Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Πορεία Πολυτεχνείου: χιλιάδες ενάντια σε κυβέρνηση, πόλεμο, φτώχεια, αυταρχισμό

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν την Παρασκευή 17/11 στην πορεία του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, παρά την κακοκαιρία, αλλά και τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών με την προσπάθεια ακύρωσης του εορτασμού και των εκδηλώσεων στο Πολυτεχνείο.

Από τις 3.00 μ.μ. άρχισαν να μαζεύονται διαδηλωτές στους τόπους των προσυγκεντρώσεων. Λίγο μετά τις 2.00 μ.μ. ξεκίνησαν από την πύλη του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων τα μαζικά μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας, για να πορευθούν στην οδό Σταδίου και να μπουν επικεφαλής της πορείας. Στην οδό Σταδίου λίγο μετά την Πλ. Κλαυθμώνος είχαν συγκροτηθεί ήδη και τα μπλοκ των οργανώσεων της μαχόμενης αριστεράς και πλήθος συλλογικοτήτων, ενώ ακολουθούσαν πανό και μπλοκ συλλογικοτήτων του αυτόνομου και αναρχικού χώρου, της ΛΑΕ, πολιτικών προσφύγων, ομάδων και συλλόγων, κινηματικών πρωτοβουλιών.


Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 5.00 με το πρώτο πανό των συλλόγων του Ε.Μ. Πολυτεχνείου να φωνάζει μαχητικά: «Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία-εμπρός για τις γενιάς μας τα Πολυτεχνεία». Μπροστά στην κεφαλή και ο ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1973). Τα μαχητικά μπλοκ των φοιτητών συνέχιζαν με πανό άλλων φοιτητικών συλλόγων. Δυνατά τα συνθήματα «ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – Πολυτεχνείο, έτσι πολεμάμε του ΝΑΤΟ το σφαγείο» και «Λαέ, θυμήσου, το χώμα που πατάς, λευτέρωσε ο Άρης και το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ»

Στη συνέχεια τα μπλοκ των Μ-Λ οργανώσεων και αμέσως μετά το κεντρικό πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το οποίο ακολουθούσαν τα πανό και μπλοκ των οργανώσεών της , των εντύπων και συλλογικοτήτων, κ.α. Ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζόμενους της Μάνδρας και των ανθρώπων που χάθηκαν υπήρχε στα πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ένα πανό με μαύρα γράμματα στην κεφαλή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόνιζε "Τα μνημόνια και οι περικοπές είναι οι δολοφόνοι"Μαζικό και το μπλοκ του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α. με κεντρικό σύνθημα στο πανό του ΝΑΡ: «Από τον κόκκινο Οκτώβρη στο Πολυτεχνείο της ανατροπής: Οι λαοί μπορούν να γράψουν τη δική τους ιστορία. Με νέο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Με ισχυρή αντικαπιταλιστική και σύγχρονη κομμουνιστική αριστερά».

Λίγο μετά τις 7.00 μ.μ. τα πρώτα μπλοκ έφτασαν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ. Δυνατά τα συνθήματα όπως «Αυτοί σκοτώσαν, Λαμπράκη – Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Όρκος στο Νοέμβρη –χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί» και άλλα αντιπολεμικά αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

Σε όλη την πορεία και από διάφορα μπλοκ ακούστηκαν έντονα και συνθήματα βασισμένα στη συγκυρία και τις εξελίξεις, όπως «Με τα λεφτά των ΕΣΠΑ, γλεντούν τ’ αφεντικά, στη Μάνδρα πνίγουν τη φτωχολογιά» και «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, μνημόνια ανεργία –τρομοκρατία»,  «Εμπρός λαέ, στην πρώτη τη γραμμή, κάτω η κυβέρνηση η αντιλαϊκή».

Λίγο αργότερα ακολουθούσε και η πορεία με τα μπλόκ του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, κλπ

Πηγή : narnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου