Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

ΟΚΔΕ Σπάρτακος / ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2019

Μετρώντας πάνω από 10 χρόνια μνημονίων, οι εκλογές του 2019, δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές διεξάγονται σε ένα βαρύ κλίμα με τους εργαζομένους, αλλά και τα μικροαστικά στρώματα να έχουν δεχθεί απανωτά και ισχυρά χτυπήματα. Το πολιτικό φόντο δεν είναι άλλο από το «τέλος των μνημονίων», αλλά με τη συνέχιση της ίδιας, γνωστής πια, μνημονιακής πολιτικής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεκινάει την προεκλογική της εκστρατεία με κίβδηλες και μίζερες υποσχέσεις για τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα με την υπόσχεση για σταθερότητα και κερδοφορία για τα αφεντικά. Η Νέα Δημοκρατία σε ένα κρεσέντο εθνικισμού και νεοφιλελεύθερων διακηρύξεων μπαίνει κι αυτή στο κυνήγι των εκλογών, προσπαθώντας να ξανακερδίσει την υποστήριξη της αστικής τάξης, με κύρια στρατηγική τις ιδιωτικοποιήσεις, την καταστρατήγηση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν μείνει και το δόγμα της εντατικότερης «τάξης και ασφάλειας».

Οι κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στην κατάσταση αυτή είναι σήμερα πολύ κατώτερες από εκείνες που απαιτούνται, χωρίς όμως να έχουν εξαλειφθεί. Σε ένα έδαφος όπου η κοινωνική συνείδηση αλλάζει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, αυτό το κλίμα είναι απόλυτα εφικτό να αναστραφεί. Προς το παρόν, ωστόσο, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έχει μειωθεί αισθητά, οι αγώνες έχουν περιοριστεί στους θιγόμενους κάθε φορά κλάδους και έχει αναπτυχθεί ένα κλίμα μοιρολατρίας και αναμονής. Σε μια χρονιά συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, το εργατικό κίνημα έχει την ευκαιρία να ξαναβγεί στο προσκήνιο και να μην μείνει στην αναμονή της εφαρμογής των όποιων προεκλογικών υποσχέσεων. Να αφήσει πίσω του την αμηχανία που του έφερε η εκλογή ΣΥΡΙΖΑ και να μπει σε μια εποχή ανασυγκρότησης και μάχης.

Ένα ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα της αντικαπιταλιστικής αριστερά σήμερα θα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Αφενός θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της αξιοπιστίας της στα μάτια του μαζικού κινήματος, και αφετέρου θα δράσει καταλυτικά στην περαιτέρω ενίσχυσή της σαν κοινωνικό πόλο, ικανό να οργανώνει τους αγώνες σε ανεξάρτητη και ριζοσπαστική βάση και να προωθεί με συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η επιρροή και η εμβέλεια μιας ταξικά ανεξάρτητης αντικαπιταλιστικής αριστεράς που θα υπηρετεί με συνέπεια την πιο συνειδητή πτέρυγα του εργατικού κινήματος - σχέδιο το οποίο η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος όχι μόνο υπηρετεί με συνέπεια, αλλά και το θεωρεί στην ιστορική περίοδο που διανύουμε κομβικής σημασίας για την ταξική πάλη- εξαρτάται και από μια καλή παρουσία στις εκλογές και μια επιτυχημένη πολιτική καμπάνια ενόψει τους. Ως ΟΚΔΕ-Σπάρτακος λοιπόν, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, υποστηρίζουμε και στελεχώνουμε τα ψηφοδέλτια των αντικαπιταλιστικών σχημάτων με κορμό την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Οι εκλογές αυτές, πέρα από την κεντρική τους πολιτική σημασία, μας δίνουν και τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουμε ως μέσο τόσο για να αναδείξουμε τοπικά ζητήματα, όσο και για να προωθήσουμε κοινωνικούς αγώνες για την αντιμετώπισή τους.Αυτό βέβαια προϋποθέτει συνεχή τοπική παρουσία και αναγνωρισιμότητα από την τοπική κοινωνία.
Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τον υποτιθέμενο χαρακτήρα της υποτιθέμενης «τοπικής αυτοδιοίκησης», που στην ουσία είναι τοπική κρατική διοίκηση. Γνωρίζουμε τον ρόλο των δήμων και των περιφερειών ως διαμεσολαβητών των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, ως διαχειριστών ευρωπαϊκών κονδυλίων, ως μεγαλοεργοδοτών που εκμεταλλεύονται την εργασία χιλιάδων εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις, ως μηχανών επιβολής ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσωρινής απασχόλησης, ως διαχειριστών του δημόσιου χώρους με γνώμονα τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και του κράτους. Δεν θέλουμε να διαχειριστούμε τους θεσμούς αυτούς, θέλουμε να είμαστε η φωνή των κινημάτων που θα μπλοκάρει τα σχέδιά τους.
Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς έχουν ήδη τοπική παρουσία σε πολλούς δήμους. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές τα αντικαπιταλιστικά σχήματα πέτυχαν ποσοστά ψήφων πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που πετυχαίνουν οι αντίστοιχοι πολιτικοί χώροι στις βουλευτικές εκλογές, καταφέρνοντας να εκλέξουν εκπροσώπους σε πολλά δημοτικά συμβούλια. Οι καλές εκλογικές επιδόσεις των αντικαπιταλιστικών σχημάτων οφείλονται κυρίως στην παρουσία τους σε όλες τις τοπικές κινητοποιήσεις για κεντρικά και τοπικά ζητήματα, με την οποία κερδίζουν εκτίμηση πέρα από τα όρια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Για τα αντικαπιταλιστικά σχήματα, βασική αρχή, και συνάμα αναγκαιότητα για την επίλυση των προβλημάτων, είναι η άμεση κινητοποίηση των ενδιαφερόμενων και όχι η ανάθεση στους όποιους εκλεγμένους σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Εξαιρετικά σημαντικές στην παρούσα φάση είναι οι διαδικασίες δημιουργίας αντικαπιταλιστικών δημοτικών κινήσεων σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν. Η επιτυχία βέβαια αυτών των εγχειρημάτων είναι πολυδιάστατη και εξαρτάται από βασικούς παράγοντες, όπως οι ακόλουθοι: θα μπορέσουν να συνδέσουν τα τοπικά ζητήματα με τα γενικότερα προβλήματα, μέσα από μια αντικαπιταλιστική πάντα λογική,και να μην αναλωθούν απλώς στην προπαγάνδα; Θα συμμετέχουν ενεργά στους τοπικούς αγώνες, κερδίζοντας την αναγνώριση, χωρίς να αφήνουν κανένα περιθώριο να θεωρηθεί ότι λειτουργούν με απώτερο σκοπό πιθανά πολιτικά οφέλη;
Στην προσπάθεια ανάπτυξής τοπικών κινημάτων, είναι απαραίτητη η συνεργασία με ολόκληρη την αριστερά και τις δυνάμεις του εργατικού κινήματος στον δρόμο, πάνω σε συγκεκριμένους κινηματικούς στόχους. Το παράδειγμα άλλωστε το έχουν ήδη δώσει πολλές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό θα πρέπει να συνδυάζεται με την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία, και με την ασυμβίβαστη κριτική μας απέναντι στη γραφειοκρατική πολιτική του ΚΚΕ και τον ρεφορμισμό της ΛΑΕ. Η πολιτική, οι θέσεις και η φυσιογνωμία της ΛΑΕ και του ΚΚΕ, όπως και μικρότερων οργανώσεων με διαχειριστικό και ρεφορμιστικό χαρακτήρα, δεν συνηγορεί υπέρ της εκλογικής και πολιτικής συνεργασίας των αντικαπιταλιστικών σχημάτων μαζί τους. Άλλωστε, με την εξαίρεση επιμέρους μέτρων που έχουν όμως μικρή επίδραση στη ζωή των εργαζομένων και της καταπιεσμένης πλειοψηφίας, η εμπειρία από τις δημοτικές αρχές της ΛΑΕ και του ΚΚΕ δείχνει στην πράξη την απροθυμία τους να έρθουν σε ρήξη με το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής διοίκησης (υλοποίηση μνημονιακών προϋπολογισμών, εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, συνδιαλλαγή με ιδιωτικά συμφέροντα, κυρίαρχα μοντέλα αστικών αναπλάσεων).

6 σημεία για τα συμμετοχή της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος σε δημοτικά και περιφερειακά σχήματα
·         
 Τα σχήματα στα οποία συμμετέχουμε είναι αντικαπιταλιστικά και όχι σχήματα της παναριστεράς, με ασαφή χαρακτήρα και αρχές, τα οποία έχει αποδειχτεί από την πρόσφατη εμπειρία ότι οδηγούνται στην κατάρρευση υπό το βάρος των αντιφάσεων σε κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της εμπλοκής στη διαχείριση των δήμων. Αυτό σημαίνει ότι απαντάνε τόσο στα τοπικά, όσο και στα κεντρικά ζητήματα με τα ίδια πολιτικά κριτήρια. Είναι σχήματα που λειτουργούν με τη λογική της κινητοποίησης και όχι της ανάθεσης. Παρεμβαίνουν στα δημοτικά συμβούλια για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και της καταπιεζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας και για να μπλοκάρουν αποφάσεις που θα χειροτερέψουν την ζωή της.
·         Οι αποφάσεις τους δεν προκύπτουν από συνεννοήσεις παραγόντων, αλλά από συνελεύσεις στις οποίες συζητάνε και αποφασίζουν όλα τα μέλη. Λειτουργούν με σύνθεση, χωρίς να απομονώνουν τεχνικά τις μειοψηφίες. Δεν αποφασίζουν με τετελεσμένα, αλλά συζητάνε και αποφασίζουν με την συμμετοχή όλων.
·         Οι σύμβουλοι που εκλέγονται είναι ανακλητοί και δεν απηχούν τις προσωπικές τους απόψεις, αλλά τις απόψεις του σχήματος. Σε περίπτωση που η συνέλευση θεωρήσει ότι οι εκλεγμένοι δεν εκφράζουν τις αποφασισμένες θέσεις, τότε οι τελευταίοι ανακαλούνται από τη θέση τους και αντικαθίστανται από όποιον/α αποφασίσει η συνέλευση. Και πέραν τούτου, η εναλλαγή πρέπει να αποτελεί κουλτούρα για τα σχήματα, όχι στη βάση των σταυρών, αλλά της έκφρασης του πλουραλισμού και της δημοκρατίας.
·         Τα σχήματα μας είναι αντιδιαχειριστικά και όχι απλά μαχητικά. Δεν μπορούν να ψηφίζουν ελαστικές μορφές εργασίας, ούτε μια καλύτερη διαχείριση του δήμου που αφήνει άθικτους τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν συμμεριζόμαστε την λογική της «αριστερής διαχείρισης». Για εμάς αυτή είναι η καλύτερη συνταγή ενσωμάτωσης και αποτυχίας του κινήματος. Δεν υπάρχει τίποτα προοδευτικό στους δημοτικούς προϋπολογισμούς, ούτε στο ποια θα είναι τα κριτήρια για την ένταξη κάποιου στη λίστα του κοινωνικού παντοπωλείου.
·         Στον δεύτερο γύρο δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για οποιαδήποτε στήριξη. Δεν επιλέγουμε το μικρότερο κακό. Εξετάζουμε την στήριξη υποψηφίων της ρεφορμιστικής αριστεράς (ΚΚΕ,ΛΑΕ) με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα και συνθήκες. Με κανέναν τρόπο, όμως, δεν στηρίζουμε υποψηφίους του μνημονιακού στρατοπέδου.
·         Τα σχήματά μας είναι αντιφασιστικά και αντιεθνικιστικά. Δεν φοβούνται να είναι το αντίπαλο δέος των φασιστών. Βρίσκονται πάντα στο δρόμο και απαντάνε στα ζητήματα της περιόδου. Παρεμβαίνουν στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές ενάντια στις εθνικιστικές καταλήψεις με διεθνιστικό περιεχόμενο και δεν μπαίνουν σε θολές πατριωτικές συμμαχίες.

Με βάση τα παραπάνω η παρέμβαση μας στις επόμενες δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές έχει τους παρακάτω άξονες :
·     
    Καταψήφιση παντού και σε όλους τους γύρους των παρατάξεων που συνδέονται με μνημονιακές πολιτικές  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, τους φασίστες της ΧΑ και οποιοδήποτε είδους αστικό, φιλελεύθερο ή/και ακροδεξιό μόρφωμα.
·         Συμμετοχή και υποστήριξη των ψηφοδελτίων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και στις 2 κάλπες.
·         Ιδιαίτερη προσπάθεια για την ανάπτυξη ή και ίδρυση (όπου δεν υπάρχουν) αντικαπιταλιστικών δημοτικών κινήσεων.
·         Όπου δεν υπάρχει αντικαπιταλιστικό ψηφοδέλτιο, αλλά και στον β΄ γύρο των εκλογών, μπορούμε να στηρίξουμε κριτικά ψηφοδέλτια της ρεφορμιστικής αριστεράς, με κριτήριο την αποτύπωση ταξικών συσχετισμών, χωρίς αυταπάτες για τη λογική των «αριστερών δημάρχων», αλλά και με αυστηρές προϋποθέσεις :καμία στήριξη σε πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στη διαχείριση, είτε με τη σοσιαλδημοκρατία είτε με την αριστερά ∙καμία στήριξη σε ψηφοδέλτια της αριστεράς με τη συνεργασία ή με τη συμμετοχή μνημονιακών και αστικών δυνάμεων. Όπου, δεν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ρίχνουμε λευκό ή άκυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου