Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κοζάνης : Ώρα Μηδέν Για ΔΕΗ, Λιγνίτη Και 3.000 Νέοι Άνεργοι

Ώρα μηδέν για ΔΕΗ, λιγνίτη και 3.000 νέοι άνεργοι

Η υποχρεωτική μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, που ακολουθεί τη μείωση ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας, λόγω ύφεσης και μνημονίων, αλλά και η «άοκνη» εικοσαετής προσπάθεια εχθρών και φίλων για απαξίωση- διάλυση της ΔΕΗ και σκανδαλωδών ενισχύσεων του κεφαλαίου, μέσω απελευθέρωσης Η/Ε, έχει τα πρώτα θύματα στο Λεκανοπέδιο Κοζάνης Πτολεμαΐδας Φλώρινας. Πάνω από 1000 εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι βγήκαν στην ανεργία το προηγούμενο διάστημα από τις χωματουργικές εργολαβίες στα Ορυχεία και έρχονται άλλες 2.000 απολύσεις το επόμενο διάστημα σε εργαζόμενους στις εργολαβίες και στο «δουλεμπόριο».
Σε σταμάτημα των εργασιών, με όμηρους τους εργαζομένους, για να πληρωθούν τα χρωστούμενα από τη ΔΕΗ, προχώρησαν οι εργολάβοι που δραστηριοποιούνται στη ΔΕΗ με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας και συμμετοχή των εργοδοτικών συνδικάτων της ΔΕΗ, του ΕΒΕ, του ΤΕΕ, της Περιφέρειας, Δημάρχων, Βουλευτών και άλλων Μαζικών φορέων της Περιοχής αλλά και με τη στήριξη των εργαζομένων στο δουλεμπόριο και στις εργολαβίες που παραμένουν πάνω από τέσσερις μήνες απλήρωτοι.


Όμως τα κροκοδείλια δάκρυα και οι όψιμοι αγώνες του ΕΚΠ και των άλλων μαζικών φορέων έρχονται «κατόπιν εορτής» και αφορούν μια μόνο πλευρά του προβλήματος που ανέκυψε ως απότοκο της αντεργατικής, αντιλαϊκής -πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων που οι ίδιοι στήριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια γι αυτό και έχουν μοναδικό αίτημα την πληρωμή των εργολάβων και τη συνέχιση της λιγνιτικής δραστηριότητας που οι ίδιοι υπέσκαψαν με τις επιλογές τους.
Αλήθεια που ήταν το ΕΚΠ και οι άλλοι τα προηγούμενα χρόνια όπου:
  • Τα ταξικά Συνδικάτα πάλευαν για πληρωμή των δεδουλευμένων αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων που παρέμειναν απλήρωτοι για μήνες ακόμα και όταν οι εργολάβοι τα έπαιρναν από τη ΔΕΗ;
  • Γιατί τηρούσαν σιγή ιχθύος όταν απολύονταν πρωτοπόροι αγωνιστές εργαζόμενοι επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα;
  • Γιατί κώφευαν στις καταγγελίες των εργαζομένων και των ταξικών συνδικάτων για την καταστρατήγηση από τους εργολάβους και τη ΔΕΗ, των μισθών, των ωραρίων, των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Μήπως δε γνώριζαν ότι αυτοί οι εργαζόμενοι που δούλευαν στις πιο σκληρές και δύσκολες εργασίες των Ορυχείων και των ΑΗΣ πληρώνονταν 2,5 και 3 Ευρώ την ώρα χωρίς προσαυξήσεις, χωρίς επιδόματα, χωρίς ασφάλιση στα ΒΑΕ, χωρίς καν ασφάλιση πολλές φορές, χωρίς ατομικά εφόδια ασφαλούς εργασίας κλπ;
Οι αφορμές για τα προβλήματα που ανέκυψαν σήμερα είναι;
  1. Έχει μειωθεί κατακόρυφα η ζήτηση Η/Ε στη Χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης και της οχταετούς ύφεσης που έφερε κλείσιμο Βιομηχανικών μονάδων, κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταστημάτων αλλά και της διακοπής της ηλεκτροδότησης πολλών νοικοκυριών λόγω οικονομικών δυσχερειών. (5.000 MW ήταν η μέση ζήτηση τον μήνα Μάιο όταν πριν την κρίση ξεπέρασε και τα 10.000 MW)
  2. Η επιβάρυνση του λιγνίτη με 12 ευρώ ανά MWh για αγορά ρύπων και 4ευρώ/ MWh Ειδικό Φόρο κατανάλωσης (δηλαδή 27% επιβάρυνση της λιγνιτικής MWh) τον κάνουν πλέον μη ανταγωνιστικό έναντι του Φυσικού Αερίου αλλά κυρίως έναντι των εισαγωγών που έφτασαν έως και στο 30% της εγχώριας κατανάλωσης.
  3. Η εφαρμογή του 3ου Μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπου συμφώνησαν ότι η παροχή Η/Ε από τη ΔΕΗ μέχρι το 2020 υποχρεωτικά πρέπει να πέσει κάτω από το 50%!!! Άρα και μόνο μ αυτή τη συμφωνία δεν υπάρχει καμιά περίπτωση η ΔΕΗ να παράγει τις ίδιες ποσότητες ρεύματος γενικά και ρεύμα από λιγνίτη ειδικά!
Αν αυτές είναι οι αφορμές οι βαθύτερες αιτίες είναι:
  • Το νομοθετικό πλαίσιο για την απελευθέρωση Η/Ε που υλοποιήθηκε από τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ_ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά από απαίτηση του Κεφαλαίου και της ΕΕ εδώ και μια 15ετία.
  • Αυτό αντί για νέες θέσεις εργασίας και μείωση των τιμών, έφερε έως και 50% μείωση θέσεων εργασίας, αυξήσεις μέχρι και 250% στην Οικιακή κατανάλωση, έδωσε τζάμπα ρεύμα σε Βιομηχάνους και αεριτζήδες και μετέφερε τεράστιους πόρους από τη ΔΕΗ το Κράτος και τους Πολίτες σε ξένα και ντόπια μονοπώλια που «δραστηριοποιούνται» στην Η/Ε.
  • Τεράστια ποσά (πάνω από 30 δις Ευρώ) από τις τσέπες του Ελληνικού λαού Χρηματοδότησαν το κεφάλαιο που δραστηριοποιήθηκε στην κομπίνα της «πράσινης ανάπτυξης», στις ανεμογεννήτριες, τα Φωτοβολταϊκά και το Φυσικό αέριο. 5.700 MW (2.700 από αιολικά και 3.000 από Φωτοβολταϊκά) επιδοτήθηκαν αδρά, μέχρι και στο 90% της επένδυσης και συνεχίζουν να επιδοτούνται από τους καταναλωτές με 3% επί της κατανάλωσης ρεύματος μέσω του ΕΤΜΕΑΡ για να δώσουν τελικά ρεύμα με κόστος 350 €/MWh όταν ο λιγνίτης με όλα τα χαράτσια που τον φόρτωσαν κοστίζει 60 €/MWh
  • Η δίψα του κεφαλαίου για υπερκέρδη βρήκε το κατάλληλο έδαφος στην εκμετάλλευση του κοινωνικού αγαθού της Ηλεκτρικής Ενέργειας .
Αυτά όλα τα ψήφισαν ή τα στήριξαν όλοι οι προαναφερόμενοι παράγοντες και Μαζικοί φορείς της Περιοχής μας που τώρα κλαψουρίζουν υποκριτικά σαν τον πατροκτόνο που ζητούσε επιείκεια από το δικαστήριο γιατί ήταν ορφανός!!!
Οι εργαζόμενοι στην Ηλεκτρική Ενέργεια ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων (τακτικοί, έκτακτοι εργολαβικοί) και τα ταξικά Συνδικάτα οφείλουν ενωτικά, μαζικά εδώ και τώρα να απαιτήσουν:
  1. Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι άμεσα και απευθείας από τη ΔΕΗ και τα ποσά να αφαιρεθούν από τα χρωστούμενα της ΔΕΗ στους εργολάβους.
  2. Οι μισθοί και οι υπερεργασίες-υπερωρίες των εργαζομένων να πληρωθούν με τις νόμιμες προσαυξήσεις, με βάση υπολογισμούς που θα κάνει ο ΣΕΠΕ και όχι με τον γνωστό, κλεψιμαίικο, τρόπο των δουλεμπόρων.
  3. Σε συνεργασία με το ΙΚΑ να επαναϋπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων για ασφάλιση στα ΥΒΑΕ.
  4. Να απολυθούν αμέσως οι δουλέμποροι και οι εργαζόμενοι που ανήκουν σ αυτούς να περάσουν απ’ ευθείας στη ΔΕΗ αφού έτσι κι αλλιώς εκεί δούλευαν χρόνια ολόκληρα και οι δουλέμποροι έκαναν απλώς τον μεσάζοντα στις πληρωμές.
  5. Θα πρέπει η ΔΕΗ να δώσει τα χρωστούμενα στους εργολάβους αφού πρώτα όμως αφαιρέσει τα ποσά για να πληρωθούν και να ασφαλιστούν οι εργαζόμενοι κ α ν ο ν ι κ ά!
Για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας στην Περιοχή (που είναι πολλαπλάσιες από 3.000), δεν αρκούν οι υποσχέσεις κυβερνητικών και άλλων παραγόντων αλλά πρέπει να παλέψουμε όλοι για να δημιουργηθεί ένας μακροπρόθεσμος Ενεργειακός Σχεδιασμός που θα παίρνει υπόψη τις ενεργειακές δυνατότητες και ανάγκες της Χώρας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με το καθεστώς μνημονίων και επιτροπείας, με το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο να «αλωνίζει» με μοναδικά γνώμονα τις «αρπαχτές» και τα εύκολα κέρδη. Γι αυτό δένεται συνολικά με την πάλη της Εργατικής Τάξης και του λαού μας για κατάργηση των μνημονίων, Στάση πληρωμής του Χρέους, εθνικοποίηση των κρίσιμων τομέων της οικονομίας, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις κλπ.
Η Ηλεκτρική Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να προσφέρεται δωρεάν στους εργαζόμενους και στο λαό από έναν δημόσιο φορέα στα πλαίσια μια άλλης Κοινωνικοπολιτικής οργάνωσης της Κοινωνίας, της Εργατικής Εξουσίας, του σοσιαλισμού-Κομμουνισμού.
Σήμερα όμως είναι επιτακτική και ζωτική ανάγκη να ξεκινήσει ένας αγώνας της εργατικής τάξης και του λαού για μια πραγματικά 100% δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, ενιαία, καθετοποιημένη υπό εργατικό και Κοινωνικό έλεγχο. Να εθνικοποιηθεί άμεσα εξ ολοκλήρου ο Ηλεκτρενεργειακός τομέας. Κανένας ιδιώτης στην Ηλεκτρική Ενέργεια. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές σχέσεις.

Κοζάνη 15/7/2016
Τ.Ε Κοζάνης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου