Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

ΟΚΔΕ Έφυγε Από Την Ζωή Ο Μάνος Ελευθερίου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου. Ο Μάνος Ελευθερίου έχει γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και έχουν μελοποιηθεί ποιήματα του σε περισσότερα από 400 τραγούδια.
 
Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους μουσικούς συνθέτες και τα έργα του θα αγαπηθούν από το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο. Κατά καιρούς είχε συνεργαστεί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταυρό Ξαρχάκο, Σταύρο Κουγιουμτζή, Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Αντώνη Βαρδή και πολλούς άλλους. Ενδεικτικά σημειώνουμε τρία από τα πιο σημαντικά έργα του στην ελληνική δισκογραφία 

1) η συνεργασία με τον Δήμο Μούτση στο έργο ‘Άγιος Φεβρουάριος» που αναφέρεται στην Σμύρνη. 2) με τον Μίκη Θεοδωράκη στο έργο «Τα Λαϊκά» με σημαντικά μελοποιημένα ποιήματα όπως τα κλασικά «Το τρένο φεύγει στις οχτώ», «Το παλικάρι έχει καημό» κτλ 3) με τον Θάνο Μικρούτσικο στο έργο «Τροπάρια για φονιάδες» που τα μισά από τα ποιήματα που μελοποίησε ο Μικρούτσικος ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή «Τα ξόρκια» που είχε γράψει ο ποιητής το 1973 και τα είναι εμπνευσμένα από το επαναστατικό και εργατικό κίνημα.

Ο Μάνος Ελευθερίου πάντοτε ταπεινός και σεμνός υποστήριζε τους αγώνες και τα κινήματα και εμπνέονταν από αυτά. Όπως υποστήριζε και ο ίδιος το έργο του ήταν πάντοτε πολιτικό και σε δηλώσεις του αρκετές φορές ήταν φιλικός προς τον τροτσκισμό. Πάντοτε έβλεπε τα πράγματα μέσα από μια αριστερή και προοδευτική ματιά σε όλη του τη ζωή. Αν και τα τελευταία χρόνια, όπως και πολλοί καλλιτέχνες, είχε πάρει αρκετές φορές αντιδραστικές θέσεις, ανάμεσα στις οποίες και στο Δημοψήφισμα (5 Ιουλίου 2015), όταν είχε ταχθεί με το ΝΑΙ και τους «Μένουμε Ευρώπη». Η ΟΚΔΕ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια της στους συγγενείς και τους φίλους του. 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου