Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Δώστε Όλο Το Πλεόνασμα Για Τις Ανάγκες Μας!

Ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μια βδομάδα σε ολόκληρη τη χώρα καθώς συνδικάτα, οργανώσεις, σύλλογοι και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν τους πυρόπληκτους της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης.

Πρόκειται για την ευθεία συνέχεια του μεγαλειώδους κινήματος αλληλεγγύης που είδαμε να εξελίσσεται το καλοκαίρι του 2015 προς στους πρόσφυγες που πάλευαν στα κύματα του Αιγαίου να γλυτώσουν τη ζωή τους. Ένα αυθεντικό κίνημα αλληλεγγύης από τα κάτω που δεν γνωρίζει σύνορα, θρησκεία, εθνικότητες, όπως αποδεικνύει η παρουσία των μεταναστών και των προσφύγων στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, αλλά και η αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε από τα κάτω στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, στην Τουρκία.

Δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς το ίδιο για την στάση των «θεσμών». Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υποβάλει αιτήματα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους, η προτεραιότητα της Κομισιόν στις 30/7 ήταν να εγκρίνει μια σειρά από χρηματοδοτικές παροχές στα κράτη-μέλη που είναι πρόθυμα να εγκαταστήσουν στην επικράτειά τους στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Σπαρ, απαντώντας στο ερώτημα αν η Ελλάδα έχει αναγκαστεί να κάνει περικοπές στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης λόγω της μείωσης των κρατικών δαπανών που επιβάλουν οι “θεσμοί”, δήλωσε ξεδιάντροπα ότι «η κατανομή των δημοσιονομικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, παραμένει στην αρμοδιότητα των ελληνικών Αρχών». Κόφτε το λαιμό σας δηλαδή.

Μια βδομάδα μετά την πυρκαγιά ο διοικητής της ΤτΕ Στουρνάρας δήλωνε ότι «οι αγορές περιμένουν να δουν αν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για εφαρμογή πρόσθετων μέτρων μετά την επίσημη λήξη του προγράμματος στήριξης στις 20 Αυγούστου». Και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Ντόλμαν δήλωσε ότι «η χώρα πρέπει να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει».

Διαλύει

«Δεν πάει να καίγεται ο κόσμος όλος», η πολιτική των περικοπών που διαλύει δασοπροστασία, πυρόσβεση, νοσοκομεία και όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες θα συνεχιστεί, είναι το σαφές μήνυμα των «θεσμών». Όπως θα συνεχιστεί και η πολιτική των νεοφιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων» της ασυδοσίας της αγοράς που δρούσαν ανεξέλεγκτα τα χρόνια της «ανάπτυξης» δημιουργώντας παγίδες θανάτου από τη Μάνδρα μέχρι τη Ραφήνα. Με τον ίδιο κυνικό τρόπο που ο Τραμπ και οι υπόλοιποι ισχυροί του πλανήτη, γράφουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι την κλιματική αλλαγή τις δραματικές επιπτώσεις της οποίας ήδη βιώνουμε.

Σε αυτήν την «κανονικότητα» έχει συνθηκολογήσει άνευ όρων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Την επόμενη μόλις μέρα της πυρκαγιάς το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2018 διαμορφώθηκε μέσα από τις περικοπές, την φορομπηξία και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στα 635 εκατομμύρια ευρώ. Κι όμως στον ειδικό λογαριασμό για τους πυρόπληκτους το κράτος συνέβαλε με ψίχουλα: 20 εκατομμύρια ευρώ ο ΟΑΕΔ, 5 εκατομμύρια η Τράπεζα της Ελλάδας και 10 εκατομμύρια η Βουλή.

Από την άλλη, ο Μητσοτάκης, ευθυγραμμισμένος απολύτως με τις μνημονιακές πολιτικές, το μόνο που βρήκε να προτείνει στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τσίπρα ήταν να απευθύνουν από κοινού έκκληση στο Ίδρυμα Νιάρχος για «δωρεά» προκειμένου να αγοραστούν Καναντέρ! Πρόκειται για ανέκδοτο.

Δεν δικαιούνται η Νέα Δημοκρατία και τα υπολείμματα του ΠΑΣΟΚ (που με τις πολιτικές των περικοπών και του φουσκώματος της κερδοσκοπίας στη γη έφεραν την κατάσταση εδώ που βρίσκεται σήμερα) να χρησιμοποιούν την καταστροφή, για ένα νέο επεισόδιο στο σήριαλ «παραιτηθείτε». Και δεν δικαιούνται βέβαια, ο Τσίπρας και οι υπουργοί του να κρύβονται πίσω από το πένθος και την αλληλεγγύη, για να μας βάζουν το δάχτυλο στα χείλη και να ζητάνε «ησυχία». Αλληλεγγύη δεν σημαίνει σιωπή, σημαίνει διεκδίκηση.

Να απαιτήσουμε η κυβέρνηση να δώσει τώρα όλο το πλεόνασμα του 2018 για τις ανάγκες των πυρόπληκτων, της δασοπροστασίας, της πυρόσβεσης, των ΟΤΑ, του ΕΚΑΒ, των νοσοκομείων. Να σταματήσει η εφαρμογή του διαβόητου «κόφτη» καθώς συντρέχουν λόγοι «φυσικής καταστροφής ή ανωτέρας βίας» όπως προέβλεπε ο μνημονιακός νόμος που η ίδια η κυβέρνηση ψήφιζε το 2016. Να παγώσει η πληρωμή του χρέους και των δυσβάσταχτων τόκων προς τους δανειστές.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επουλωθούν οι πληγές και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα (βλέπε στη διπλανή στήλη) ώστε να μη βιώσουμε νέες καταστροφές.
Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου