Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ 15o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΕΚ

15ο Συνέδριο του ΕΕΚ


Στο δρόμο του Κόκκινου Οκτώβρη!


Το 15ο Συνέδριο του ΕΕΚ αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός της ταξικής πάλης, σε μια περίοδο καμπής της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού. Από την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη έως το απόγευμα της Κυριακής 2 Οκτώβρη που έκλεισε τις εργασίες του, δεκάδες σύντροφοι του τροτσκιστικού Κόμματος και της νεολαίας του, της ΟΕΝ, πήραν μέρος σε ένα πολύ πλούσιο σε σημαντικά ζητήματα και αποφάσεις, για την επόμενη περίοδο, Συνέδριο.


Το δημόσιο άνοιγμα του 15ου Συνέδριου πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη. Ο γενικός γραμματέας του ΕΕΚ, σύντροφος Σάββας Μιχαήλ, παρουσίασε την κεντρική εισήγηση εκ μέρους της απελθούσας Κεντρικής Επιτροπής του ΕΕΚ. Ο σύντροφος άνοιξε το Συνέδριο, καλώντας όλους τους παραβρισκόμενους να αποτίσουν φόρο τιμής σε τρεις συντρόφους που λείπουν, χωρίς την διαχρονική δράση των οποίων θα ήταν αδύνατο το 15ο Συνέδριο για τη συνέχιση της πάλης για την εργατική εξουσία και τον Κομμουνισμό. Με ενός λεπτού σιγή τιμήσαμε τη μνήμη του συντρόφου Γιάννη Γιαννατσή, ηγετικού στελέχους του ΕΕΚ, του διαφορετικής πολιτικής τάσης αλλά ενταγμένου μια ζωή στο εργατικό επαναστατικό κίνημα συντρόφου Χρήστου Μπίστη (ηγέτη του ΕΚΚΕ και ιδρυτή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και του συντρόφου Μαριάνο Φερρέυρα, μέλους του Εργατικού Κόμματος (Partido Obrero-CRFI) και της νεολαίας του, δολοφονημένου το 2010 σε ηλικία 23 χρόνων από τους μπράβους της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην Αργεντινή.


Ο σ. Σάββας Μιχαήλ τόνισε την κρισιμότητα του ερωτήματος που βασανίζει εκατομμύρια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, για την παγκόσμια κρίση, 9 χρόνια από το ξέσπασμά της και 6 χρόνια από την επιβολή του πρώτου Μνημονίου στην Ελλάδα. Το κεντρικό μήνυμα που έδωσε είναι ότι «δε συμβιβαζόμαστε με την καταστροφή, ούτε υποτασσόμαστε στην μιζέρια και την απαισιοδοξία. Η νέα γενιά θα κάνει το αδύνατο δυνατό. Απέναντι στην κρίση εξουσίας, απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, στη δεξιά, ενάντια στους φασίστες, το ΕΕΚ λέει Ναι, υπάρχει εναλλακτική: Να κάνουμε το εργατικό κίνημα δύναμη εξουσίας». Η Ελλάδα του Δεκέμβρη του 2008 δείχνει τι έχει αρχίσει να συντελείται σε όλη την Ευρώπη. Η  Γαλλία των εκατομμυρίων στους δρόμους με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή δείχνει την επερχόμενη άνοιξη των λαών.
Ο σ. Σ. Μιχαήλ ανέλυσε τα γεγονότα που αποδεικνύουν την επιδείνωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Από τους G20 και όλους τους θεσμούς του κεφαλαίου, αναγνωρίζεται η Τρίτη Φάση της παγκόσμιας κρίσης του 2007-2008, με το ΔΝΤ να προαναγγέλει απειλητική επιδείνωση της ύφεσης, συστολή του παγκόσμιου εμπορίου, αποπληθωρισμό, καθώς βουλιάζει η ίδια η παραγωγή.

Μίλησε για τον παγκόσμιο συστημικό κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η κρίση της Κίνας, η οποία γνωρίζει μεγάλο κοινωνικό αναβρασμο. Ο σύντροφος αναφέρθηκε σε στροφή που συντελείται στην εργατική τάξη στην Κίνα και τις διώξεις εργατικών ηγετών από τη γραφειοκρατία. Όλοι φοβούνται για το σκάσιμο της κινέζικης φούσκας και εμείς πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις από την χώρα της επανάστασης του 1949.
Στη συνέχεια μίλησε για το κέντρο της κρίσης, τις ΗΠΑ που παρασιτουν στην παγκόσμια οικονομία - αδυνατώντας πλέον να ρυθμίσουν για λογαριασμό τους τις αντιφάσεις του παγκόσμιου καπιταλισμού. Οι ΗΠΑ έχουν ένα δικομματικό σύστημα σε αποσύνθεση, προκαλώντας τόσο την απειλή μιας ανόδου του «λούμπεν μεγιστάνα» Τραμπ όσο και τη στροφή των μαζών προς τα αριστερά όπως εκδηλώθηκε στο φαινόμενο Σάντερς.

Ο σύντροφος μίλησε για το επιθανάτιο βρόγχο του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, την αποσύνθεση της Ε.Ε, όχι μόνο μέσα από την κρίση στην Γερμανία αλλά και την κρίση όλου του τραπεζικού συστήματος (βλ. Ιταλία) ενώ τόνισε τις εκρηκτικές συνέπειες που έχει το προσφυγικό, με τη διαφαινόμενη κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας και την πολιτική κρίση σε όλη την Ε.Ε. «Το προσφυγικό είναι ένα ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα» και «τα hotspot δεν αφορούν μόνο τους πρόσφυγες και μετανάστες αλλά όλο το λαό», καλώντας σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση ενάντια στους φασίστες και κοινή πάλη όλου του σχηματιζόμενου νομαδικού προλεταριάτου της Ευρώπης. Μόνο η ενότητα της εργατικής τάξης, ο διεθνισμός ως πρακτική αρχή για τις Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης, μπορεί να είναι οδηγός στη νίκη.  

Ο σ. Σάββας Μιχαήλ, είπε ότι στην Ελλάδα, όπου διασταυρώνεται η διάλυση της Ε.Ε με το χάος σε Μέση Ανατολή και Αφρική, κάτω από τον ζυγό του ανέφικτου 3ου Μνημονίου, των ιδιωτικοποιήσεων και της ανεργίας, ο λαός νιώθει προδομένος αλλά δεν είναι ηττημένος. Η φθορά της Κυβέρνησης, η αδυναμία της Ν.Δ, κάνουν κυρίαρχη την πολιτική αστάθεια. Η δεξιά δεν έχει τα απαραίτητα μέσα για να προχωρήσει σε μια αναμέτρηση με τις μάζες.

Η κρίση εξουσίας δεν λύνεται με συνδικαλιστικά-κινηματικά μέσα όσο απαραίτητα κι αν είναι αυτά. Το κεντρικό ερώτημα της εναλλακτικής αριστερής πρότασης στην κρίση αστικής εξουσίας μπορεί και πρέπει να απαντηθεί με τα κατάλληλα πολιτικά εργαλεία. Ο σ. Σ. Μιχαήλ τόνισε τη σημασία της πρότασης του ΕΕΚ για μια πανελλαδική εργατική Συνάντηση για ένα πρόγραμμα εξόδου από την καπιταλιστική κρίση. Μια εργατική αντιπρόταση, μια εναλλακτική στην εξουσία. Η οργάνωση των μαζών και της πρωτοπορίας σε Επαναστατικό Κόμμα κάτω από τον έλεγχο των μαζών, με κριτήριο δράσης τον Κομμουνισμό, είναι το βασικό καθήκον. Το Μήνυμα του 15ου Συνεδρίου του ΕΕΚ είναι ότι πρέπει και μπορούμε να νικήσουμε.

Στο δημόσιο άνοιγμα του Συνεδρίου του ΕΕΚ με σύντομες ομιλίες χαιρέτισαν οι σ. Αδαμόπουλος Νίκος (Πολιτική Επιτροπή ΝΑΡ), ο σ. Κώστας Σκορδούλης (Π.Γ ΟΚΔΕ-Σπάρτακος), σύντροφος από την ΟΡΜΑ (Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού), ο σ. Γιώργος Ράκος (Κ.Σ.Ε ΑΝΤΑΡΣΥΑ) καθώς και ο παλαίμαχος τροτσκιστής σύντροφος Βαγγέλης Σακκάτος. Στο δημόσιο άνοιγμα του Συνεδρίου έδωσαν το «παρών» σύντροφοι αγωνιστές κοινωνικών κινημάτων όπως από τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

Στις 1 και 2 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις διαφορετικές συνεδριάσεις της ολομέλειας του Συνεδρίου, με θέματα την Κρίση, τον Ιμπεριαλισμό και την Ελλάδα, την πάλη του ΕΕΚ στο εργατικό κίνημα και τη νεολαία, την πάλη για την Επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς. Ιδιαίτερη σημασία στα χαιρετιστήρια μηνύματα από τις αδελφές οργανώσεις του ΕΕΚ στην Συντονιστική Επιτροπή για την Επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς (ΣΕΤΔ-CRFI) είχε το μήνυμα του τουρκικού τμήματος  Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος (DIP), ενάντια στις πολεμικές απειλές του Ερντογάν. Στο τελευταίο μέρος πάρθηκαν οι Αποφάσεις και ψηφίστηκε η Διακήρυξη του 15ου Συνεδρίου. Mια ευρωμεσογειακή συνάντηση για το προσφυγικό πρόκειται να οργανωθεί σύντομα.

Τέλος πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΕΕΚ και εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας του ΕΕΚ ο σ. Σάββας Μιχαήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου