Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

ΟΚΔΕ Να Απαντήσουμε Με Αγώνες Για Τα Συμφέροντα Των Εργαζομένων Και Τον Σοσιαλισμό

Από την στήλη «Η άποψή μας» της Εργατικής Πάλης Ιουλίου-Αυγούστου

Οι εκλογές τελείωσαν, η ΝΔ κέρδισε με 39,85%, έβγαλε 158 βουλευτές και σχημάτισε αυτοδύναμη, ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση. Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επέτυχε ένα μεγάλο ποσοστό: 31,53% παρά το γεγονός ότι έφερε το 3ο και χειρότερο μνημόνιο και εφάρμοσε τα δυο προηγούμενα με περισσότερη συνέπεια από τους προκατόχους του, παρά το γεγονός ότι έφερε και μια φιλοϊμπεριαλιστική πολιτική (για την οποία συχνά-πυκνά έπαιρνε τα εύσημα και ιδιαίτερα από τον αμερικανό πρέσβη), ενίσχυσε όλες τις λογικές της αγοράς και σε γενικές γραμμές καταπάτησε όλες τις παραδόσεις, αξίες και αρχές της Αριστεράς.
Αυτές οι ούλτρα αντιδραστικές πολιτικές μεταμορφώσεις, δημιούργησαν τέτοιες απογοητεύσεις, συγχύσεις και αποπροσανατολισμούς στις εργατικές και λαϊκές μάζες που αποσύρθηκαν από το προσκήνιο των εξελίξεων, ανοίγοντας το δρόμο στην επανάκαμψη των παλιών μνημονιακών, πρώτα και κύρια της ΝΔ του Μητσοτάκη, του Γεωργιάδη, του Βορίδη και των άλλων μνημονιακών, που δημιουργούν ένα μεγάλο άθροισμα «καθαρόαιμων» αστικών-μνημονιακών δυνάμεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) που προσεγγίζει το 80%.

Η άνοδος της ΝΔ στην εξουσία μαζί με τις υπόλοιπες μνημονιακές δυνάμεις και συνολικά το καταθλιπτικό άθροισμα αυτών των δυνάμεων, είναι οπωσδήποτε ένα αρνητικό γεγονός, ένας δυσμενής συσχετισμός δυνάμεων που προοιωνίζει δύσκολες μέρες για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.

Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται

Δεν πρόλαβαν να καθίσουν στις καρέκλες και αμέσως άρχισαν να εξαγγέλλουν την αντιδραστική πολιτική τους, την οποία προς το παρόν προσπαθούν να καλύψουν με ταπεινότητες και σεμνοτυφίες, με ένα άλλο «ύφος της εξουσίας». Λέτε να τους δούμε και με παντελόνια τζην;

Ξεκίνησαν την πολιτική τους:
  1. Ανακοινώνοντας την πρόσληψη 1.500 αστυνομικών, την ενεργοποίηση εκ νέου των τραμπούκων της ομάδας ΔΕΛΤΑ, την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ, τη βελτίωση του εξοπλισμού της αστυνομίας, τη λειτουργία κλειστών κέντρων προσωρινής πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας κ.α., ώστε το υπουργείο ΠΡΟΠΟ να γίνει πανίσχυρο, ο θεματοφύλακας του μητσοτακικού δόγματος του «νόμου και της τάξης».
  2. Προαναγγέλλοντας την κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και την υιοθέτηση ενός πολύ χειρότερου, που θα στηρίζεται πάνω στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί Σ. Ρομπόλης – Β. Μπέτσης, αν εφαρμοστεί, οι συνταξιούχοι θα μείνουν χωρίς σύνταξη, όπως έγινε και στις χώρες που χρησιμοποίησαν παρόμοια συστήματα (ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία, Αυστραλία κ.λπ.).
  3. Προανήγγειλαν την άμεση κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
  4. Υποσχέθηκαν να εφαρμόσουν άμεσα τον πυλώνα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, δηλαδή τη μείωση των φόρων (στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας, του φόρου μερισμάτων των μετόχων από 10% σε 5% το 2020 κ.λπ.) για ο μεγάλο κεφάλαιο, τις επιχειρήσεις και τους πένητες εφοπλιστές, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί σύμφωνα μ’ ένα μύθο των νεοφιλελεύθερων, η μείωση των φόρων των επιχειρήσεων οδηγεί σε αύξηση των επενδύσεων, σε αύξηση των μισθών, σε μεγαλύτερο κύκλο εργασιών και άρα σε μείωση της ανεργίας. Στο μόνο που έχει επιβεβαιωθεί αυτός ο μύθος/θεωρία είναι η αύξηση του πλούτου των καπιταλιστών, οι φαραωνικές ανισότητες, η ανεργία και η εξαθλίωση.
  5. Υποσχέθηκαν την «ταχύτερη υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων», την «απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων», την «απλοποίηση σχέσεων κράτους – επιχειρήσεων», κ.λπ., δηλαδή ό,τι θέλει το κεφάλαιο με βάση το δόγμα «απαγορεύεται το απαγορεύεται για το κεφάλαιο».
  6. Τέλος, όπως συνόψισε το έργο της κυβέρνησης στη ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο ο Μητσοτάκης: «ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις», «ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα», και βέβαια, όπως είπε, σε επικοινωνία που είχε και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ τον επαναβεβαίωσε «τη στρατηγική σημασία της σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ», αντικαθιστώντας αμέσως τον άθλιο Τσίπρα αλλά και ξεπερνώντας τον, μια που έσπευσε αμέσως να αναγνωρίσει τον πρακτορίσκο Γουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Πολιτική χρεοκοπίας και καταστροφής

Αυτά τα χρεοκοπημένα νεοφιλελεύθερα δόγματα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα καταστροφή την οικονομία, την κοινωνία, το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών μαζών και της νεολαίας. Πολύ περισσότερο τώρα που το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα έρχεται όλο και πιο κοντά σε μια νέα έκρηξη της κρίσης του. Η κρίση του είναι ένδειξη ότι το καπιταλιστικό σύστημα αναπαράγεται όλο και πιο δύσκολα, πράγμα που έχει ως συνέπεια να πρέπει να πειθαρχεί τις εκμεταλλευόμενες μάζες όχι με την πειθώ, αλλά με τη βία, με την αντιδημοκρατική αναδίπλωση, με το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης με τον «νόμο και τάξη» του Μητσοτάκη. Η εξουσία των νεοφιλελεύθερων αγριάνθρωπων (επιχειρηματίες/τεχνοκράτες που δεν είναι ικανοί να δέσουν τα κορδόνια των παπουτσιών της εργατικής τάξης) που στήθηκε πάνω στην αλλοτρίωση της εργατικής και λαϊκής ψήφου, έχει πάντοτε μια περιορισμένη ισχύ, ή καλύτερα υπόκειται στο γενεσιουργό νόμο της ιστορίας, την ταξική πάλη.

Η ΟΚΔΕ με την παρέμβασή της στις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις του 2019, εξέθεσε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και τους κινδύνους που σημαίνει για τις εργατικές και λαϊκές μάζες η υπερψήφιση των μνημονιακών κομμάτων. Ταυτόχρονα όμως εξέθεσε την σοσιαλιστική στρατηγική και τόνισε ότι αυτή μπορεί να νικήσει μόνο μέσα από τους αγώνες και την κοινωνική πάλη. Για τους επαναστάτες μαρξιστές η αριστερή πολιτική (και η εκλογική) είναι ένα κοινωνικό κίνημα που έχει για στόχο να ενισχύονται διαρκώς οι προοπτικές, οι προτάσεις, οι ιδέες, οι αξίες του εργατικού κινήματος και η υπόθεση του σοσιαλισμού.

Αυτόν το αγώνα θα συνεχίσει η ΟΚΔΕ αταλάντευτα στο νέο πολιτικό σκηνικό που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 και ιδιαίτερα μετά τις βουλευτικές της 7ης Ιουλίου. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι ιδέες του σοσιαλισμού θα επικρατήσουν απέναντι στην βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Για την ικανοποίηση των συμφερόντων των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας και για την επίτευξη του Σοσιαλισμού, η ΟΚΔΕ θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου