Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Για Το Σύντροφό Μας Θάνο

Αποχαιρετάμε σήμερα τον σύντροφο και φίλο Θανάση Τσουκνίδα, που έφυγε πρόωρα στα 33 του χρόνια.

Για πολλούς και πολλές από μας συνοδοιπόρος και σύντροφος από τα μαθητικά χρόνια, από τα αμφιθέατρα της ΑΣΟΕΕ και των ΕΑΑΚ, από το κίνημα του 2006-2007, τον Δεκέμβρη του 2008, τις πλατείες του 2011, την παρέμβαση στις γειτονιές της Νέας Σμύρνης, το οπαδικό κίνημα. Μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την ίδρυσή της μέχρι το 2015, όλοι και όλες τον θυμόμαστε για τη συνέπεια σε ότι καταπιανόταν, την ευθύτητα, τη γενναιότητα, το πάθος για ζωή, για το πλατύ του χαμόγελο.

Με μεγάλη θλίψη εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και υποσχόμαστε ότι θα είμαστε μπροστά για μια αριστερά μαζική, ριζοσπαστική, λαϊκή και κοινωνικά χρήσιμη, όπως την ήθελε και ο Θανάσης.

Τον αγαπημένο μας σύντροφο και φίλο Θανάση Τσουκνίδα τον αποχαιρετούμε σήμερα Τρίτη 3 Ιουλίου, στις 4.30 μ.μ. στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης (Αγίας Σοφίας 139).

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

2 σχόλια:

  1. Με τον Θανάση βρεθήκαμε μαζί στο ποτάμι (που δε γύριζε πίσω) του μεγάλου φοιτητικού κινήματος του 2006-07. Στις αλυσίδες κάθε Πέμπτη στις πορείες, αλλά και στις συνελεύσεις. Με κόντρες, που όμως δεν άφηνε ποτέ να χαθεί η συντροφικότητα.

    Με τον Θανάση ξαναβρεθήκαμε στην εξέγερση του Δεκέμβρη, στην κατάληψη του Πολυτεχνείου αυτός, στης Νομικής εμείς, αλλά σταθερά στην ίδια όχθη του ποταμού.

    Με τον Θανάση ειδωθήκαμε την βδομάδα που η ιστορία φαινόταν να μας έλεγε ότι όλα είναι εφικτά, ή έτσι νομίζαμε, την βδομάδα του δημοψηφίσματος.

    Με τον Θανάση και μετά τις ανακατάξεις που ακολούθησαν, εξακολουθήσαμε να είμαστε σε άλλους χώρους, αλλά ποτέ δεν μπορέσαμε να ξεχάσουμε ότι μια γενιά παρέμενε πολιτικά αδικαιώτη και κοινωνικά στο περιθώριο.

    Με τον Θανάση για τελευταία φορά βρεθήκαμε στις περιφρουρήσεις της κατάληψης του City Plaza συζητώντας την ανάγκη για μια νέα αριστερά.

    Ο Θανάσης ήταν ένας ατίθασος αριστερός, ένας άνθρωπος που ήθελε να ζει στα άκρα. Θαμώνας στο υπόγειο της ΑΣΟΕΕ για χρόνια, μιλώντας με την ίδια ευκολία με τους συντρόφους του, αλλά και τους αντιπάλους του. Ένας άνθρωπος που δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς πάθος και ένταση ούτε ένα δευτερόλεπτο της ζωής του. Που ήθελε συνεχώς να είναι σε κίνηση, για αυτό και η ακινησία της αριστεράς τον έκανε να ασφυκτιά και να απογοητεύεται. Αφοσιωμένος και στις δύο άλλες μεγάλες του αγάπες: τον Παναθηναικό και τον άλλο Θανάση.

    Θα τον θυμόμαστε μαζί με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του όπως ήταν.
    Ευχόμαστε δύναμη στους ανθρώπους του, ξέρουμε πόσο δυσαναπλήρωτος είναι. Κουράγιο

    Ανασύνθεση ΟΝΡΑ
    Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
    Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΩΡΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

    Έφυγε τα ξημερώματα της Κυριακής 1η Ιουλίου ο σύντροφος μας Θανάσης Τσουκνίδας σε ηλικία 33 χρονών.

    Με τον Θανάση γνωριστήκαμε στους δρόμους της Νέας Σμύρνης. Είχαμε κοινές ανησυχίες για την πόλη μας, για τη ζωή που θα έπρεπε να διεκδικήσουμε σε έναν κόσμο τόσο εχθρικό.

    Δώσαμε μαζί μάχες διεκδικώντας περισσότερους ελεύθερους χώρους σε μια πόλη κατακλισμένη από τσιμέντο. Παλέψαμε για να δυναμώσει και να υπερισχύσει το αντιπολεμικό/διεθνιστικό κίνημα στην προσφυγούπολη Νέα Σμύρνη και να χτυπηθεί ο φασισμός στην περιοχή.

    Τον γνωρίσαμε φοιτητή στην ΑΣΟΕΕ και μεγαλώσαμε μαζί. Περπατήσαμε σε όλες τις γειτονιές της πόλης μιλώντας με τον κόσμο και φωνάζοντας συνθήματα ώστε να σπάσει η απομόνωση των ανθρώπων, να ραγίσει η σιωπηλή πρόσοψη της «κανονικότητας» στη Νέα Σμύρνη.

    Ο Θανάσης ήταν μαχητής της πρώτης γραμμής! Ειλικρινής και γενναίος έδωσε το παρών σε όλα τα μέτωπα, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Με γέλιο, συντροφικότητα και αισιοδοξία. Γλεντζές, μποέμης και παλικάρι, πάντα δίπλα στους αδικημένους. Ήταν από τους συντρόφους που ήθελες πάντα δίπλα σου. Να συμφωνείς και να διαφωνείς, να περπατάς όμως πλάι πλάι. Με σεβασμό.

    Όπως έλεγες κι εσύ Θανάση «Δύο πράγματα δεν αποχωρίζομαι. Την ομάδα μου, τον Παναθηναϊκό, και την Πόλη Ανάποδα».

    Βυθισμένοι στη θλίψη, εκφράζουμε τα συλλυπητήρια από καρδιάς στους γονείς του, στην οικογένεια του, στους συντρόφους και τις συντρόφισσες του.

    Θανάση καλό ταξίδι.

    Το γέλιο σου θα είναι πάντα στις ψυχές μας.

    Η κηδεία του συντρόφου Θανάση θα γίνει την Τρίτη 3/7 ώρα 4:30 μ.μ. στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης (Αγίας Σοφίας 139).

    ΑπάντησηΔιαγραφή