Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Πολιτικός Εκβιασμός Για Την Ψήφιση Του Νέου Μνημονιακού Εφιάλτη

Οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού Σύριζα - Ανέλ πρόκειται τις επόμενες εβδομάδες να μπουν μπροστά στο ψευτο-δίλημμα “Τσίπρας ή Μητσοτάκης” προκειμένου να ψηφίσουν το νέο πακέτο μέτρων που συμφώνησε η Κυβέρνηση στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup κατ' απαίτηση των Σόιμπλε και ΔΝΤ.

Η διλημματική αυτή απάτη έχει επιλεγεί ως πρόσχημα για να αποφευχθούν ανατροπές της τελευταίας στιγμής στη νομιμοποίηση ενός νέου μνημονιακού εφιάλτη που θα αφορά επιπλέον φόρους σε φτωχούς και μείωση των συντάξεων απο το 2019 και για άγνωστο πόσο χρονικό διάστημα στη συνέχεια.


Τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup την Δευτέρα για τα μέτρα

Συμφωνήθηκε από την ελληνική πλευρά να νομοθετηθούν τώρα τα μέτρα που ζητούν το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη για την μετά το τέλος του ισχύοντος μνημονίου περίοδο. Τα μέτρα αυτά είναι διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολόγητου πολύ κοντά στις 5000 ευρώ ήτοι θα φορολογούνται μισθοί και συντάξεις μικρότερες από τα 450 ευρώ τον μήνα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ψηφισθεί η περαιτέρω σταδιακή μείωση των συντάξεων στο κομμάτι της “προσωπικής διαφοράς”, δηλαδή το κομμάτι που θα διαφέρουν οι νέες συντάξεις από τις παλιές. Οι συνταξιούχοι θα χτυπηθούν και από τα δύο μέτρα καθώς θα μειωθούν οι συντάξεις και επιπλέον θα φορολογηθούν οι μειωμένες πολύ χαμηλές συντάξεις. Τα μέτρα αυτά αντίθετα από τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, προέβλεπαν ότι αν δεν πιάνει τον στόχο του 3,5% ΑΕΠ πρωτογενές πλεονάσμα τότε και μόνο τότε -και αναλογικά- θα ενεργοποιούνται τα μέτρα για να πιαστεί ο στόχος· τώρα θα νομοθετηθεί η εφαρμογή τους, και μόνο αν φέρνουν αποτελέσματα πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ θα μπορούν να χρησιμοποιούν το παραπάνω του στόχου για “αναπτυξιακά” μέτρα και ελαφρύνσεις φορολογικές...

Τι συμφωνήθηκε για το χρέος και την ελάφρυνσή του

Όπως έγινε καθαρό από τις δηλώσεις Λαγκάρντ μετά την συνάντησή της με την Μέρκελ την περασμένη Τετάρτη 22/2, η υπόθεση της περαιτέρω διευθέτησης του χρέους μετατίθεται για αργότερα και θα προωθηθεί μόνο σε συνάρτηση με την εφαρμογή των περιβόητων μεταρρυθμίσεων και την αξιολογησή τους. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση συμφώνησε σε μέτρα για μετά το 2018 χωρίς να πάρει ούτε την παραμικρή παραχώρηση σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους, ούτε καν μία άμεση αναφορά στα λεγόμενα μέτρα μεσοπρόθεσμης παρέμβασης στο χρέος. Σημειωτέον ότι έχει αρχίσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων όπως είχαν αποφασισθεί τον Μάιο του 2016 και τα οποία ισοδυναμούν με μία επίπτωση στο χρέος της τάξης του 20% του ΑΕΠ.

Πως δεν αλλάζει (προς το παρόν) την στάση του ΔΝΤ η εκλογή Τραμπ

Η συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ την περασμένη Τετάρτη έγινε μία ημέρα μετά την πρώτη επίσημη επαφή της Λαγκάρντ με τον νέο Υπ. Οικονομικών του Τράμπ, Σ. Μνιούτσιν. Στην “επαφή” αυτή συζητήθηκαν όλα τα θέματα που έχει το ΔΝΤ, μαζί και το ελληνικό. Γεγονός που σημαίνει ότι προς το παρόν τουλάχιστον τα όσα συμφώνησε η Λαγκάρντ με την Μέρκελ έχουν το ο.κ. ή έστω την ανοχή του Μνιούτσιν, γεγονός που ακυρώνει όλες τις προσδοκίες ειδικά κάποιων κυβερνητικών στην Αθήνα ότι θα ανατραπεί η γραμμή των σκληρών απαιτήσεων του ΔΝΤ. Κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στις δηλώσεις της Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της με την Μέρκελ. Βέβαια, κανείς ακόμα δεν μπορεί να προβλέψει την συνέχεια της παρέμβασης της Ουάσιγκτον στο ΔΝΤ καθώς ήδη οι “διαρροές” αναφέρουν ότι στην επαφή Μνιούτσιν – Λαγκάρντ ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ έθεσε θέμα για το γιατί επικεφαλής του Ταμείου δεν είναι αμερικανός αλλά… ευρωπαίος.

Πέραν όμως αυτών είναι πλέον σαφές και πέρα από κάθε αμφισβήτηση, αυτό για το οποίο η Λαγκάρντ δήλωσε ευτυχής(!), δηλαδή ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στα όσα Σόιμπλε – ΔΝΤ ζητάνε, δηλαδή την επέκταση του εφιάλτη και μετά το 2018 με “μεταρρυθμίσεις” που θα πολλαπλασιάζουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση σε μια χώρα με ποσοστό ανεργίας που ξεπερνά το 23%.

Και αυτόν τον εφιάλτη ο Τσίπρας θέλει να τον “νομιμοποιήσει” μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Γ. Αγγ.

Πηγή : eek 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου