Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Χαιρετισμός Tης ΟΕΝ Στην Εκδήλωση Τιμής Των 3 Ηρώων ΕΠΟΝιτών Υπερασπιστών Του Κάστρου Του Υμηττού

Σήμερα τιμούμε τους 3 μαχητές του Κάστρου. Η επτάωρη μάχη με 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες στο μικρό αυτό σπίτι που ονομάστηκε κάστρο του Υμηττού, αποτελεί σύμβολο αντιφασιστικού αγώνα και αντίστασης.

Η ηρωική θυσία των 3 ΕΠΟΝιτών, του Δημήτρη Αυγέρη, του Κώστα Φωλτόπουλου και του Θάνου Κιοκμενίδη στις 28 Απρίλη του 1944 που έπεσαν υπερασπίζοντας το σπίτι με τον οπλισμό του ΕΛΑΣ εδώ στον Υμηττό, αποτελεί βαριά παρακαταθήκη και ευθύνη για τους σημερινούς αγωνιστές.
Μετά από επτά ώρες μάχης ο 17χρονος Κώστας Φωλτόπουλος έπεσε από ριπή ενός πολυβόλου και το σπίτι άρχισε να τυλίγεται στις φλόγες. Ο Θάνος Κιοκμενίδης σκοτώνεται.

Ο Δημήτρης Αυγέρης μένει μόνος και υπερασπίζεται το σπίτι ανυποχώρητα, για ώρες. Χρειάστηκε να ρίξουν καπνογόνα οι Γερμανοί για να τον αναγκάσουν να βγει.
Βγαίνοντας βροντοφωνάζει: «Σας νικήσαμε, τέρατα!»


Οι 3 ΕΠΟΝίτες με τη θυσία τους πράγματι νίκησαν τα τέρατα.  Έπεσαν δίπλα στην τάξη τους, μαχόμενοι για την τάξη τους, έτσι η θυσία τους δεν ήταν ήττα αλλά πρόκληση για το λαό της Αθήνας να διεκδικήσει την τελική νίκη. Κι η ιστορία τους δικαίωσε, ας μη ξεχνάμε ότι η θυσία τους έγινε τον Απρίλη του 1944 λίγους μήνες πριν τα δεκεμβριανά και την απελευθέρωση από τους ναζί.

Δεν ήταν στιγμή της ήττας η θυσία των τριών ΕΠΟΝιτών, ούτε η θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή λίγες μέρες μετά.
Η στιγμής της ήττας ήταν η πολιτική λιγοψυχία μπροστά στην μάχη από την ηγεσία της αντίστασης που μας κόστισε την ήττα στα δεκεμβριανά και οδήγησε στη Βάρκιζα. Η λιγοψυχία που έδωσε την εξουσία στον ταξικό αντίπαλο και χαντάκωσε την επανάσταση του λαού μας.
Η θυσία τους εμπεριέχει το μεγαλύτερο μάθημα που πρέπει να πάρουμε εμείς σήμερα. Το ίδιο το μάθημα της αντίστασης.

Να μη δείξουμε λιγοψυχία μπροστά στη μάχη.
Όλοι οι αγωνιστές έχουμε ευθύνη για τη μάχη της εποχής μας. Τέλος σε όλες τις Βάρκιζες όπως λέει το σύνθημα του Δεκέμβρη.
Αν αυτό το μάθημα δε το πάρουμε η θυσία τους πήγε στο βρόντο.

Σύντροφοι και φίλοι,

Σήμερα λίγο πριν από το δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών όπου υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εκλεγεί η νέο-φασίστρια Λεπέν, τα πράγματα δεν επιτρέπουν επανάπαυση.
Η ακροδεξιά και το ρεύμα του εθνικισμού στην Ευρώπη φουντώνουν στο έδαφος της αδιέξοδης κρίσης της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι πολεμικές κραυγές στη μέση ανατολή και αλλού, η προεδρία του Τραμπ στις ΗΠΑ όχι μόνο δεν εξομαλύνει την κατάσταση αλλά την οξύνει.  Μαζί και εξαιτίας του πολέμου πληθαίνουν τα προσφυγικά καραβάνια ανθρώπων που ψάχνουν ανάσα ζωής μέσα στην παράνοια, για να αντικρίσουν την κρίση, την ανεργία και το ρατσισμό στην Ευρώπη.  Η ΕΕ των τοκογλύφων δανειστών, των φασιστών και των πολεμοκάπηλων ακριβώς επειδή καταρρέει είναι πιο επικίνδυνη ποτέ, πρέπει να ανατραπεί για άλλη σοσιαλιστική διεθνοποίηση της Ευρώπης.

Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής κυκλοφορούν ελεύθεροι κι ο φασίστας-δολοφόνος Ρουπακιάς που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα έχει αποφυλακιστεί. Πρέπει να φράξουμε το δρόμο στις ακροδεξιές και φασιστικές φωνές και να παλέψουμε ενάντια στον αγριανθρωπισμό τους και το φασιστικό δηλητήριο.
72 χρόνια μετά από την μάχη στο κάστρο του Υμηττού, είναι πάλι ώρα για μάχη,  όχι για μεμψιμοιρία.

Στα χνάρια των 3 ΕΠΟΝιτών που δεν πάλευαν μόνο για την εξόντωση του φασισμού αλλά για τη συνολική χειραφέτηση από όλα τα δεσμά το σύνθημα μας να είναι καμιά αναμονή- κανένας συμβιβασμός με τη σημερινή εξαθλίωση.
Η νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι συνέχεια ενός πολέμου που μαίνεται στις πλάτες μας εδώ και αρκετά χρόνια. Πέρυσι ακριβώς την ίδια εποχή η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο-έκτρωμα για τη διάλυση του ασφαλιστικού και τον μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών, τον εφιάλτη δίχως τέλος.

Σήμερα τα κυβερνητικά κανόνια βαράνε εκ νέου με νέες περικοπές στις συντάξεις, με φορολεηλασία, με ξήλωμα των εργατικών δικαιωμάτων, με ξεπούλημα της ΔΕΗ κι όλων των ΔΕΚΟ.

 Έχουν το θράσος να μιλάνε για αντίμετρα που κάπως θα ανακουφίσουν την κατάσταση, είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να μιλήσουν και για έξοδο στις αγορές, ένα νέο success story.  Στη βουλή παίζουν χωρίς αντίπαλο, ποιος μπορεί να δώσει διέξοδο στην κοινωνική δυσαρέσκεια που συσσωρεύεται εδώ και δύο χρόνια;

Η αντιπολίτευση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνοι και θα ψηφίσουν στη βουλή  τα νέα μέτρα όπως ψήφισαν και τα τρία προηγούμενα καμία διέξοδος δε μπορεί να δοθεί στους διαδρόμους της βουλής και από κανένα ξεπεσμένο κόμμα του αστικού κοινοβουλίου. Η κρίση που βιώνουμε, η κρίση που βιώνει ολόκληρος ο κόσμος είναι και πολιτική κρίση, κρίση εξουσίας.
Η ίδια η κυβέρνηση συνδέει την ψήφιση και την εφαρμογή των νέων μέτρων με την παραμονή της στην κυβερνητική θέση. Η πάλη ενάντια στα μέτρα και τα μνημόνια είναι μάχη για την ανατροπή της κυβέρνησης αλλιώς δε μπορεί να υφίσταται.

Είναι ώρα να φτιάξουμε τα δικά μας κάστρα αντίστασης ενάντια στην κυβέρνηση, τα νέα μέτρα, τους πολέμους, την ανεργία και την εξαθλίωση χωρίς τέλος.

Με την συνένωση όλων των αγώνων για δουλειά-υγεία-παιδεία-στέγη και τροφή για όλους όσους είναι άνεργοι, όσους ζουν από τη δουλειά τους και δεν είναι "αξιωματικοί" των αφεντικών, όλους ανεξάρτητα από εθνικότητα ή φύλλο μέσα σε κάθε εργατικό χώρο και γειτονία μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Με στόχο όχι μόνο την επιτυχία της απεργίας στις 12/5, αλλά πολύ περισσότερο τη συνέχεια.

Από την ίδια την πολιτική κατάσταση όμως φαίνεται ότι δεν αρκεί από μόνη της η μαχητικότητα όσο κι αν είναι αναγκαία. Με τη δεδομένη πολιτική κρίση και αδυναμία,  γεννιέται το ερώτημα όχι απλώς για ένα άλλο κόμμα που θα διαδεχθεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά για μια άλλη τάξη. Για αυτό λέμε ανατροπή της κυβέρνησης από τα κάτω και τα αριστερά. με στόχο  μια επαναστατική εναλλακτική εξουσίας από μεριάς της εργατικής τάξης και των φτωχών στρωμάτων.

 Καμία συναίνεση και συμβιβασμό με αυτούς που θέλουν να μας εξοντώσουν, να παλέψουμε για την ανατροπή τους μέσα από τα δικά μας κάστρα αντίστασης σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργατικό χώρο.
Να παλέψουμε ενάντια στο φασισμό και στο ίδιο το σύστημα που τον γεννά! Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες! Κάτω ο πόλεμος!
Να τιμήσουμε τους ήρωες του κάστρου, δίνοντας τη δική μας μάχη, σπάζοντας τα δεσμά μας, παίρνοντας τη ζωή στα χέρια μας.

Ας διδαχτούμε από την εμπειρία των τριών ΕΠΟΝιτών, δεν έχουμε ηττηθεί ούτε πρόκειται να ηττηθούμε, όσο έχουμε θέληση να δώσουμε τη μάχη ακόμα και αν πεθάνουμε σαν ήρωες πλάι στην τάξη μας.

Κλείνοντας, ας θυμηθούμε ξανά την κραυγή του Δημήτρη Αυγέρη μπροστά στο θάνατο, ας της δώσουμε νέα πνοή σήμερα κι ας τη φωνάξουμε χίλιες φορές

Θα σας νικήσουμε τέρατα, θα σας νικήσουμε!

Εκ μέρους της ΟΕΝ και του ΕΕΚ,
Φοίβος Χολέβας-Μανιάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου