Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης για την απώλεια του σ. Ανέστη Ταρπάγκου

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης αποχαιρετά με θλίψη τον αγωνιστή της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος Ανέστη Ταρπάγκο που έφυγε χθες από τη ζωή. Ο Ανέστης Ταρπάγκος συμμετείχε στους Λαμπράκηδες και μετά έζησε για αρκετά χρόνια στη Γαλλία, όπου πήρε μέρος στα κινήματα που ακολούθησαν το Μάη του ‘68. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εντάχθηκε στο ΚΚΕ εσ-ΑΑ, συμμετείχε στο ΝΑΡ τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυσή του και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του χώρου μαρξιστικού διαλόγου Espace Marx. Έπειτα στρατεύτηκε κριτικά με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο διαχωρίστηκε αμέσως μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και προσχώρησε στις τάξεις της ΛΑΕ.

Η θεωρητική συνεισφορά του Ανέστη ήταν πλούσια, με συγγραφικό έργο αλλά και με την τακτική αρθρογραφία του στο περιοδικό «Θέσεις» και σε άλλα έντυπα της ευρύτερης ριζοσπαστικής αριστεράς. Αντίστοιχη ήταν όμως και η προσφορά του στο εργατικό κίνημα, ιδίως με την ίδρυση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, ενώ για την ταξική του στράτευση ανταμείφθηκε με απολύσεις και συκοφαντίες από τα αφεντικά του κατασκευαστικού κλάδου. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον Ανέστη Ταρπάγκο με την υπόσχεση ότι θα παραμείνει πιστή στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση στην οποία αφιέρωσε τη ζωή του και εκείνος. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην αγαπημένη του Μυρσίνη, στους συγγενείς και στους οικείους του.

1 σχόλιο:

  1. Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του αγωνιστή Ανέστη Ταρπάγκου. Ο συναγωνιστής ήταν ένας καλλιεργημένος διανοητής της Αριστεράς, με σημαντική αρθρογραφία και επίμονη ενασχόληση με την υπόθεση της εργατικής τάξης. Κύριο χαρακτηριστικό του η ταξική του συνείδηση, που τον οδήγησε πολλές φορές σε συγκρούσεις στους χώρους δουλειάς με την Εργοδοσία και σε σταθερές προσπάθειες για την συνδικαλιστική συγκρότηση του κλάδου του. Η στάση του σε αυτό το επίπεδο είναι παρακαταθήκη και παράδειγμα για τα στελέχη της Αριστεράς και τον κόσμο του αγώνα.

    Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συντρόφους του και την οικογένειά του.

    Ο.Κ.Δ.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή