Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Γιατί η Ελλάδα επιλέγει το ΝΑΤΟ;

Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση 

Γίναμε μάρτυρες, τα τελευταία χρόνια, μιας προσπάθειας να μας πείσουν ότι για τη κρίση δεν φταίνε καθόλου οι Έλληνες επιχειρηματίες και οι ελληνικές τράπεζες, παρά μόνο οι Ξένοι, οι Γερμανοί, οι Εβραίοι, οι Αμερικάνοι. Η αντίληψη ότι φταίνε μόνο οι Ξένοι, σε συνδυασμό με ένα πρώτο κύκλο ήττας των κοινωνικών αγώνων, οδήγησε από τον εχθρό Σόιμπλε στους εχθρούς μετανάστες, από την ήττα και ενσωμάτωση των πλατειών και του εργατικού κινήματος, στα εθνικιστικά συλλαλητήρια και την “πανεθνική μέρα δράσης” ΓΣΕΕ-εργοδοτών.

Ένας ακόμη Ξένος είναι και το ΝΑΤΟ, ενώ η Ελλάδα είναι ΝΑΤΟ. Φταίει και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την κυρίαρχη λαϊκή αντίληψη, για τους πολέμους που γίνονται κάπου μακριά, κάπου στη Μέση Ανατολή, αλλά πλέον το ΝΑΤΟ φταίει λιγότερο, και άλλωστε η Ελλάδα πρέπει να είναι με τη μεριά των ισχυρότερων δολοφόνων. Πιο πολύ για τη κρίση φταίνε τάχα οι “βόρειοι Μακεδόνες”, οι “Τουρκαλάδες”. Η Ελλάδα δεν φταίει, γιατί “αναγκάζεται να είναι στο ΝΑΤΟ”.

Ήρθε η νέα σύνοδος του ΝΑΤΟ, όμως το ΝΑΤΟ πια δεν υπάρχει για να προστατεύει τον δυτικό κόσμο από την ΕΣΣΔ. Στέκεται απέναντι στη “τρομοκρατία”, δηλαδή και απέναντι στο PKK, και απέναντι στο Λαικό Μέτωπο Παλαιστίνης, και απέναντι στο ISIS, στο ίδιο τσουβάλι, και απέναντι σε οποιονδήποτε ασκεί “τρομοκρατική” οργανωμένη βία για πολιτικούς σκοπούς. Το ΝΑΤΟ πλέον έχει αλλάξει ρόλο, και είναι ο δυτικός χωροφύλακας της κερδοφορίας του κεφαλαίου απέναντι σε κάθε δύναμη αποσταθεροποίησης. Η Ελλάδα έχει ρόλο στο ΝΑΤΟ. Το ελληνικό κράτος είναι ο βασικός χωροφύλακας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, για τα δικά του συμφέροντα. Παραχωρώντας στο ΝΑΤΟ πόρους, υποδομές, τεχνογνωσία αντιεξέγερσης, κυβερνοάμυνας και ναυτιλίας, παίρνει ως αντάλλαγμα ανώτερη δύναμη πυρός, συνεχίζοντας την κοινωνική και ταξική επίθεσή του στους καταπιεσμένους και τη συμμετοχή του στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Η Ελλάδα επιλέγει το ΝΑΤΟ, γιατί ο ελληνικός καπιταλισμός ως μέλος του ΝΑΤΟ ενισχύει την άμυνα/ασφάλειά του απέναντι στους λαούς, τις εργατικές τάξεις, τους μετανάστες και τις μετανάστριες, και απέναντι τους κρατικούς ανταγωνιστές του.

Η Ελλάδα επιλέγει το ΝΑΤΟ, γιατί ο ελληνικός καπιταλισμός, παραχωρώντας στρατιωτικές υποδομές και βάσεις, μπορεί να διεκδικεί μερίδιο από τη λεία των πολεμικών επεμβάσεων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, μερίδιο που έξω από το ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να έχει.

Η Ελλάδα επιλέγει το ΝΑΤΟ, τη βαθύτερη συνεργασία με ΗΠΑ, την εδραίωση του άξονα Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρου-Αιγύπτου, γιατί έτσι μπορεί να διαφυλάξει το υπάρχον καθεστώς (σε θάλασσα και αέρα) στο Αιγαίο, ισχυροποιώντας τη θέση του ελληνικού καπιταλισμού απέναντι στην αναπτυσσόμενη Τουρκία.

Η Ελλάδα επιλέγει το ΝΑΤΟ, γιατί ως μέλος του ελέγχει τον εναέριο χώρο τριών βαλκανικών χωρών: Της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, και του Μαυροβουνίου. Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον, και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το ΝΑΤΟ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση των ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων στα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα δεν είναι αποικία, η Ελλάδα πλέον έχει εσωτερικές, ρατσιστικές αποικίες, το σύστημα hot spot, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, και η πιο δολοφονική αποικία της είναι στη Λέσβο, στη Μόρια. Είμαστε ενάντια στον πόλεμο που διεξάγουν ΝΑΤΟ και ελληνικός καπιταλισμός εντός και εκτός συνόρων, είμαστε ενάντια στο ρατσισμό, τον μιλιταρισμό και τη πατριαρχία, τον εθνικισμό και το φασισμό που κατεβάζουν την αντιδραστική επίθεση στο δρόμο, στις γειτονιές, στην καθημερινότητά μας. Να παλέψουμε για αντιπολεμική, διεθνιστική απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου