Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Τα «κίτρινα γιλέκα» της Γαλλίας δείχνουν τον δρόμο σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς

Η ορμητική είσοδος του γαλλικού λαού στο προσκήνιο, με το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», διαμορφώνει μια νέα κοινωνική και πολιτική κατάσταση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς κλονίζει συθέμελα όχι μόνο την κυβέρνηση του αχυρανθρώπου των τραπεζιτών Μακρόν, αλλά και τη στρατηγική των Ευρωπαίων μεγαλοκαπιταλιστών να αναβαθμίσουν τη διεθνή τους θέση φτωχοποιώντας και ληστεύοντας συστηματικά τα εργατικά και μικρομεσαία λαϊκά στρώματα. 

Συμπληρωματικά, διαψεύδει κάθε ελπίδα σταθεροποίησης και «ανανέωσης» της παραπαίουσας Ευρωπαϊκής «Ένωσης».


Δεν είναι τυχαία η δήλωση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι «έρχεται μια νέα εποχή οργής».
Αυτή τη στιγμή, η εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων», που ξεκίνησε ως αντίδραση σε μια θρασύτατη αύξηση των κρατικών φόρων στα καύσιμα, έχει αναγκάσει τον Μακρόν να αποσύρει το μέτρο, έχει αρχίσει να κερδίζει τη μαθητική νεολαία και διάφορους κλάδους εργαζομένων, με βάσιμη την πιθανότητα να διαδοθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοια αιτήματα, πλην βέβαια του Βελγίου, όπου εξελίσσεται ήδη.
Τα πλέον συνειδητά και μαχόμενα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρώπης οφείλουν: να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στα «κίτρινα γιλέκα» της Γαλλίας· να διδαχθούν στο πολιτικό-οργανωτικό-αγωνιστικό επίπεδο από τις εξαιρετικές αρετές που επιδεικνύει ο αγωνιζόμενος γαλλικός λαός: την ενότητά του, τον δυναμισμό του, την αποφασιστικότητά του, την ωριμότητα των αιτημάτων του· και να προωθήσουν, με κάθε πρόσφορο τρόπο, τον συντονισμό τους πανευρωπαϊκά. Τα προβλήματα είναι κοινά, η απάντηση πρέπει να είναι κοινή!
7/12/2018

Κομμουνιστική-Τροτσκιστική Ένωση (4η Διεθνής)
 Εφημερίδα «Σοσιαλιστική Προοπτική»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου