Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Πολυτεχνείο 2017 - Η Επικαιρότητα Του Επαναστατικού Δρόμου

Ο φετινός γιορτασμός για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 συνδέεται άμεσα με το γιορτασμό για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία το 1917. Συμβολικά, το τριήμερο του Πολυτεχνείου ξεκινάει την επόμενη Τετάρτη 15 Νοέμβρη με εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα στον ιστορικό χώρο του, αφιερωμένη στον Κόκκινο Οκτώβρη.

Δεν πρόκειται απλά για χρονική σύμπτωση. Είναι δυο μεγάλες ιστορικές στιγμές άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους γιατί τις ενώνει το κοινό νήμα του επαναστατικού δρόμου. Οι εργάτες της Ρωσίας έφτασαν να πάρουν την εξουσία γιατί με τη βοήθεια των “Θέσεων του Απρίλη” του Λένιν απέρριψαν τη λογική της στήριξης στην Προσωρινή Κυβέρνηση που είχε διαδεχθεί τον Τσάρο και προχώρησαν στο “Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ”. Οι εξεγερμένοι φοιτητές του Νοέμβρη 1973 κατάφεραν να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της Χούντας γιατί απέρριψαν τη συλλογιστική που έλεγε ότι η εξέγερση είναι προβοκατόρικη απέναντι στις εκλογές που ετοίμαζε η Χούντα με τον Μαρκεζίνη.

Η ρήξη με τη σταδιακή αντίληψη του “κάλιο λίγα και στο χέρι” είναι ιδιαίτερα επίκαιρη ξανά σήμερα. Γιατί ζούμε με τις συνέπειες τέτοιων επιλογών που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας την κυβέρνηση: “Μην τα θέλετε όλα, ρήξη με την ΕΕ δεν γίνεται, καλύτερα να διεκδικήσουμε από τα μέσα. Ας συμβιβαστούμε με τη 'συνέχεια του κράτους' για να μείνουμε απερίσπαστοι στη διαπραγμάτευση των μνημονίων” κλπ κλπ. Τώρα ξέρουμε πού καταλήγει αυτή η συλλογιστική- σε έναν φαύλο κύκλο με συνεχείς υποχωρήσεις και ατέλειωτες θυσίες. Σε περικοπές των συντάξεων για να βγαίνουν τα πλεονάσματα και σε χειραψίες με τον Τραμπ για να “αναβαθμίζεται η χώρα ως επενδυτικός προορισμός”.

Θα διαδηλώσουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου ενάντια σε όλα αυτά. Γιατί η ρήξη με την κατάντια της ρεφορμιστικής πολιτικής είναι πιεστική και χειροπιαστή. Θα είμαστε στους δρόμους ενάντια στο χτύπημα των πρωτοβάθμιων σωματείων και τους περιορισμούς στην κήρυξη απεργίας. Θα είναι στους δρόμους οι συμβασιούχοι ενάντια στις απολύσεις και την ανακύκλωση της ανεργίας. Θα είναι στους δρόμους οι κοινότητες των μεταναστών ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις που χτυπάνε από παιδάκια του δημοτικού μέχρι εργάτες γης στα χωράφια. Θα είμαστε όλοι εκεί, ενάντια στην κάλυψη των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής που κυκλοφορούν ελεύθεροι με χίλιες δυο δικαιολογίες.

Και θα είμαστε κάτω από τα πανό της επαναστατικής αριστεράς γιατί είναι καιρός να βγάζουμε τα συμπεράσματα και από την ιστορία και από την καθημερινή εμπειρία. Ο Τρότσκι γράφοντας την Ιστορία της Ρώσικης Επανάστασης υπογράμμιζε ότι η εργατική τάξη μαθαίνει μέσα από την εμπειρία της με τη μέθοδο των “διαδοχικών προσεγγίσεων”. Έτσι ξεπέρασε τις αυταπάτες για τους Μενσεβίκους και αγκάλιασε τους επαναστάτες της εποχής της. Σήμερα, εκατομμύρια ανακαλύπτουν ότι οι ελπίδες για “φαινόμενα” σαν τον ΣΥΡΙΖΑ ή το Ποδέμος αποδεικνύονται ψεύτικες. Αυτός ο κύκλος δεν έχει τελειώσει, αντίθετα σε πολλές χώρες τώρα αρχίζει. Το αγκάλιασμα του επαναστατικού δρόμου είναι το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας.
Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου