Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Οι Κατακτήσεις Και Τα Δικαιώματα, Η Ελπίδα Για Μια Καλύτερη Ζωή Στις Μέρες Της Μεταπολίτευσης Ήρθαν Από Τους Λαϊκούς Και Εργατικούς Αγώνες

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η επέτειος της Μεταπολίτευσης έρχεται για άλλη μια φορά να θυμίσει τα αδικαίωτα αιτήματα του αντιδικτατορικού αγώνα για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, για Δημοκρατία, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Χούντα που στέρησε κάθε ελευθερία και δημοκρατικό δικαίωμα από το λαό για την περίοδο 1967-74, για να στηρίξει τα συμφέροντα και την εξουσία της άρχουσας τάξη, δεν μπόρεσε να κρατηθεί παρά τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια και τις εξορίες, τις δολοφονίες σε βάρος όσων αγωνίστηκαν εναντίον της. Οι λαϊκοί και νεολαιίστικοι αγώνες με αποκορύφωμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 άνοιξαν το δρόμο για την πτώση της Χούντας. Καταλυτική ήταν η επίδραση του άθλιου χουντικού πραξικοπήματος στην Κύπρου που άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή και την Κατοχή μέχρι σήμερα του βόρειου τμήματος του νησιού. Η τραγική αυτή εξέλιξη ήταν το αποτέλεσμα του εθνικισμού της Χούντας, αλλά και την πρόσδεσής της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-CIA.

Η πτώση της Χούντας έφερε στο προσκήνιο ένα ριζοσπαστικό λαϊκό και εργατικό κίνημα, με τη νέα γενιά της εργατικής τάξης στο επίκεντρο, που με σκληρούς αγώνες έφερε τις δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Αυτά που έχει στο στόχαστρό του το καθεστώς των μνημονίων και της Επιτροπείας που έφεραν οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ποτέ δε συμβιβάστηκε ο κόσμος του κεφαλαίου με τις κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή της Μεταπολίτευσης προσπαθούσε να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας προς τα πίσω. Με μια δημοκρατία δέσμια των συμφερόντων και ένα κοινοβούλιο αποστειρωμένο από τη φωνή και τις αγωνίες της κοινωνικής πλειοψηφίας, με τις συμμαχίες με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να εγγυούνται την πρωτοκαθεδρία των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει αυτό το δρόμο, όπως δείχνουν η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, η ασυδοσία της εργοδοσίας και του κεφαλαίου, οι καταδίκες αγωνιστών και η άδικη φυλάκιση της Ηριάννας και του Περικλή, η ανοχή στην εγκληματική δράση του φασισμού. Το δείχνουν η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, αλλά και το τσαλαπάτημα της λαϊκής βούλησης που στις 5.7.2015 είπε ΟΧΙ με 62% στο τρίτο μνημόνιο που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψαν.

Ο αγώνας συνεχίζεται πιο αποφασιστικά. Οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα, η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στις μέρες της Μεταπολίτευσης ήρθαν από τους μαχητικούς λαϊκούς και εργατικούς αγώνες και σε αυτό το δρόμο βρίσκεται η διέξοδος. Για την απελευθέρωση από χρέος, μνημόνιο, ευρώ και ΕΕ, για μια ζωή αξιοβίωτη, για μια κοινωνία που θα έχουν τον πλούτο και την εξουσία οι εργαζόμενοι. Για την αντικαπιταλιστική ανατροπή που θα εξασφαλίσει αυτήν την προοπτική και θα εμποδίσει το πισωγύρισμα από έναν τέτοιο δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου