Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Οι Απεργίες Μπορούν Να Νικάνε

Η απεργία στους Δήμους ενάντια στην απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων είναι μια καμπή για την εργατική αντίσταση ενάντια στα μνημόνια. Στέλνει βροντερό μήνυμα ότι η εργατική τάξη έχει το δικό της τρόπο, κόντρα σε όλους αυτούς που προσπαθούν να την πείσουν να αποδεχτεί μοιραλατρικά το ατέλειωτο μνημονιακό σφαγείο.


Πρώτα απ' όλα, κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα Τσίπρας και Τσακαλώτος πέτυχαν την καλύτερη δυνατή συμφωνία με τους “εταίρους-δανειστές” της ΕΕ και του ΔΝΤ, πήραν όσες παραχωρήσεις ήταν δυνατό να γίνουν και άρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή μέχρι να έρθει η “ανάπτυξη”. Η τρεχάλα του Σκουρλέτη και του Τσίπρα για να βρουν φόρμουλα να σταματήσει η απεργία δείχνει ότι όταν οι απεργοί βάζουν φωτιά στα μπατζάκια των υπουργών, η κυβέρνηση ανακαλύπτει παραχωρήσεις εκεί που “δεν υπήρχαν”. 


Αλλά το μήνυμα στρέφεται και κόντρα στη δεξιά δημαγωγία που λέει ότι οι απεργίες φέρνουν μόνο ταλαιπωρία και πως η μόνη λύση είναι να περιμένουμε να γίνουν εκλογές και να κερδίσει η ΝΔ. Οι απεργοί των Δήμων δείχνουν όχι μόνο πόσο γελοίο είναι να ελπίζει κανένας στον κήρυκα των απολύσεων Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και ότι οι ίδιοι έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τις απολύσεις εδώ και τώρα.

Είναι απαραίτητο, όμως, να σταθούμε και σε πολύτιμα μηνύματα για το στρατόπεδο της τάξης μας. Οι απεργοί των Δήμων δεν καθορίστηκαν από αναλύσεις περί “αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων”. 

Βγήκαν στις πύλες των αμαξοστάσιων, έκαναν καταλήψεις και εξασφάλισαν ότι δεν κουνιέται κανένα απεργοσπαστικό αποριματοφόρο. 

Ενότητα

Έδωσαν τέτοια μαζικότητα στο απεργιακό συλλαλητήριό τους ώστε δεν άφησαν περιθώρια στην ηγεσία της Ομοσπονδίας τους για δεύτερες σκέψεις. Η μαζική δυναμική συμμετοχή στην απεργία υποχρέωσε ηγεσίες που έχουν την τάση να καλούν ξεχωριστές συγκεντρώσεις να σεβαστούν την ενότητα των απεργών. 

Τώρα, αυτά που έκανε αυθόρμητα η βάση των απεργών στους Δήμους πρέπει να τα οργανώσουμε και να τα γενικεύσουμε μέσα σε όλο το εργατικό κίνημα. Τέρμα πια με τις δικαιολογίες ότι “ο κόσμος δεν τραβάει” ή ότι “κουράστηκε και απογοητεύτηκε”. Το πρόβλημα το έχει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου που έβαλε την υπογραφή της σε βάρβαρα μέτρα τα οποία οι απεργίες έχουν τη δύναμη να μπλοκάρουν.

Στο χέρι μας είναι να απλώσουμε παντού αυτό το μήνυμα, να οργανώσουμε την εργατική αντίσταση από τα κάτω σε κάθε χώρο, να τη συντονίσουμε και να δυναμώσουμε την Αριστερά που βάζει την προοπτική της νίκης των εργατών ενάντια στο σύστημα της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.

Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου