Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Όχι στην ΕΕ της λιτότητας και του ρατσισμού

Τις τελευταίες μέρες, όλος ο πλανήτης παρακολούθησε συγκλονισμένος τις προσπάθειες να σωθούν τα 11 παιδιά που εγκλωβίστηκαν μαζί με τον δάσκαλό τους στο σπήλαιο στην Ταϋλάνδη.

Το ίδιο ακριβώς διάστημα, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ απεργάζονται μύρια σχέδια για να θάψουν τις ελπίδες, τα όνειρα, και πολλές φορές τα άψυχα σώματα, χιλιάδων παιδιών και των γονιών τους που έγιναν πρόσφυγες και μετανάστες για να σωθούν από πολέμους, φτώχεια, καταστροφές, δικτατορίες.

Εκατοντάδες άνθρωποι πνίγονται κάθε μήνα στη Μεσόγειο ή καταλήγουν να θάβονται σε κάποια απόμερη γωνιά του Έβρου, έχοντας αφήσει την τελευταία τους πνοή στο δρόμο, μετά από κάποια καταδίωξη της αστυνομίας στην Εγνατία Οδό.

Οι ισχυροί του πλανήτη προτιμούν να σπαταλάνε δισεκατομμύρια ευρώ σε αστυνόμευση και εξοπλισμούς, για να κυνηγάνε τους πρόσφυγες αντί να τα χρησιμοποιούν για να τους σώσουν. Ουρλιάζουν για «προσφυγικές ροές», ενώ έχουν ήδη πετύχει με τις συμφωνίες και με το κυνηγητό στα σύνορα της ΕΕ να τις περιορίσουν κατά 95% σε σχέση με το 2015.

Λένε ψέματα ότι «δεν χωράμε άλλοι», ενώ στην ουσία συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., το διάστημα 2011-2017 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε λόγω κυρίως των μνημονίων κατά 355.000. Ενώ μέχρι το 2080 (όσο περίπου διάστημα υπολογίζουν οι «δανειστές» ότι θα χρειαστούν μέχρι να πληρώνουμε το χρέος!) υπολογίζεται ότι ο συνολικός πληθυσμός της θα φτάσει τα 7,2 εκατομμύρια.

Στη ουσία χρησιμοποιούν τον ρατσισμό και τους μετανάστες ως αποδιοπομπαίους τράγους για να εκτρέψουν την οργή του κόσμου από τη λιτότητα και τη φτώχεια που οι ίδιοι σπέρνουν με τις πολιτικές των περικοπών και των μνημονίων.

Είναι αυτές οι πολιτικές της λιτότητας και του ρατσισμού που λειτουργούν σαν θερμοκήπιο για την άνοδο της ακροδεξιάς –την ακόμη πιο σκληρή ρατσιστική ατζέντα της οποίας υιοθετούν τελικά η Μέρκελ, ο Μακρόν και οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ, τάχα για να μας προστατέψουν από την φασιστική απειλή.

Αυτό ακριβώς το ρατσιστικό γαϊτανάκι είδαμε να συμβαίνει στην πρόσφατη Σύνοδο της ΕΕ για το μεταναστευτικό και θα συνεχιστεί την επόμενη βδομάδα με τη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πίσω από γενικόλογες κριτικές και «ευαίσθητες» διατυπώσεις, στην πράξη να σέρνεται πίσω από αυτές τις βάρβαρες επιλογές –να γίνεται το «πρότυπο» όπως την χαρακτήρισε πρόσφατα η γερμανίδα υπουργός Άμυνας.

«Πρότυπο»

Και η κατρακύλα συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα: τη βδομάδα που μας έρχεται ο Τσίπρας θα πάει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα –με το 2% του ΑΕΠ που εξακολουθεί να δίνει για εξοπλισμούς καθώς και με την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας– είναι ήδη το «πρότυπο» του γγ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ.

Πάνω σε αυτές τις «περγαμηνές» και με αυτές τις πλάτες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διεκδικεί για τον ελληνικό καπιταλισμό ένα αναβαθμισμένο ρόλο που ξεκινάει από τα Βαλκάνια και φτάνει στις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου. Την Τρίτη 10 Ιουλίου, ο Τσίπρας θα πήγαινε στο Λονδίνο στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων για να κατοχυρώσει αυτό το ρόλο, ενώ νωρίτερα μιλώντας στους βιομήχανους της Βορείου Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη τόνισε τις «επιχειρηματικές ευκαιρίες» που τους ανοίγει.

Η εργατική τάξη δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτε από αυτές τις πολιτικές. Η «έξοδος από τα μνημόνια» που υπόσχεται ο Τσίπρας στις 20 Αυγούστου δεν είναι τίποτε άλλο από συνέχιση της πολιτικής της άγριας λιτότητας (βλέπε στη διπλανή σελίδα τα σημεία του προγράμματος αυξημένης εποπτείας) και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας με τον Τσακαλώτο και τον Χουλιαράκη να είναι ήδη στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συνομιλήσουν με «επενδυτές».

Η απάντηση στο «ρεαλισμό» της βαρβαρότητας βρίσκεται στους αγώνες της τάξης μας: Στα αντινατοϊκά συλλαλητήρια που θα γίνουν αυτήν την Τετάρτη στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις, την ίδια στιγμή που χιλιάδες θα διαδηλώνουν στο Λονδίνο ενάντια στον Τραμπ. Στις απεργίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία, τον ΟΣΕ και στην Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ενάντια στις περικοπές, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα χαμηλά μεροκάματα. Στο μεγάλο αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό συλλαλητήριο-συναυλία που οργανώνεται από τώρα στην Αθήνα για τις 15 Σεπτέμβρη και σε μια σειρά άλλες πόλεις.
Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου