Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

ΗΠΑ: Μαθητικές Κινητοποιήσεις Ενάντια Στις Ένοπλες Επιθέσεις Στα Σχολεία

Ρεπορτάζ από το site της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή (CWI) – στην οποία συμμετέχει το Ξ (socialistworld.net)

Τις τελευταίες μέρες οι μαθητές στις ΗΠΑ κινητοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στη βία, συμπαραστεκόμενοι στους μαθητές του Πάρκλαντ της Φλόριντα. Τόσο στην ίδια την πολιτεία, όπου στις 14 Φλεβάρη δεκαεπτά μαθητές και καθηγητές δολοφονήθηκαν μέσα στο σχολείο τους, όσο και στις πολιτείες της Αριζόνα, του Ιλινόις, του Κεντάκι, της Μινεσότα, κ.α., οι μαθητές βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή και τη βία. Πολλές ακόμη μαθητικές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για τις επόμενες εβδομάδες.

«Πετάξτε τους έξω»!  
 Στις μέρες που ακολούθησαν την εν ψυχρώ δολοφονία, οι επιζώντες μίλησαν ανοιχτά ενάντια στη βιομηχανία όπλων και τους πολιτικούς τους οποίους ελέγχει, κατηγορώντας τους για το γεγονός ότι διευκολύνουν τέτοιου είδους μαζικές σφαγές. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί 239 επιθέσεις με πυροβόλα όπλα σε σχολεία, στις οποίες το πολιτικό σύστημα απαντά με «σκέψεις και προσευχές», προσπαθώντας να αποφύγει τη συζήτηση σε σχέση με την οπλοκατοχή. Στις ΗΠΑ σήμερα, κυκλοφορούν ακόμη και αυτόματα όπλα που προορίζονται για τα πεδία των μαχών. Αυτή τη σιωπή ήρθε να σπάσει μια μικρή, αλλά αποφασισμένη ομάδα οργισμένων μαθητών.

Η ομάδα αυτή, των επιζώντων της Φλόριντα, έχει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέρει να εμπνεύσει μαζικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Κάποιες από αυτές έγιναν έξω από τα κεντρικά γραφεία της «Εθνικής Ένωσης Όπλων» (της περιβόητης NRA- National Rifle Association). Ελάχιστες μέρες μετά τη δολοφονία, στις 18 Φλεβάρη, στο Σικάγο συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν περίπου 3.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες. Το βασικό σύνθημα από την πλευρά της εξέδρας σε σχέση με τους πολιτικούς που στηρίζουν την οπλοκατοχή, ήταν το «μην τους ψηφίζετε για να φύγουν». Από την πλευρά του συγκεντρωμένου πλήθους όμως, το σύνθημα μετατράπηκε σε «πετάξτε τους έξω»!
Πανεθνικές κινητοποιήσεις

Το επόμενο διάστημα διοργανώνονται νέες κινητοποιήσεις. Στις 14 Μάρτη, η οργάνωση «Εθνική Πορεία Γυναικών» έχει καλέσει σε συντονισμένες δράσεις των μαθητών και των καθηγητών σε ολόκληρη τη χώρα. Σχεδιάζεται επίσης το κάλεσμα μιας μαζικής διαδήλωσης στην Ουάσινγκτον στις 24 Μάρτη, αλλά και μιας εθνικής ημέρας δράσης, στις 20 Απρίλη, την επέτειο της μαζικής δολοφονίας στο σχολείο Κόλουμπαιν το 1999.

Η Σοσιαλιστική Εναλλακτική (αδελφή οργάνωση του «Ξ» στις ΗΠΑ), καλεί τις ενώσεις και τα σωματεία των καθηγητών και των υπόλοιπων εργαζομένων στην εκπαίδευση, να υποστηρίξουν ενεργά τις μαθητικές κινητοποιήσεις και να καλέσουν απεργιακές δράσεις όπου αυτό είναι δυνατό. Η Σοσιαλιστική Εναλλακτική συμμετέχει στο κίνημα, διεκδικώντας την απαγόρευση των αυτόματων και ημι-αυτόματων όπλων, αυστηρούς ελέγχους για τη διάθεση όπλων, την αποστρατιωτικοποίηση των σχολείων και την λήψη μέτρων ασφαλείας από δημοκρατικά εκλεγμένες επιτροπές κατοίκων, τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης ώστε να παρέχεται στήριξη σε μαθητές που βρίσκονται σε συνθήκες κρίσης και την απώθηση από τα σχολεία του λόμπι των όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου