Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Ανακοίνωση Για Το Προσφυγικό Με Αφορμή Τις Εξαγγελίες Για Εγκατάσταση Προσφύγων Στην Κρήτη

Σε ανακοίνωσή της για το προσφυγικό, με αφορμή τις εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη, η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ αναφέρει:

«Οι ανούσιες κοκορομαχίες των προηγούμενων ημερών, γύρω από το προσφυγικό και το σχεδιασμό για εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη, μεταξύ τοπικών δημάρχων και κομματικών στελεχών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στόχο έχουν να κρύψουν τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και των υπολοίπων Κομμάτων, γιατί συμφωνούν και στηρίζουν τις απαράδεκτες αποφάσεις της ΕΕ για το προσφυγικό. Αυτές οι αποφάσεις μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, εργαζόμενων, φτωχών κατά κύριο λόγο ανθρώπων και μικρών παιδιών, οι οποίοι θέλουν να ξεφύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες και να φτάσουν στις οικογένειες τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μάλιστα, τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και η αντιπολίτευση έχουν μεγάλες ευθύνες για το πρόβλημα, γιατί στήριξαν και στηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με στόχο τη μοιρασιά της λείας των πηγών ενέργειας και των ενεργειακών δρόμων.

Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για το πρόβλημα και την ανάγκη να εκφραστεί με όλους τους τρόπους η αντίθεση στις αποφάσεις της ΕΕ, στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και γενικότερα να κλιμακωθεί η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Παράλληλα πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε με ευθύνη του κράτους και του ΟΗΕ, απειθαρχώντας στις συνθήκες της ΕΕ, Σένγκεν και Δουβλίνο, να εξασφαλίζονται ταξιδιωτικά έγγραφα για τους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίου και να οργανώνεται απευθείας η μεταφορά στις χώρες προορισμού τους. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να δημιουργηθούν αποκλειστικά ανοιχτοί, δημόσιοι και προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ, με όλες τις κατάλληλες υποδομές.

Τέτοιες προϋποθέσεις δεν πληρούν χώροι όπως, ελεύθερα οικόπεδα, εγκαταλειμμένα πρώην στρατόπεδα και κτίρια κ.ά. που το Υπουργείο σε συνεργασία με τη Τοπική Διοίκηση και τη ΠΕΔ Κρήτης θεωρούν κατάλληλους, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργούν συνθήκες καταυλισμού, στοιβάγματος και γκετοποίησης των προσφύγων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου