Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Η Συντρόφισσα Κατίνα Σηφακάκη Δεν Είναι Πια Μαζί Μας

Έφυγε από τη ζωή στις 31 Ιούλη το βράδυ η συντρόφισσα Κατίνα Σηφακάκη, ακούραστη αγωνίστρια από την Αντίσταση μέχρι τις σημερινές μάχες. Γεννημένη το 1916 στην Κρήτη, σπούδασε μαία στην Αθήνα, εξ ου το παρατσούκλι της «το Κατινάκι η μαμή». Στη διάρκεια της κατοχής οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Όργωνε τα χωριά του Ρεθύμνου ως μαία, αλλά και στρατολογώντας κόσμο στον αγώνα. Γρήγορα στοχοποιήθηκε και βγήκε στο Βουνό. Ακολούθησε η σύλληψη και η εξορία, συνολικά δέκα χρόνια.

Το Σεπτέμβρη του 2000, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ενάντια στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Πράγα. Το αντικαπιταλιστικό κίνημα που είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν από το Σιάτλ πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με κεντρικό σύνθημα «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη». Μία μεγάλη αντιπροσωπεία εκατοντάδων διαδηλωτών ξεκίνησε με την «Πρωτοβουλία Πράγα 2000» και από την Ελλάδα. Ανάμεσά τους η Κατίνα. Την επόμενη χρονιά ήταν μαζί μας στη διαδήλωση ενάντια στους G8 στη Γένοβα.Ήταν πανταχού παρούσα, σε όλες τις πορείες και τις κινητοποιήσεις, όπως τον Γενάρη του 2016 που διαδηλώσαμε μαζί στον Έβρο για να γκρεμιστεί ο φράχτης, ενάντια στο ρατσισμό της Ευρώπης Φρούριο. Αλλά και κάθε εβδομάδα ερχόταν στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο να προμηθευτεί φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και τεύχη του Σοσιαλισμός από τα κάτω για να τα διακινήσει.

Σε όλες τις εκδηλώσεις έπαιρνε το λόγο για να τονίσει ότι οι σημερινοί αγώνες είναι απαραίτητοι και μπορούν να νικήσουν. Αναφερόταν πάντα στη «γενιά του ’40, τη γενιά την ανεπανάληπτη που μαζί με την συντριβή του ξένου και του ντόπιου κατακτητή, θέλαμε να συντρίψουμε και το σύστημα εκείνο που σκοτώνει την ανθρωπότητα. Να χτίσουμε μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο δίκαιη, ειρηνική, να ζούνε οι άνθρωποι μέσα στη λευτεριά και την ειρήνη. Αυτό δεν το καταφέραμε γιατί η γενιά μου, όπως ξέρετε, κυνηγήθηκε». Συνέχιζε όμως ακράδαντα να πιστεύει ότι αυτή η μάχη δεν ηττήθηκε, είναι μπροστά: «Είμαι πολύ τυχερή που επέζησα από τα βασανιστήρια και μπορώ σήμερα να ακολουθώ τους αγωνιστές του 21ου αιώνα στους καινούργιους πανευρωπαϊκούς αγώνες που είναι διεθνιστικοί».

Θα τη θυμόμαστε πάντα για την ανυποχώρητη αγωνιστικότητά της, για την παρουσία της σε όλα τα συλλαλητήρια και τις εκδηλώσεις να μας εμψυχώνει με αυτά τα λόγια της.

(Φωτό: η Κατίνα Σηφακάκη στη διαδήλωση στην Πράγα το Σεπτέμβρη του 2000)

Η κηδεία της θα γίνει στο 3ο Νεκροταφείο Νίκαιας, την Πέμπτη 3/8 στις 12.45μμ.

Πρόσβαση:

Τρόλεϊ 21 από Πανεπιστημίου & Πλ. Ομόνοιας.

Λεωφορείο Β18 ή Γ18 από Μενάνδρου (Ομόνοια).

Στάση Γ’ Νεκροταφείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου