Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

ΟΚΔΕ Να Σταματήσει Η Διαδικασία Έκδοσης Του Τούρκου Αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά

Με μία άδικη και προκλητική απόφαση ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την έκδοση του αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία. Τεράστια εντύπωση προκαλεί  το γεγονός ότι το ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο στο πρόσφατο παρελθόν έχει απορρίψει ανάλογα αιτήματα βασιζόμενο στο ότι οι κατηγορούμενοι αποκλείεται να έχουν μία «δίκαιη δίκη» στην Τουρκία και στο ότι κινδυνεύει άμεσα η σωματική τους ακεραιότητα και η ίδια τους η ζωή. Άραγε τι άλλαξε μέσα σε διάστημα λίγων ημερών; Έπαψε αν είναι η Τουρκία μια χώρα που δεν τηρούνται στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες;  Έπαψε η Τουρκία να έχει εκατοντάδες καταδίκες για βασανιστήρια και παραβιάσεις του δικαιώματος στη ζωή και σε «δίκαιη δίκη»; Προφανώς και όχι. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κρύβεται πίσω από την «ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» αλλά είναι γεγονός ότι στο παρασκήνιο πιέζει για την έκδοση όλων των εκζητούμενων από την Τουρκία. Αυτό αποδεικνύουν οι σκευωρίες της αντιτρομοκρατικής για τη σύλληψη Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών, οι αιτήσεις αναίρεσης για την παροχή ασύλου στους Τούρκους στρατιωτικούς κ.α


Ο Καγιά, 45 ετών, δημοσιογράφος και συγγραφέας, είναι γνωστός από τα φοιτητικά του χρόνια για την αγωνιστική του δράση ενάντια στο αυταρχικό τουρκικό καθεστώς και υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων. Στην Τουρκία καταζητείται ως «τρομοκράτης».

Η πρώτη σύλληψη του Τουργκούτ Καγιά, μαζί με άλλους τρεις Τούρκους συναγωνιστές του, έγινε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015. Συνελήφθη ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο από τις ελληνικές αρχές με ένταλμα της Ιντερπόλ για να επιστρέψει ο Καγιά στην Τουρκία να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Στην Τουρκία έχει υποστεί πολλές φορές διώξεις και συλλήψεις ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε βασανιστήρια και σε κράτηση σε φυλακές τύπου F (λευκά κελιά)

Μετά από την δεύτερη σύλληψή του στην Ελλάδα και ενώ ο Καγιά έχει αιτηθεί πολιτικού ασύλου καθώς στην Τουρκία κινδυνεύει η ζωή του. Το Συμβούλιο Εφετών Θράκης αποφάσισε την έκδοσή του, έπειτα το θέμα παραπέμφθηκε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος αποφάσισε οριστικά υπέρ της έκδοσης. Πλέον, το μέλλον του  βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να αναιρέσει την απόφαση.

Αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ο Καγιά ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του Τουργκούτ Καγιά, απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η διαδικασία έκδοσης και να αφεθεί ελεύθερος. Καταγγέλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν διστάζει να κάνει παζάρια και συνδιαλλαγές ακόμα και με τα πιο αντιδραστικά καθεστώτα όπως αυτό του Ερντογάν. Που έχει επαναφέρει πλήρως και οικοδομεί συστηματικά ένα Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, που χτυπά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες και προσπαθεί να παίξει το ρόλο του μισθοφόρου στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, σε συμμαχία με ότι πιο αντιδραστικό υπάρχει.

Αυτό το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης του Τσίπρα και της επικίνδυνης παρέας του πρέπει να τσακιστεί. 

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι οργανώσεις του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στον Τουργκούτ Καγιά και σε όλους τους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές που διώκονται και κινδυνεύουν να εκδοθούν στην Τουρκία.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου