Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Πρωτοβουλίες Της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Για Κίνημα Ανατροπής Και Συσπείρωση Δυνάμεων / του Αντώνη Δραγανίγου

του Αντώνη Δραγανίγου

Σε μια περίοδο πυκνών διαδικασιών, αγωνιστικών και πολιτικών πρωτοβουλιών θα μπει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με αποκορύφωμα την πορεία για την 4η Συνδιάσκεψή της που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2018. Μια περίοδος που «άνοιξε» με τις μεγάλες διαδηλώσεις στη ΔΕΘ και ειδικά στην Καμάρα, με τη μαζική και μαχητική παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη την πορεία και στην κατάληξη της στην είσοδο της ΔΕΘ (βλέπε σελ. 17). Βάση για τη δράση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το ερχόμενο διάστημα είναι η εκτίμηση για το βάθος και το εύρος της αστικής μνημονιακής επίθεσης, που θα ξεδιπλωθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και για το ότι η οικονομική κατάσταση δεν σταθεροποιείται, καθώς, παρά το success story Τσίπρα, τα οικονομικά στοιχεία «δεν βγαίνουν», κυρίως λόγω της όλο και πιο μεγάλης φτωχοποίησης του λαού. Τέλος, βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν είναι «τελειωμένοι» και ακίνητοι. 


Αντίθετα. Υπάρχει δυνατότητα για μια αλλαγή των συσχετισμών προς τα αριστερά, καθώς υπάρχουν χιλιάδες αγωνιστές που δεν τα παρατάνε, θέλουν να παλέψουν αν και δεν μπορούν να βρουν εύκολα τρόπους να εκφραστούν αγωνιστικά, και παράλληλα αναζητούν πολιτική απάντηση σε ανατρεπτική κατεύθυνση, χωρίς να τους καλύπτει ο κομφορμισμός του ΚΚΕ και η φυσιογνωμία της ΛΑΕ.

Στόχος λοιπόν το επόμενο διάστημα είναι να ενταθεί η πάλη ενάντια στα μνημόνια και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, να ηττηθεί και τελικά να ανατραπεί η κυβέρνηση με τη δύναμη του ταξικού εργατικού λαϊκού κινήματος και ξεσηκωμού, να βαθύνει η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ και όλου του πολιτικού συστήματος, να στραφεί ο κόσμος προς τα αριστερά, με βαθύτερη συνειδητοποίηση των αιτιών της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, ανώτερη σχετικά με τα προηγούμενα χρόνια οργάνωση του λαού, προσέγγιση των ιδεών και του προγράμματος της αντικαπιταλιστικής ανατροπής.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ανάγκη να πάρει πρωτοβουλίες κοινής δράσης όλων των μαχόμενων δυνάμεων στην πάλη του λαού και της νεολαίας, στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος με τη λογική του αγωνιστικού μετώπου ρήξης ανατροπής. Με έμφαση στην θετική διεκδίκηση βελτίωσης της θέσης των εργαζόμενων, από τα κάτω συγκρότησης σε ρήξη με τον υποταγμένο αστικό συνδικαλισμό, στις μαχητικές μορφές δράσης, αξιοποιώντας όλες τις ελπιδοφόρες ανατρεπτικές τάσεις που έρχονται στο προσκήνιο (π.χ. συμβασιούχοι, μάχη κατά των πλειστηριασμών) αλλά και την εμπειρία από τις κρίσιμες ανεπάρκειες των προηγούμενων χρόνων. 

Χρειαζόμαστε εκείνη την συσπείρωση δυνάμεων, εκείνα τα «κέντρα αγώνα», που θα δίνουν έναν άλλο βηματισμό στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, θα δίνουν διέξοδο στον κόσμο που έχει τη διάθεση να παλέψει.
Η πάλη αυτή δένεται με το συνολικό πολιτικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα αλλά και συνολικότερα την επαναστατική και κομμουνιστική φυσιογνωμία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς μέσα στη συνεχιζόμενη ιστορική κρίση του καπιταλισμού, είναι αναγκαίο να συγκροτούνται βαθύτερα και πιο στρατηγικά οι αντικαπιταλιστικές δυνάμεις για να επιδρούν και να δίνουν προοπτική στα ρεύματα που γεννιούνται από τα αδιέξοδα, τα όρια και την κρίση του ρεφορμισμού.

Για αυτό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει όχι μόνο να επεξεργαστεί και να προβάλλει το πρόγραμμά της, αλλά και να αναλάβει μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία με στόχο ένα νέο και ορατό βήμα συσπείρωσης δυνάμεων που κινούνται σε αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, αντιδιαχειριστική κατεύθυνση, αναπτύσσοντας και αποκρυσταλλώνοντας την πρόταση πολιτικής συνεργασίας της προηγούμενης περιόδου. Για τη συσπείρωση εκείνων των δυνάμεων και αγωνιστών που πιο αποφασιστικά κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς ένα όλο και μεγαλύτερο εύρος δυνάμεων και αγωνιστών αντιλαμβάνεται τα αδιέξοδα και την κρίση των ρεφορμιστικών, διαχειριστικών προτάσεων και αναζητά μια άλλη ανατρεπτική και αντικαπιταλιστική αριστερά!
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα αξιοποιήσει τα 100 χρόνια από τον Οκτώβρη με στόχο να γίνουν βήματα σε μια πιο βαθιά, επαναστατική και κομμουνιστική φυσιογνωμία. Με διακήρυξη για τον Οκτώβρη όπου να αποτυπώνεται η ανάγκη ενός νέου κομμουνισμού, εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες που να καταλήγουν σε συνάντηση την περίοδο του Πολυτεχνείου.
Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι να γίνουν γρήγορα βήματα στην οργανωτική συγκρότηση και ενεργοποίηση του δυναμικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με επιμονή για διαμόρφωση προγράμματος δράσης σε κάθε τοπική και κλαδική επιτροπή, με δημιουργία νέων σε κλάδους και γειτονιές. Η πορεία προς την 4η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν θα είναι μια εσώστρεφη διαδικασία. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει σταθμό για όλο τον μαχόμενο κόσμο και όλη την Αριστερά. Σταθμό μιας νέας συσπείρωσης δυνάμεων, οικοδόμησης μιας μαζικής πρωτοπορίας, στον δρόμο προς το αντικαπιταλιστικό μέτωπο/πόλο που απαιτεί η εποχή μας.

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 17.9.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου