αστυνομικό στα Εξάρχεια χωρίς σημαντικό λόγο μπροστά σε μάρτυρες σε μια περίοδο που η νομιμοποίηση της κυβέρνησης είχε τρωθεί. Εάν έλειπε έστω και μια λέξη από την παραπάνω πρόταση ίσως σήμερα να μην…». Βλέπετε, δεν είναι αστυνομικό μυθιστόρημα. Στην επιστήμη κινούμαστε αντίθετα: αν και ξέρουμε από την αρχή τον δολοφόνο, μας ενδιαφέρει να μάθουμε όλα τ’ άλλα.

Ο Δημήτρης Παπανικολόπουλος γεννήθηκε το 1981 στο Αίγιο, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Ιστορία στη Θεσσαλονίκη, πήγε στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές στις Κοινωνικές Επιστήμες και πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Αθήνα. Έκτοτε οι έρευνές του εστιάζουν κυρίως στα ζητήματα συλλογικής δράσης και κοινωνικών κινημάτων. Επί χρόνια αρθρογραφεί σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, ενώ επιστημονικά του άρθρα έχουν φιλοξενηθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Ο κύκλος διαμαρτυρίας του ’60: Συλλογική δράση και δημοκρατία στην προδικτατορική Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου