Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Όχι Στο Πραξικόπημα Στη Βενεζουέλα! Για Μια Δημοκρατική Λύση Στην Κρίση!

Η ανακοίνωση αυτή εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Γραφείο της Τέταρτης Διεθνούς στις 24 Ιανουαρίου 2019.
Εκτελεστικό Γραφείο της Τέταρτης Διεθνούς
 
Όχι στο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα! Για μια δημοκρατική λύση στην κρίση!

Η Τέταρτη Διεθνής τάσσεται ανοιχτά εναντίον της τελευταίας απόπειρας πραξικοπήματος και της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης στη Βενεζουέλα, η οποία ενορχηστρώθηκε κυνικά και ζητήθηκε από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς (αντί του του Τρούμπ, ο οποίος έχει απαξιωθεί στη Λατινική Αμερική). 

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τη νύχτα της 22ης Ιανουαρίου, δόθηκε το σήμα εκκίνησης για το ξεδίπλωμα μιας στρατηγικής που ξεκίνησε με τον υποψήφιο σφετεριστή Χουάν Γκουαϊδό να ανακηρύσσει τον εαυτό του «πρόεδρο» της Βενεζουέλας, παρόλο που κανείς δεν τον είχε ψηφίσει. Ακολούθησε μια σειρά νεοσυντηρητικών, ακροδεξιών και νεοφασιστών προέδρων και κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική και σε όλο τον κόσμο, που έσπευσαν να «αναγνωρίσουν» την υποτιθέμενη νέα κυβέρνηση. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών και οι χώρες που υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Λίμα» ακολούθησαν επίσης αμέσως τα ιμπεριαλιστικά σχέδια αναγνωρίζοντας την παράνομη προεδρία του Γκουαϊδό και επιβάλλοντας έναν αποκλεισμό στη Βενεζουέλα, συμβάλλοντας έτσι σε μια προσπάθεια να προκληθεί μια απάντηση που θα χρησίμευε ως δικαιολογία για ένοπλη επέμβαση.

Υποστηρίζουμε σθεναρά τις εκστρατείες καταδίκης αυτής της απόπειρας πραξικοπήματος και της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης, που παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες εθνικής κυριαρχίας. Καλούμε σε πλατειά λαϊκή, ενιαία, διεθνιστική και δημοκρατική κινητοποίηση ενάντια στο πραξικόπημα, πράγμα που σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από τις διαφορές μας και την κριτική μας για την κυβέρνηση Μαδούρο και το καθεστώς που επιβάλλει στη Βενεζουέλα, δεν βλέπουμε μια λύση μέσω ενός ιμπεριαλιστικού πραξικοπήματος. Ο λαός της Βενεζουέλας να εφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του ελεύθερα, ανεξάρτητα και δημοκρατικά.

Τα αναμφισβήτητα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της Βενεζουέλας μπορούν να επιλυθούν μόνο δημοκρατικά, χωρίς καμία παρέμβαση από τους ιμπεριαλιστές που στερούνται κάθε αξιοπιστίας στους ισχυρισμούς τους για υπεράσπιση της «δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Είναι αλήθεια ότι σημαντικά λαϊκά τμήματα, εξαντλημένα από τη σοβαρή οικονομική κατάσταση της χώρας και από τις δυσκολίες, τις αντιφάσεις και τις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης, βγήκαν στους δρόμους για να υποστηρίξουν το πραξικόπημα. Η τραγωδία είναι ότι μπαίνοντας υπό τις διαταγές της εθνικής ολιγαρχίας και των διεθνών, αντιδραστικών και μάλιστα νεοφασιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δεν θα κάνουν την οικονομική, κοινωνική και ανθρώπινη κατάσταση στη Βενεζουέλα καθόλου καλύτερη.

Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι οι πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος προσπαθούν να επιβάλουν έναν εμφύλιο πόλεμο ή/και άμεση επέμβαση ξένων δυνάμεων, που το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν τα προβλήματα της χώρας και να οδηγήσουν σε ενίσχυση της πολιτικής επίθεσης από τη δεξιά και την ακροδεξιά στην αμερικανική ήπειρο και σε όλο τον κόσμο. Μια ένοπλη σύγκρουση θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για την περιοχή και θα επέτρεπε μια νέα σταυροφορία για τον έλεγχο των πετρελαϊκών πόρων της χώρας από τα μεγάλα διεθνή ολιγοπώλια. Η καταστροφή που προκάλεσε η κατοχή του Ιράκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες μάς δίνει κάποια ιδέα για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη Βενεζουέλα και σε ολόκληρη την περιοχή εάν αυτοί που συμμετέχουν στο πραξικόπημα δεν αλλάξουν πορεία.

Καλούμε όλες τις επαναστατικές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις να κινητοποιηθούν ενάντια σε αυτήν τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση και να υπερασπιστούν την κυριαρχία του λαού της Βενεζουέλας, για να επιλύσει τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματά του δημοκρατικά και ειρηνικά, χωρίς οικονομικά σαμποτάζ και χωρίς απειλή ένοπλης επέμβασης, με σεβασμό στη θέληση της πλειοψηφίας που εκφράζεται μέσω της κάλπης.

Όχι στο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα!

Για μια αντιιμπεριαλιστική και ανεξάρτητη λύση στην κρίση της Βενεζουέλας!

Εκτελεστικό Γραφείο της Τέταρτης Διεθνούς, 24 Ιανουαρίου 2019

Μετάφραση: e la libertà

1 σχόλιο:

 1. «Το πραξικόπημα των ΗΠΑ, συμμαχικών τους κυβερνήσεων και του "Οργανισμού Αμερικάνικων Κρατών" για την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Nicolás Maduro και τη στήριξη του επικεφαλής των αντιδραστικών δυνάμεων Juan Guairó που με δική τους στήριξη αυτοανακηρύχθηκε ψευτοπρόεδρος της χώρας», καταδικάζει η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας.

  Το πραξικόπημα αυτό, τονίζεται στην ανακοίνωση, «είναι συνέχεια της σχεδιασμένης πολύχρονης καμπάνιας αποσταθεροποίησης της χώρας για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και την ανατροπή κυβερνήσεων που δεν είναι αρεστές στις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ η οποία επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, στηρίζει τις αντιδραστικές δυνάμεις και συμμετέχει στο σχεδιασμό ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης».

  Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, επισημαίνει η Γραμματεία, «ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όχι μόνο δεν σέβονται τα δικαιώματα και την κυριαρχία λαών αλλά καταπατούν κάθε δικαίωμα οργανώνουν δυσφημιστικές καμπάνιες και κάθε λογής επιθέσεις για να επιβάλλουν τη δική τους θέληση, τα δικά τους συμφέροντα».

  Εκφράζουμε, καταλήγει, «την διεθνιστική μας αλληλεγγύη στην εργατική τάξη και το λαό της Βενεζουέλας και είμαστε στο πλευρό, του στην πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη χώρα και την περιοχή. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το ΚΚ Βενεζουέλας και τον αγώνα του για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων της χώρας, για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για το Σοσιαλισμό».

  Πηγή : 902

  ΑπάντησηΔιαγραφή