Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Πυρκαγιές: Δεν είναι ασύμμετρο φαινόμενο – Είναι ένα διαρκές έγκλημα του κράτους και των συμφερόντων

H στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στις πυρκαγιές αποτελεί επίδειξη εξουσιαστικής αλαζονείας. Τη μια μέρα δηλώνει προκλητικά ότι δεν έγιναν λάθη, και την επόμενη, υπό το βάρος της κοινωνικής αγανάκτησης, αναλαμβάνει μια μισερή «πολιτική ευθύνη» χωρίς πρακτική απόληξη. Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων: εναρμόνιση με τα οργανωμένα συμφέροντα, ολιγωρία στην πρόληψη, οργανωτική ανεπάρκεια, άρνηση ανάληψης ευθυνών, απουσία σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Εξόχως χαρακτηριστικό των κυβερνητικών προτεραιοτήτων είναι ότι την ώρα που οι μηχανισμοί πρόληψης και πολιτικής προστασίας κινούνται στο όριο λόγω της υποχρηματοδότησης, η Περιφέρεια Αττικής (με την καθοδήγηση της κυβέρνησης) χαρίζει 20 εκατομμύρια στον Μελισσανίδη για το νέο γήπεδό του.

Όλα τα μνημονιακά χρόνια, η εξουσία εξάντλησε την προσήλωσή της στην επιβολή της δρακόντειας λιτότητας που οδήγησε στην πλήρη αποδυνάμωση του μηχανισμού κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας. Ωστόσο, στο θέμα της προστασίας των δασών, τα τεράστια προβλήματα ξεκινούν πολύ παλιότερα. Γι’ αυτό φέρουν βαρύτατες ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που τώρα κουνάνε επιτιμητικά το δάχτυλο. Τα αυθαίρετα συνιστούν ένα ολόκληρο σύστημα που ακολουθεί το τρίπτυχο «φωτιά-οικοδόμηση-νομιμοποίηση». Σύστημα το οποίο απαρτίζεται από τα συμφέροντα (μεγάλα αλλά και μικρά), το πελατειακό πολιτικό σύστημα (τοπικό και κεντρικό), καθώς και τις διεφθαρμένες κρατικές υπηρεσίες. Στο σύστημα των αυθαιρέτων θα πρέπει να προστεθεί η χρόνια αδυναμία του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης να ενσωματώσει με οργανωμένο τρόπο τη γνώση όσων ασχολούνται σοβαρά με το δάσος.

 Αυτή τη στιγμή πρέπει να σταθούμε στο πλάι των πληγέντων, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας. Δεν φτάνει όμως αυτό. Πρέπει να ασκήσουμε κάθε δυνατή πίεση ώστε να αποδοθούν οι διαχρονικές ευθύνες του εγκλήματος στο Μάτι. Πρέπει να επιμείνουμε να δοθεί τέλος στην αυθαίρετη δόμηση και να ξεκινήσει η ανασυγκρότηση των μηχανισμών πρόληψης και κοινωνικής προστασίας. Αλλά, πάνω από όλα, πρέπει να εντείνουμε την πάλη ενάντια στο σύστημα του κέρδους που δολοφονεί τη Φύση και τον άνθρωπο.

Ανασύνθεση/ΟΝΡΑ
Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου