Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Αντικαπιταλιστική απάντηση στην κρίση της ΕΕ

Η Ευρώπη της λιτότητας για τους πολλούς και του κραυγαλέου πλούτου για τους λίγους παραπαίει. Στη Γαλλία, ο συνδυασμός άγριας καταστολής και καθυστερημένων παραχωρήσεων από τη μεριά του Μακρόν δεν καταφέρνει να σταματήσει τα “Κίτρινα Γιλέκα”. Αντίθετα, η οργή που βγήκε στους δρόμους δίνει έμπνευση στους χώρους δουλειάς και στη νεολαία να πάρουν τη σκυτάλη. Η παραίτηση του Μακρόν γίνεται κοινό αίτημα των διαδηλώσεων, των απεργιών, των καταλήψεων.

Την ίδια στιγμή στη Βρετανία η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι βρίσκεται υπό κατάρρευση. Αναγκάστηκε να αναβάλει την ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία Brexit επειδή οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν καταφέρνουν να τετραγωνίσουν τον κύκλο, δηλαδή να κρατήσουν τη Βρετανία στην Ενιαία Αγορά ενώ θα φεύγει από την ΕΕ.

Στην ίδια τη Γερμανία που είναι η κολόνα της Ευρώπης των αφεντικών, η Άνγκελα Μέρκελ είναι πλέον καγκελάριος υπό προθεσμία καθώς υποχρεώθηκε να παραδώσει την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

Όλα αυτά είναι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και έρχονται να προστεθούν πάνω στη μακρόσυρτη οικονομική και πολιτική κρίση που αγκαλιάζει όλο το οικοδόμημα της ΕΕ και πανικοβάλει τις άρχουσες τάξεις σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η σύγκρουση Βρυξελλών-Ρώμης για τον ιταλικό προϋπολογισμό και τα προβλήματα των τραπεζών βγήκε προσωρινά από την επικαιρότητα μπροστά στις θεαματικές εξελίξεις στο Παρίσι και στο Λονδίνο.

Κωλοτούμπες

Γενική συνέλευση φοιτητών στο πανεπιστήμιο της Ναντέρ Προσθήκη λεζάντας
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η χρεοκοπημένη σοσιαλδημοκρατία προσπαθεί να βρει κάποιον από μηχανής θεό. Με ανοιχτή επιστολή που υπογράφει ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με 67 προσωπικότητες και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Γκάρντιαν κάνουν έκκληση στον Τζέρεμι Κόρμπιν να μπει μπροστά για να σταματήσει το Brexit “και να γίνει έτσι η αιχμή του δόρατος για μια προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη”. Στην ουσία, ζητάνε από τον Κόρμπιν να κάνει κωλοτούμπα και να βγάλει την Τερέζα Μέι από το αδιέξοδο προτείνοντας νέο δημοψήφισμα.

Το χειρότερο είναι ότι αυτή την ανοιχτή επιστολή την υπογράφουν και ο Τσακαλώτος και ο Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποτε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι οι κωλοτούμπες που κάνει είναι “αναγκαστικές” κάτω από την πίεση των “αρνητικών συσχετισμών”. Τώρα τις θεωρητικοποιεί ως “προοδευτική αλλαγή” παρέα με τον ΓΑΠ!

Την ώρα που το Παρίσι φλέγεται, οι συσχετισμοί δεν είναι αρνητικοί. Αντίθετα, τώρα φαίνεται πιο καθαρά ότι η λύση δεν βρίσκεται στους διαδρόμους της ΕΕ αλλά σε ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα ανατροπής. Τα σχέδια για κλιμάκωση των νεοφιλελεύθερων επιθέσεων σαν αυτά που ονειρεύεται ο Μητσοτάκης έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Ο κατήφορος του Τσίπρα στα χνάρια του Γ. Παπανδρέου απλά τα ανακυκλώνει. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι το δυνάμωμα και το συντονισμό της αντικαπιταλιστικής αριστεράς πανευρωπαϊκά για να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο και να φράξουμε το δρόμο στην ακροδεξιά απειλή που καραδοκεί.
Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου