Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Μαζικές οι κινητοποιήσεις ενάντια στις "συμμαχίες" εργοδοτών-γραφειοκρατών


Με κινητοποίηση ενάντια στην «Πανεθνική μέρα δράσης» της «κοινωνικής συμμαχίας» απάντησε ο κόσμος του αγώνα και το ταξικό εργατικό ρεύμα την Τετάρτη 30/5 στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του ταξικού εργατικού κινήματος καλούσαν όλες τις προηγούμενες μέρες αλλά και σήμερα 30/5 σε συσπείρωση και μαζική διαμαρτυρία, για πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις σε κάθε πόλη, όλου του μαχόμενου κόσμου, ενάντια σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ, αστικοποιημένο συνδικαλισμό, "κοινωνική συμμαχία". Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε στις 21 Μάη μαζική συγκέντρωση έξω από τη φιέστα της ΓΣΕΕ στο Μέγαρο Μουσικής όπου οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού «γιόρτασαν» τα 100 χρόνια της με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και του αστικού πολιτικού μπλοκ. Οι δράσεις συνεχίστηκαν με την χθεσινή κινητοποίηση στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, στην οποία μιλούσε ο πρωθυπουργός Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης και φυσικά όλοι οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων.


Σήμερα, 30 Μάη, στην Αθήνα, από το πρωί σωματεία και συλλογικότητες είχαν προγραμματίσει κινητοποιήσεις με ανεξάρτητο μαχητικό αγωνιστικό σχέδιο (από κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΓΣΕΕ και ΣΙΑ), για την αναμέτρηση με την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενόψει της 4ης αξιολόγησης και της ψήφισης των 88 προαπαιτούμενων. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με τη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. έξω από το κτίριο της ΓΣΕΕ. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν η «πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων», η πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην ΒΙΟΜΕ, σωματεία, εργατικές συλλογικότητες, οργανώσεις όπως το ΕΕΚ, η ΑΠ Ροσινάντε, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.  Οι διαδηλωτές ανάρτησαν μεγάλο πανό μπροστά στο κτήριο της ΓΣΕΕ, έγραψαν συνθήματα και πέταξαν συμβολικά αυγά και ντομάτες. Στην συνέχεια κινήθηκαν προς το Σύνταγμα και προς τα γραφεία του ΣΕΒ, όπου βρήκαν τα ΜΑΤ να προστατεύουν το κτίριο των αφεντικών τους. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν με χημικά στους διαδηλωτές.  Τα μπλοκ των σωματείων ανασυντάχθηκαν άμεσα και συνέχισαν την πορεία τους, η οποία πέρασε από την ΑΔΕΔΥ όπου οι διαδηλωτές άφησαν χαρτόνια, αφίσες και άλλα σκουπίδια της «κοινωνικής συμμαχίας». Στη συνέχεια οι διαδηλωτές συνέχισαν προς τη Βουλή, όπου φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις από ταξικές δυνάμεις, αγωνιστές και συλλογικότητες.

Η συγκέντρωση της «κοινωνικής συμμαχίας» στην Πλ. Κλαυθμώνος ήταν άλλη μια γνωστή αποτυχημένη φιέστα της ΓΣΕΕ. Λίγα πανό Ομοσπονδιών από ΔΕΚΟ, ελάχιστοι εργαζόμενοι, εξαφανισμένοι οι εργοδότες «σύμμαχοι» του υποταγμένου συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που έβαζαν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους και τα λογότυπά τους στις αφίσες και τα χαρτόνια/καλέσματα για την «Πανεθνική Μέρα Δράσης»… ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ιδιόκτητες φαρμακείων, ΤΕΕ, μεγαλοδικηγόροι και λοιποί «συνέταιροι» δεν έκλεισαν φυσικά ούτε ένα μαγαζί και γραφείο τους…

Οι αντιδραστικές απεργίες και οι "εθνικές φιέστες" δεν "ταξικοποιούνται", όπως τόνισαν στις αποφάσεις τους αρκετές ταξικές δυνάμεις και συλλογικότητες. Σε αυτά τα πλαίσια, δεν πρόσφεραν καθόλου καλή υπηρεσία στο κίνημα, αντίθετα επωμίζονται μεγάλες ευθύνες, όσες αγωνιστικές δυνάμεις επιχείρησαν να δώσουν απεργιακό "άλλοθι" σε μια τέτοια κινητοποίηση, όπως το ΠΑΜΕ (πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια), το ΜΕΤΑ και άλλες δυνάμεις.

Στις 30 Μάη πάντως, που ορίστηκε από τη συμμαχία εργοδοτών-γραφειοκρατών ως «μέρα πανεθνικής δράσης» στάλθηκε ένα ηχηρό και πολύμορφο μήνυμα ενάντια στον υποταγμένο συνδικαλισμό, για συνδικάτα και απεργίες στα χέρια των εργαζόμενων.

Τώρα, απαιτείται ανάπτυξη πραγματικού αγώνα, με ευθύνη όλων των αγωνιστικών και ταξικών δυνάμεων. Με πλαίσιο ενάντια στη συνολική αντεργατική επίθεση, την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ και την 4η αξιολόγηση. Με οργάνωση «από τα κάτω», όπως στις 12 Γενάρη 2018, με άλλο περιεχόμενο, στόχους, κέντρο συσπείρωσης! Με συνελεύσεις εργαζομένων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Ήδη, σωματεία και η «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό» καλεί την Παρασκευή 1 Ιούνη στο ΕΚΑ νέα συνέλευση αγώνα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, για να παρθούν πρωτοβουλίες ενάντια στην 4η αξιολόγηση και στην ψήφιση των 88 προαπαιτούμενων από την κυβέρνηση.

Πηγή : narnet  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου