Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Όλοι/ες Στις Διαδηλώσεις - 18 Μάρτη Διεθνής Μέρα Κατά Του Ρατσισμού, Του Πολέμου, Του Φασισμού Και Της Φτώχειας

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό" 

Μπροστά στο κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε σήμερα (14/3), συνέντευξη τύπου-κάλεσμα από τους συνδιοργανωτές του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου, που θα γίνει το Σάββατο 18 Μάρτη στις 3 μ.μ. στην Ομόνοια. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη βουλή και τα γραφεία της ΕΕ.


Η συ­νέ­ντευ­ξη άνοι­ξε από την Όλγα Λα­φα­ζά­νη από το χώρο στέ­γα­σης «City Plaza» και ακο­λού­θη­σαν οι συν­διορ­γα­νω­τές: από την ΚΕ­ΕΡ­ΦΑ ο Πέ­τρος Κων­στα­ντί­νου, από την Κί­νη­ση «Απε­λά­στε το Ρα­τσι­σμό» και το Κυ­ρια­κά­τι­κο Σχο­λείο Με­τα­να­στών ο Θα­νά­σης Κούρ­κου­λας και από το Συ­ντο­νι­σμό για το προ­σφυ­γι­κό – με­τα­να­στευ­τι­κό σω­μα­τεί­ων, φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων και συλ­λο­γι­κο­τή­των η Ντίνα Ρέππα.


Τό­νι­σαν ότι στην Αθήνα κα­λούν πάνω από 100 φο­ρείς. Πα­νελ­λα­δι­κά θα γί­νουν κι­νη­το­ποι­ή­σεις σε του­λά­χι­στον 12 πό­λεις και διε­θνώς σε πάνω από 40 πό­λεις. Κομ­βι­κό αί­τη­μα της διε­θνούς κι­νη­το­ποί­η­σης  είναι η ακύ­ρω­ση της ρα­τσι­στι­κής Συμ­φω­νί­ας ΕΕ-Τουρ­κί­ας που όπως τό­νι­σαν έχει οδη­γή­σει σε χι­λιά­δες πνιγ­μούς, σε θα­νά­τους από κρύο και κα­κου­χί­ες στα άθλια στρα­τό­πε­δα, σε φυ­λα­κί­σεις και απε­λά­σεις χι­λιά­δων προ­σφύ­γων και με­τα­να­στών.

Όπως επι­ση­μάν­θη­κε είναι η πρώτη φορά που γί­νο­νται κοινά ενω­τι­κά συλ­λα­λη­τή­ρια από όλες τις αντι­ρα­τσι­στι­κές συλ­λο­γι­κό­τη­τες μαζί, καθώς υπάρ­χει με­γα­λύ­τε­ρη ανά­γκη συ­ντο­νι­σμέ­νης απά­ντη­σης από ποτέ.

Στη συ­νέ­ντευ­ξη τύπου μί­λη­σε εκ μέ­ρους του Γε­νι­κού Συμ­βου­λί­ου της ΑΔΕΔΥ η Κα­τε­ρί­να Γιαν­νού­λια, που υπο­γράμ­μι­σε τη ση­μα­σία του κοι­νού αγώνα ντό­πιων, με­τα­να­στών και προ­σφύ­γων ερ­γα­ζο­μέ­νων για να απο­κρου­στεί η μνη­μο­νια­κή λι­τό­τη­τα.

Εκ μέ­ρους της Πα­κι­στα­νι­κής Κοι­νό­τη­τας ο Τζα­βέντ Ασλάμ κα­τήγ­γει­λε τις πρό­σφα­τες επι­θέ­σεις φα­σι­στών και την αδρά­νεια της αστυ­νο­μί­ας για την σύλ­λη­ψη και τι­μω­ρία των δρα­στών. Η Λο­ρέ­τα Μα­κό­λεϊ από την Ένωση Αφρι­κα­νών Γυ­ναι­κών είπε πως όλες οι κυ­βερ­νή­σεις των τε­λευ­ταί­ων χρό­νων στην Ελ­λά­δα ευ­θύ­νο­νται για την χει­ρο­τέ­ρευ­ση της ζωής των με­τα­να­στών και με­τα­να­στριών που ζουν στην χώρα.

 Ο Μά­ριος Λώλος από την Ένωση Φω­το­ρε­πόρ­τερ Ελ­λά­δος μί­λη­σε με βάση την εμπει­ρία των φω­το­ρε­πόρ­τερ, που βρί­σκο­νται κοντά στους πρό­σφυ­γες από την πρώτη στιγ­μή που πα­τά­νε το πόδι τους σε ελ­λη­νι­κό – ευ­ρω­παϊ­κό έδα­φος και γνω­ρί­ζουν από πρώτο χέρι τις δυ­σκο­λί­ες που βιώ­νουν εξαι­τί­ας των ελ­λη­νι­κών και ευ­ρω­παϊ­κών ρα­τσι­στι­κών πο­λι­τι­κών.

Στη Συ­νέ­ντευ­ξη πα­ρα­βρέ­θη­καν και δή­λω­σαν την στή­ρι­ξή τους ο Κώ­στας Τουλ­γα­ρί­δης από την ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ και η Μάνια Μπαρ­σέφ­σκι από την ΛΑΕ. Οι ομι­λη­τές κα­τήγ­γει­λαν την εκ­κέ­νω­ση δύο κα­τα­λή­ψε­ων από αστυ­νο­μι­κές δυ­νά­μεις τις προη­γού­με­νες μέρες, μία εκ των οποί­ων φι­λο­ξε­νού­σε, στην οδό Αλ­κι­βιά­δου, πρό­σφυ­γες. Κα­ταγ­γέλ­θη­κε η υπο­κρι­σία της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης, που ενώ υπο­τί­θε­ται ότι προ­χω­ρά­ει στην εκ­κέ­νω­ση των κα­τα­λή­ψε­ων για να φι­λο­ξε­νή­σει σε ορ­γα­νω­μέ­νες δομές τους πρό­σφυ­γες, μετά από πο­λύ­ω­ρη κρά­τη­ση τους οδή­γη­σε  αργά το βράδυ με κλού­βες στην Ομό­νοια, αφή­νο­ντας τους να κοι­μη­θούν στο δρόμο.

Κατά τη διάρ­κεια της Συ­νέ­ντευ­ξης Τύπου, που γι­νό­ταν στα σκα­λά­κια της Βου­λής μπρο­στά από το μνη­μείο του άγνω­στου στρα­τιώ­τη, υπήρ­ξε πα­ρε­νό­χλη­ση από άντρες της προ­ε­δρι­κής φου­ράς που ζή­τη­σαν να τους επι­δει­χθεί η άδεια για τη Συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου από τους διορ­γα­νω­τές. Η Συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου συ­νε­χί­στη­κε κα­νο­νι­κά, αγνο­ώ­ντας τις προ­κλή­σεις.

Πηγή : rproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου