Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

AΝΤΑΡΣΥΑ Απαλλοτρίωση Χωρίς Αποζημίωση Στη ΣΕΚΑΠ

Ο Ιβάν Σαββίδης, ιδιοκτήτης εδώ και λίγα χρόνια της θρακιώτικης πρώην συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει την επιχείρηση, λόγω της δικαστικής απόφασης που δεν διαγράφει πρόστιμο 38,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ πριν από χρόνια.

Σχεδόν αυτόματα υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν τη διάθεση της κυβέρνησης για διευθέτηση του ζητήματος με τη …διαγραφή του προστίμου. Αυτοί οι ίδιοι που τόσο εύκολα έβαλαν την υπογραφή τους για τις κατασχέσεις σε λογαριασμούς χαμηλοσυνταξιούχων και ανέργων για χρέη άνω των 500 ευρώ προς το Δημόσιο, “σχίζουν τα ιμάτια τους” για το ποιος είναι πιο φιλικός για τα συμφέροντα του επιχειρηματία-“επενδυτή”, ποιος θα του προσφέρει μεγαλύτερη εκδούλευση. Ανερυθρίαστα υπενθυμίζουν ο ένας μετά τον άλλο την κυβερνητική τροπολογία για τη διαγραφή των προστίμων μεγάλων επιχειρήσεων που αφορά και την υπόθεση Σαββίδη. Μόνιμη επωδός των δηλώσεών τους η σωτηρία των 176 θέσεων εργασίας της ΣΕΚΑΠ και κυρίως το να μη χαλάσει το «επενδυτικό κλίμα»…

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που, εκτός από τα μνημόνια που θα έσκιζε, θα τα έβαζε με τα μεγάλα συμφέροντα και τη διαπλοκή, φτιάχνει το δικό της «επιχειρηματικό λόμπι». Αξιοποιεί και διευρύνει όλο το μνημονιακό πλαίσιο υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη διερεύνησης του τρόπου απόκτησης της ΣΕΚΑΠ από τον «επενδυτή», χωρίς αντάλλαγμα στην ουσία και με διαγραφή των χρεών της, όπως δεν υπάρχει και για τον τρόπο που έγινε και αυτός καναλάρχης. Πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν η ίδια πριμοδοτεί το ξεπούλημα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε κοινοπραξία με τη συμμετοχή του ίδιου «επενδυτή», χωρίς να αισθάνεται καμιά ανάγκη να τοποθετηθεί και πολύ περισσότερο να διερευνήσει την υπόθεση ακόμη και όταν η εγγυητική επιταγή του αποδεικνύεται χωρίς αντίκρισμα! Και ο “επενδυτής” βέβαια ανταποδίδει με αγκαλιές και δηλώσεις στήριξης του πρωθυπουργού, παραλαμβάνει το κανάλι του παρουσία του υπουργού τύπου, συναγελάζεται με το μισό υπουργικό συμβούλιο!

Όμως το δικαίωμα στη δουλειά των εργαζόμενων στη ΣΕΚΑΠ (και κάθε επιχείρηση) δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκβιασμών του κάθε αγύρτη επιχειρηματία και της διαπλοκής του με την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία. Όχι μόνο πρέπει να πληρώσει τα χρέη του ο Σαββίδης (και με κατάσχεση της περιουσίας του) αλλά και η ΣΕΚΑΠ να συνεχίσει να συνεχίσει να λειτουργεί, κρατικοποιημένη και με εργατικό έλεγχο. Αν ο (κάθε) Σαββίδης δεν θέλει, οι εργαζόμενοι μπορούν! Σε σύγκρουση με την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΣΕΒ, το πλαίσιο μνημονίων και συνολικά την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ για την υπεράσπιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των τραπεζών.

· Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των αγαθών

· Να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, καμιά θέση εργασίας να μην χαθεί.

· Απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που κλείνουν και λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου