Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Κάλεσμα για συνέλευση ΒΙΟ.ΜΕ αλληλέγγυων Αθήνας

Κάλεσμα σε συνέλευση για τις προοπτικές του εγχειρήματος

Από τα πρώτα βήματα του εγχειρήματος της ΒΙΟΜΕ, από τη μέρα δηλαδή που οι εργαζόμενοι κατέλαβαν το εγκαταλελειμμένο από τους πρώην ιδιοκτήτες του εργοστάσιο και ξεκίνησαν τη επαναλειτουργία του με εργατικό έλεγχο, εφαρμόζοντας τις αρχές της αυτοδιαχείρισης και της οριζοντιότητας, αποφάσισαν να προχωρήσουν έξω από τις νόρμες και τους κανόνες του καπιταλιστικού συστήματος και της αστικής οικονομίας. Όχι μόνο σε ότι αφορά τις σχέσεις εντός του εγχειρήματος αλλά και τη χρηματοδότηση του και τη διακίνηση των προϊόντων του. Έτσι λοιπόν η χρηματοδότηση της ΒΙΟΜΕ γίνεται έξω από τις καθιερωμένες χρηματοπιστωτικές οδούς, ενώ η διακίνηση των προϊόντων της γίνεται έξω από τα απρόσωπα και ανθρωποβόρα δίκτυα και στο μέτρο του δυνατού με τρόπους που προπαγανδίζουν τις αξίες της.

Είναι όμως κοινός τόπος ότι η επιτυχία του παραδείγματος της ΒΙΟΜΕ, η απόδειξη δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι μπορούν χωρίς αφεντικά, προϋποθέτει την οικονομική ανάπτυξη του εγχειρήματος, κάτι που έχει ως βασική προϋπόθεση την αύξηση του όγκου των πωλήσεων της. Η ΒΙΟΜΕ, γεννήθηκε και ζει στον καπιταλιστικό κόσμο και είναι υποχρεωμένη να καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας της εντός του καπιταλιστικού οικονομικού και κοινωνικού πλαισίου, κάτι που φυσικά ισχύει και για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Παράλληλα στο πέρασμα του χρόνου έχει γίνει αντιληπτό ότι οι υπάρχοντες εναλλακτικοί οδοί προπαγάνδισης του εγχειρήματος και διάθεσης των προϊόντων του δεν έχουν τη δυναμική που οι απαιτήσεις για την ανάπτυξη του θέτουν, ενώ οι νέοι οδοί που οραματίζεται και επιδιώκει να κτίσει η ΒΙΟΜΕ σε συνεργασία με άλλα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα δεν είναι ακόμα έτοιμοι να καλύψουν τις απαιτήσεις αυτές.

Κρίνεται επομένως απαραίτητο να αναζητηθούν και νέοι οδοί προπαγάνδισης και διάθεσης των προϊόντων που θα καλύψουν τις απαιτήσεις της ανάπτυξης της. Το ποιοί θα είναι αυτοί οι νέοι οδοί, ποια κριτήρια θα πρέπει να καλύπτουν, ποια χαρακτηριστικά να έχουν και το πώς θα επηρεάσουν τη λειτουργία του εγχειρήματος, είναι ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν άμεσα, ώστε το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ να έχει το μέλλον που επιθυμούμε.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη Σ.Ε.ΒΙΟΜΕ Αθήνας καλεί σε συνέλευση την Τρίτη 27 Νοεμβρίου στις 19:00 στο πρατήριο της Σ.Ε.ΒΙΟΜΕ (Ψαρρών 33, ΜΕΤΡΟ Άγιος Αντώνιος)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου