Στη συνεδρίαση του ΠΣΟ στις 11/3 αποφασίστηκαν κατά πλειοψηφία και κατατίθενται για ψήφιση στην 4η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι ακόλουθες προσθήκες-τροποποιήσεις στις καταστατικές αρχές λειτουργίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
- Σχετικά με την έννοια του μέλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να προστεθεί στο αντίστοιχο από την 2η συνδιάσκεψη θέση το: «Ως μέτωπο της αντικαπιταλιστικής – επαναστατικής αριστεράς επιδιώκουμε τα μέλη να στρατεύονται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ σταθερά και όχι ευκαιριακά. Είμαστε αντίθετοι με τις σοσιαλδημοκρατικές και ρεφορμιστικές αντιλήψεις που θέλουν μέλη «μιας χρήσης», μέλη απλώς ψηφοφόρους, μέλη παθητικά.»
- Η μηνιαία οικονομική εισφορά των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθορίζεται από την δυνατότητά τους σε 3 ή 5 ευρώ με ειδική πρόβλεψη για ανέργους και φαντάρους να μην πληρώνουν συνδρομή.
- Παύει να είναι μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όποιος για πάνω από 8 μήνες: δεν συμμετέχει σε καμία δραστηριότητά της αδικαιολόγητα, δεν συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της τοπικής ή κλαδικής επιτροπής του, δεν συνεισφέρει οικονομικά για το ίδιο διάστημα, στρατεύεται, συμμετέχει ή υποστηρίζει άλλον πολιτικό φορέα.
- Αφαίρεση της ιδιότητας μέλους γίνεται από την συνέλευση της Τοπικής ή Κλαδικής Επιτροπής με ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3 επί των παρόντων μελών. Απαιτείται επικύρωση από την ΚΣΕ. Κάθε μέλος έχει δυνατότητα να προσφύγει κατά μιας τέτοιας απόφασης στην ΚΣΕ και -εφόσον το ζητήσει-και στην Συνδιάσκεψη. Το μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να συμμετάσχει τόσο στην κλαδική όσο και στην τοπική επιτροπή του. Ψηφίζει για τις κεντρικές αποφάσεις, εκλέγει ή εκλέγεται μόνο από τη μία επιτροπή.
- Θεμέλιο της λειτουργίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι οι επιτροπές (τοπικές ΤΕ και κλαδικές ΚΕ).
α) Ανώτερο όργανο της ΤΕ και ΚΕ
είναι η συνέλευσή τους. Η συνέλευση πρέπει να είναι τακτική και να
συγκαλείται μια φορά τον μήνα και πιο συχνά σε έκτακτες καταστάσεις. Οι
ΤΕ και οι ΚΕ συγκροτούν πρόγραμμα δράσης του χώρου τους στα πλαίσια των
πολιτικών αποφάσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βοηθώντας και στην ενοποίηση της
παρέμβασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
β) Οι ΤΕ και ΚΕ συζητούν και
τοποθετούνται πάνω στις πολιτικές αποφάσεις των οργάνων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η
αλληλεπίδραση, η αμφίδρομη επικοινωνία και η μεταφορά αποφάσεων μεταξύ
των οργάνων και των Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών προωθείται με τη
δημοσιοποίηση και συζήτηση όλων των πολιτικών αποφάσεων από και προς όλα
τα όργανα και τις επιτροπές.
Σε περίπτωση που απόφαση οργάνου
καταψηφιστεί από την πλειοψηφία των ΤΕ, τότε αυτοδίκαια αυτή παύει να
ισχύει και το όργανο που αποφάσισε σχετικά συνεδριάζει στο συντομότερο
δυνατό χρόνο για να επανατοποθετηθεί, στη βάση της συζήτησης των τοπικών
και κλαδικών επιτροπών.
γ) Ανάμεσα στις συνελεύσεις η δράση των Επιτροπών συντονίζεται από το Συντονιστικό της. Το Συντονιστικό έχει την ευθύνη:
- Να συγκαλεί τη συνέλευση και να οργανώνει την υλοποίηση των αποφάσεών της.
- Να έχει επικοινωνία και σταθερή επαφή
με το σύνολο των μελών της Επιτροπής και να εξασφαλίζει την ενημέρωση
των μελών για τις αποφάσεις των ΚΣΕ και ΠΣΟ και αντίστροφα να φροντίζει
για την μεταφορά των αποφάσεων της επιτροπής προς ΚΣΕ και ΠΣΟ.
- Να φροντίζει τα οικονομικά με βάση τις αποφάσεις της ΚΣΕ και του ΠΣΟ.
- Στοιχείο της πολιτικής και οργανωτικής αναβάθμισης των Επιτροπών είναι η καλύτερη αντιστοίχηση των ΤΕ με τον χώρο τους, καθώς πολλές ΤΕ έχουν ακόμα μορφή που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες λειτουργίας αλλά και παρέμβασης στις τοπικές κοινωνίες. Στόχευση μας είναι η συγκρότηση ΤΕ σε αντιστοιχία με τους καλλικρατικούς Δήμους ή με δημοτικές ενότητες αυτών για τους μεγάλους Δήμους.
- Όπου υπάρχουν 3-5 μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μπορούν να συγκροτούν τοπική ή κλαδική επιτροπή, μετά από αίτησή τους και έγκριση της ΚΣΕ. Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης της ΚΣΕ, μπορεί η αίτηση εφ’ όσον επιμένουν οι αιτούντες να κριθεί από το ΠΣΟ μέχρι και την Συνδιάσκεψη.
- Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να διευρύνει την παρέμβασή της τόσο σε περιοχές όσο και σε κλάδους και σε κοινωνικά μέτωπα. Βοήθεια σ’ αυτή την κατεύθυνση μπορεί να είναι η συγκρότηση και λειτουργία γραμματειών όπως π.χ. συνδικαλιστικού, αγροτικού, προγράμματος κ.ο.κ. Οι γραμματείες που συγκροτούνται με απόφαση του ΠΣΟ έχουν την ευθύνη εξειδίκευσης της γραμμής στο συγκεκριμένο μέτωπο, τροφοδοσίας με επεξεργασίες στα όργανα και τις τοπικές και κλαδικές επιτροπές. Είναι σε συνεργασία με τα εκλεγμένα όργανα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που παρακολουθούν και συντονίζουν τη δράση τους.
- Η Συνδιάσκεψη, η οποία είναι το ανώτατο όργανο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, διεξάγεται τακτικά κάθε έτος.
- Τα κεντρικά όργανα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΚΣΕ και ΠΣΟ), πρέπει να κάνουν βήματα ώστε να αποτελούν όργανα μιας όσο το δυνατόν πιο ενιαίας πολιτικής λειτουργίας, εμβάθυνσης, σύνθεσης, παραγωγής και υλοποίησης μιας μάχιμης πολιτικής γραμμής.
- Το ΠΣΟ και η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκλέγονται από την Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την μέθοδο της απλής αναλογικής και με ψηφοδέλτια στην βάση κατατεθειμένης πολιτικής πλατφόρμας. Θα συγκροτούνται ψηφοδέλτια με υποψηφίους/ες συντρόφους/ισσες που θα υποστηρίζουν το πολιτικό πλαίσιο της κάθε πλατφόρμας, και η εκπροσώπησή τους στα όργανα θα είναι αναλογική βάσει του εκλογικού μέτρου που θα προκύπτει από την διαίρεση των εγκύρων ψηφοδελτίων δια των εκλόγιμων θέσεων. Τις αναλογούσες θέσεις από κάθε πλατφόρμα καταλαμβάνουν οι υποψήφιοι με τους περισσότερους σταυρούς με φθίνουσα σειρά. Η σταυροδοσία για κάθε πλατφόρμα θα είναι το 1/8 των εκλόγιμων θέσεων. Κάθε μεμονωμένος σύντροφος που επιθυμεί να εκλεγεί αλλά δεν εκφράζεται από τις κατατεθειμένες πλατφόρμες μπορεί να καταθέσει ξεχωριστή υποψηφιότητα και θα συμμετέχει στην διαδικασία εκλογής με το ίδιο μέτρο όπως και οι υπόλοιπες πλατφόρμες (κάθε μοναδικός υποψήφιος-μία πλατφόρμα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου