Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Απόφαση ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΥΑ 24.11.2017

1. Η ερχόμενη περίοδος σφραγίζεται από μια σειρά κρίσιμες μάχες ενάντια στην επιτάχυνση της κυβερνητικής επίθεσης για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Η επιστροφή των «θεσμών» σηματοδοτεί την τελική ευθεία για την επιβολή των υπεραντιδραστικών μέτρων για την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, του μαζικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της εκποίησης της λαϊκής περιουσίας  μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, της διαιώνισης της λιτότητας, της κλιμάκωσης του αυταρχισμού.

Για τον λόγο αυτό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ιεραρχεί σαν πρώτο ζήτημα για το επόμενο χρονικό διάστημα  την ανάπτυξη της πάλης ενάντια στην τρίτη αξιολόγηση, την υπεράσπιση των κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων στα μέτωπα που ανοίγονται.

Στην κατεύθυνση αυτή:
 • Θα πρωτοστατήσει στην προετοιμασία και επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη,  με έκδοση υλικού, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους και γειτονιές, ώστε η πανεργατική απεργία να έχει ουσιαστική συνέχεια και κλιμάκωση. 
 • Θα δώσει έμφαση στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, ειδικά τώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεκινήσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και αντιμετωπίζει το κίνημα ενάντια σε αυτούς με πρωτοφανή καταστολή.
 • Θα στηρίξει όλες τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων και τις κινητοποιήσεις για μόνιμες προσλήψεις, όπως η απεργία που έγινε στις 29 Νοέμβρη.
 • Θα συμβάλει, μέσα από την αναβαθμισμένη λειτουργία της συνδικαλιστικής γραμματείας, στην στήριξη και τον συντονισμό όλων των πρωτοβουλιών των μελών μας που ξεδιπλώνονται σε μια σειρά χώρους και κλάδους.

2. Το έγκλημα στην Μάνδρα αποτελεί την τραγική επιβεβαίωση του τύπου της «ανάπτυξης» που οδήγησε την φτωχογειτονιά αυτή και μαζί της όλη την εργατική τάξη να  θρηνεί 23 νεκρούς. Πρόκειται  για:
 •  την ανάπτυξη του καπιταλισμού που  διαχρονικά βάζει πάνω από όλα τα μεγάλα συμφέροντα, που οδήγησε στην καταπάτηση της γης, στο κάψιμο των δασών, στην κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Που οδηγεί  στο κλείσιμο και το μπάζωμα των ρεμάτων, με την άμεση ευθύνη των επιχειρηματιών, των δήμων, των περιφερειών και όλου του κρατικού μηχανισμού.  
 • για τις εγκληματικές ευθύνες της  κυβέρνησης και της Περιφέρειας  Αττικής που αφήνει  την κατάσταση ως έχει, χωρίς την απαραίτητη συνολική αντιπλημμυρική προστασία στην Αττική, την ίδια στιγμή  που γεμίζει το «επενδυτικό πρόγραμμα» της  περιφέρειας  με δεκάδες εκατομμύρια για το δήθεν αντιπλημμυρικό στο Φάληρο (που δεν είναι παρά το σχέδιο του Νιάρχου), τα γήπεδα του κάθε Μελισσανίδη κλπ.
 • για την εγκληματική πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ που οδηγεί σε απόσυρση  από την συνολική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης της αντιπλημμυρικής προστασίας με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό ανά δήμο και  φορέα πράγμα που οδηγεί στην αποσπασματικότητα και την αναποτελεσματικότητα των έργων.
 • για την διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες των ΟΤΑ, στο ΕΣΥ, στα σχολεία, στις υπηρεσίες πρόνοιας και κοινής ωφέλειας κλπ  που καθιστούν πολύ δύσκολη την αποκατάσταση της καταστροφής στην περιοχή, τη συντήρηση του κοινωνικού εξοπλισμού, των φρεατίων κα.
 • πρόκειται  για εκείνες τις αντιλήψεις και πρακτικές που θέλουν τα «αντιπλημμυρικά έργα» να κλείνουν αντί να ανοίγουν τα ρέματα, να τα γεμίζουν μπετά, τελικά σε πολλές περιπτώσεις να  μεγεθύνουν τους κινδύνους.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παλέψει μαζί με τους κατοίκους της περιοχής για πλήρη αποζημίωση. Για να ξαναφτιάξουν οι άνθρωποι τις ζωές τους και να επουλώσουν τις πληγές τους χωρίς να χρεωθούν για μια ζωή με δάνεια. Συνδέοντας τα άμεσα αιτήματα του κόσμου με το αντικαπιταλιστικό της πρόγραμμα, διεκδικώντας λεφτά για τις εργατογειτονιές και όχι για τους τραπεζίτες και την αποπληρωμή του χρέους.
Συγκροτείται ομάδα της ΚΣΕ που θα παρακολουθεί το συγκριμένο ζήτημα.

3. Μαζί με τις μάχες ενάντια στην τρίτη αξιολόγηση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πρωτοστατήσει στη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες.
 • Ενάντια στη φρίκη του δουλοπάζαρου μεταναστών στη Λιβύη και του εγκλωβισμού των προσφύγων στη Μόρια της Μυτιλήνης και στα άλλα στρατόπεδα του Αιγαίου, απαιτούμε ανοιχτά σύνορα, κατάργηση των ρατσιστικών συμφωνιών ΕΕ με Τουρκία και Λιβύη, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ελεύθερη μετακίνηση όλων, να κλείσει η βάση της Σούδας στην οποία εκπαιδεύεται το λιμενικό της Λιβύης.
 • Η δίκη της ναζιστικής συμμορίας της ΧΑ μπαίνει στην κρίσιμη φάση εξέτασης των μαρτύρων της Πολιτικής Αγωγής. Θα χρειαστεί μαζική δράση μέσα κι έξω από τα δικαστήρια για να τσακίσουμε τους φασίστες παντού και να επιβάλουμε την ισόβια καταδίκη τους.
 • Η διεθνής μέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και το φασισμό στις 17 Μάρτη 2018 θα είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός για όλες αυτές τις μάχες. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για μια ενωτική στιβαρή παρουσία του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος.

4. Η 4η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ φιλοδοξούμε να είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός για όλη τη μαχόμενη Αριστερά και προφανώς για όλα τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η ΚΣΕ συζήτησε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία της και αποφάσισε ότι από την ερχόμενη βδομάδα ξεκινάει η συζήτηση τόσο για την οργανωτική συγκρότηση και λειτουργία όσο και για το Σχέδιο Θέσεων με στόχο αυτό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και να ανοίξει ένα δίμηνο συνελεύσεων και εκδηλώσεων όλων των επιτροπών της.

5. Σχετικά με το τριήμερο του Πολυτεχνείου Το τριήμερο του Πολυτεχνείου και κυρίως η πορεία της Παρασκευής έδωσε την αφορμή για να διαδηλώσουν για μια ακόμα φορά χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και την ιμπεριαλιστική κλιμάκωση των πολέμων.

Απέδειξε ότι μπορεί να αντιστέκεται στις επιθέσεις, την φθορά, τις προβοκάτσιες.
Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο τριήμερο του πολυτεχνείου στην Αθήνα με την κατάληψη του χώρου από αυτοαποκαλούμενες αναρχικές ομάδες  τυφλής βίας έχουν πολύ μεγάλη  σημασία.

Η απόπειρα διάλυσης του γιορτασμού της εξέγερσης του Νοέμβρη του ’73 από ομάδα αντιεξουσιαστών αντικειμενικά διευκολύνει το έργο της κυβέρνησης, των πάγιων στοχεύσεων κάθε εξουσίας και κάθε μηχανισμού κρατικής και παρακρατικής βίας που θέλουν να καταργήσουν τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου ή να τον καταντήσουν μνημόσυνο ή «συγκρουσιακή» καρικατούρα, απομονωμένο από τα κινήματα και την έμπνευση της μαζικής ταξικής σύγκρουσης στη βάση της υπεράσπισης των κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων. Έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της νέας όξυνσης της επίθεσης, ενόψει της «τρίτης αξιολόγησης» και της επικίνδυνης υποταγής στην πολιτική του ιμπεριαλισμού, μετά και την επίσκεψη Τσίπρα σε Τραμπ.

Η δράση των ομάδων αυτών δεν έχει καμία σχέση με την ταξική πάλη και τους λαϊκούς αγώνες. Αντιθέτως, δρουν αντικειμενικά υπέρ των σχεδιασμών των πιο σκοτεινών πολιτικών κύκλων για την «εκκαθάριση» των Εξαρχείων από τους κατοίκους και τις συλλογικότητες που δρουν εκεί και την παράδοσή τους στο μεγάλο κεφάλαιο, δρουν αντικειμενικά υπέρ της νομιμοποίησης της καταστολής και δυσφημούν τις ιδέες και τις πρακτικές του μαχόμενου κινήματος.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατήγγειλε το όργιο αστυνομικής βίας που ακολούθησε την πορεία της 17ης Νοέμβρη με τις διμοιρίες να χτυπούν απρόκλητα άγρια τους διαδηλωτές με αποτέλεσμα 9 τραυματίες και δεκάδες συλλήψεις. Την πλήρη ευθύνη για την επίθεση αυτή έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, και εντάσσεται στον σχεδιασμό της για διάλυση του γιορτασμού της εξέγερσης του Νοέμβρη.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάλεψε από την πρώτη στιγμή για «ανοιχτό, αντικυβερνητικό, αντιιμπεριαλιστικό Πολυτεχνείο». Συνέβαλε αποφασιστικά με πολιτικούς και μαζικούς όρους (κάλεσμα σε πορείες και εκδηλώσεις, κοινές δηλώσεις πολιτικών οργανώσεων της αριστεράς κλπ) στην πολιτική απομόνωση των ομάδων αυτών πράγμα που αποτέλεσε τον αποφασιστικό παράγοντα για το άνοιγμα τελικά του χώρου.  Πιστεύουμε ότι αυτός ήταν και ο μόνος δρόμος για να ανοίξει το Πολυτεχνείο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου