Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Απόφαση Του Κεντρικού Συντονιστικού Της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης (27/6/2017)

Συνεδρίασε το ΚΣ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης την Τρίτη 27/6 και συζήτησε πάνω στις πολιτικές εξελίξεις και τον προγραμματισμό δράσης. Στη σημερινή φάση των πολιτικών εξελίξεων γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το βασικό χαρτί της άρχουσας τάξης για την υλοποίηση του μνημονιακού πλαισίου που διαμορφώνεται με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Αυτό δείχνει η νέα συμφωνία-«τέταρτο μνημόνιο», αλλά και όλα τα μέτρα που έρχονται να μονιμοποιήσουν το καθεστώς των μνημονίων κα της επιτροπείας σε βάθος δεκαετιών. Η ΝΔ και η φιλοΕΕ αντιπολίτευση ουσιαστικά στηρίζουν και πλειοδοτούν σε αυτή την κατεύθυνση. Ειδικού τύπου στήριξη προσφέρει στον προσανατολισμό της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής ο φασισμός και η εγκληματική δράση της ΧΑ που ζητάει εμφύλιο των φτωχών με σημαία τον αντικομμουνισμό, το ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, αλλά και την άμεση υπεράσπιση επιχειρηματικών συμφερόντων, εφοπλιστικών κ.ά.


 Στο άμεσο διάστημα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει την υλοποίηση των 113 προαπαιτουμένων της 3ης αξιολόγησης με μια σειρά από σκληρά μέτρα, αλλά και τη δυναμική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, μέσα από αντιδραστικούς άξονες με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, σε ρόλο «καλού στρατιώτη».

Το προηγούμενο διάστημα είχαμε σημαντικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες και μαχητικούς αγώνες που δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε για να ανασυγκροτηθεί το λαϊκό και εργατικό κίνημα. Οι κινητοποιήσεις ενάντια στη συμφωνία κυβέρνησης-ΕΕ που ψηφίστηκε στις 18 Μάη, η μαζική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση ενάντια στη σύνοδο του αντιδραστικού άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που οργανώθηκε από τη μαχόμενη Αριστερά και τις παλαιστινιακές οργανώσεις στις 15/6, οι κινητοποιήσεις για την κυριακάτικη αργία και τα δικαιώματα στον επισιτισμό, για τις αντιδραστικές εξελίξεις στην τεχνική εκπαίδευση. Πετυχημένες ήταν οι κινητοποιήσεις για την αλληλεγγύη στον Τ. Θεοφίλου και την Ηριάννα και την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά και η αντιφασιστική συγκέντρωση ενάντια στη φιέστα της ΧΑ στις 25/6 που τελικά απέτυχε. 

Ειδική σημασία έχει ο αγώνας των συμβασιούχων στους δήμους για τα δεδουλευμένα και το δικαίωμα στην εργασία. Παρά την αναστολή της απεργίας από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η μάχη για τη μετατροπή της σχέσης εργασίας σε αορίστου χρόνου συνεχίζεται, με κρίσιμη τη συμβολή των Αγωνιστικών Κινήσεων-Συσπειρώσεων (Παρεμβάσεων), ενώ η συγκρότηση του διάχυτου δυναμικού που στηρίζει αυτή τη γραμμή στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να έχει τη στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εμβληματικός είναι ο αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας-περιουσίας που με την πρωτοβουλία του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, λειτουργεί σαν έμπρακτη απάντηση στην ηττοπάθεια, δείχνει την αποτελεσματικότητα των αγώνων και δίνει αγωνιστική αυτοπεποίθηση. Κυβέρνηση-τράπεζες και τρόικα προχωρούν επιθετικά στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που περιέχονται στα 113 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης. 

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει διώξεις αγωνιστών, με την παράλληλη προτροπή στους συμβολαιογράφους να καταγράφουν όσους συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει σταθερά το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς και υιοθετεί τον προγραμματισμό της συνέλευσης του Συντονισμού Συλλογικοτήτων. Σημαντική ήταν η αλληλεγγύη με τη συμβολή και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μια σειρά από δίκες που αφορούν αγώνες (φούρνος του Λάμπρου, διαδηλωτές Μ.Ν.-Γ.Ν.). Θετικά αποτιμάται η παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο πετυχημένο 20ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στο άμεσο διάστημα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες του φοιτητικού κινήματος, αλλά και της ΔεΕΕξόδου ενάντια στην αναγόρευση του Γιούνκερ σε επίτιμου διδάκτορα της νομικής του ΑΠΘ, σε άθλια και δουλοπρεπή εκδήλωση δικαίωσης των μνημονίων στο πρόσωπο του επικεφαλής της ευρωγραφειοκρατίας

Το ΚΣ καλεί τις επόμενες μέρες τις τοπικές και κλαδικές επιτροπές να προχωρήσουν σε συνελεύσεις για να συζητηθεί αυτό το άμεσο πλαίσιο δράσης, καθώς και τα εισηγητικά κείμενα και το υλικό του διάλογου του πρόσφατου ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σε νέα συνεδρίαση του ΚΣ θα συζητηθεί σε πρώτο επίπεδο η συμβολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κινητοποίηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ και η υλοποίηση των αποφάσεων για συνδικαλιστική γραμματεία και γραμματεία νεολαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου