Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Να Συγκρουστούμε Με Την ΕΕ Των Μνημονίων Και Του Ρατσισμού

Φρέσκος από τους πανηγυρισμούς στο Ζάππειο, ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου κυριαρχεί το θέμα του κλεισίματος των συνόρων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Έτσι, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι μνημόνια και ρατσισμός πάνε χέρι-χέρι στην Ευρώπη-Φρούριο.

Το κορυφαίο παράδειγμα αυτή τη στιγμή είναι η Ιταλία. Εκεί, όταν σχηματιζόταν η συγκυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων με την ακροδεξιά Λέγκα, τα επιτελεία της ΕΕ έδειξαν χειροπιαστά τις προτεραιότητές τους.

Απέναντι στις υποσχέσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης ότι θα παραβιάσει τη σκληρή λιτότητα που επιβάλουν οι κανονισμοί της Ευρωζώνης, οι “θεσμοί” της ΕΕ έριξαν κεραυνούς. Ενώ απέναντι στα ρατσιστικά μέτρα αποκλεισμού των προσφύγων από τα ιταλικά λιμάνια έτρεξαν να προσφέρουν πανευρωπαϊκή πολιτική αποκλεισμού.

Πιέσεις

Συγκεκριμένα, το νέο ιταλικό κυβερνητικό πρόγραμμα έλεγε ότι θα ξοδέψει 100 δις ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για δημόσιες επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Η απάντηση ήταν πανικός στις αγορές, πιέσεις στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας να απορρίψει τον αρμόδιο υπουργό και δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ ότι οι Ιταλοί πρέπει να μάθουν να ψηφίζουν σωστά.

Αντίθετα, τώρα που ο ηγέτης της Λέγκας Σαλβίνι επιμένει να κρατάει κλειστά τα ιταλικά λιμάνια για τους πρόσφυγες, η Σύνοδος της ΕΕ μελετάει σχέδια και προτάσεις για να “ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές”.

Εδώ εντάσσεται και η ελληνική περίπτωση. Περίσσεψαν οι ευρωπαϊκοί έπαινοι για την απόφαση Τσίπρα-Τσακαλώτου να δεσμευτούν σε ένα πρόγραμμα πληρωμών του χρέους που διαιωνίζει τις αντεργατικές επιθέσεις με περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις και θηριώδη “πρωτογενή πλεονάσματα”. Και το αντάλλαγμα ποιο είναι; Νέες απαιτήσεις για σφράγισμα των συνόρων και επιτάχυνση των απελάσεων.

Ο Τσίπρας που καμάρωνε δίπλα στον Πάπα στη Λέσβο για την ανθρωπιά του κόσμου που αγκάλιασε τους πρόσφυγες, τώρα στέκεται δίπλα στον Σαλβίνι που θέλει να απελάσει ακόμη και τους Ρομά που γεννήθηκαν στο Μιλάνο ή στη Ρώμη. Ο Μητσοτάκης είναι αρχηγός σε ένα κόμμα που είναι γεμάτο από “Σαλβίνι” και βέβαια δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε κεραία από το πρόγραμμα που συμφώνησε ο Τσακαλώτος με τους ¨θεσμούς της ΕΕ.

Είναι υπόθεση της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος να οργανώσουμε την απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις. Έχοντας σαν αφετηρία ότι δεν δεσμευόμαστε από τις χυδαίες αποφάσεις της ΕΕ των μνημονίων και του ρατσισμού. Τις καταπατούμε και οργανώνουμε την αντίσταση.
Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου